John de Mol jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John de Mol jr.
John de Mol jr.
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Hendrikus Hubert de Mol
Geboren Den Haag, 24 april 1955
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep mediamagnaat en televisieproducent
Bekend van Talpa Media
Overig
Partner(s) Willeke Alberti (1976-1980)
Kinderen Johnny (1979)
Religie Rooms-katholiek
Portaal  Portaalicoon   Media

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlandse mediaondernemer en televisieproducent, zoon van voormalig zanger John de Mol sr., broer van Linda de Mol en vader van Johnny de Mol.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

De Mol groeide op in een degelijk, maar niet bemiddeld Goois gezin. De kinderen moesten hun zakgeld aanvullen met een krantenwijk of winkelbaantje. De Mol, begonnen op het gymnasium, had talent voor voetbal. Na zijn havo-examen hoopte hij aanvankelijk op een carrière als profvoetballer. 'Op het moment dat ik naar de bal ging en de ander ook', zei hij in 1993 tegen Ischa Meijer, 'was het bikkelhard van: hij of ik en dan bestond er voor mij geen grens, dan haalde ik door.' Zes jaar later werd De Mol commissaris bij Ajax, waar hij nog regelmatig op de tribune was te vinden.

Toen zijn vader directeur van de piratenzender Radio Noordzee werd, verlegde De Mol echter zijn belangstelling van het voetbal naar de platenindustrie. Hij werd technicus bij diskjockey Joost den Draaier en mocht niet veel later zelf platen aan elkaar praten. De basis voor zijn televisieloopbaan werd gelegd bij Studio Sport, waar De Mol als parttimer de hoogtepunten uit voetbalwedstrijden aan elkaar monteerde. Bij de TROS begon hij ondertussen als assistent-assistent-producer, maar door het snelle vertrek van zijn superieuren produceerde hij op zijn 23-ste zelf grote spelshows als De Showbizzquiz.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar de havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo en daarna wilde hij graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later werd hij er dj. Omdat het er niet naar uitzag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begon het succes met de Showbizzquiz en maakte zijn bedrijf zijn eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljardair met in 2018 een geschat vermogen van ongeveer 2,7 miljard euro.[1]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 juli 1976 trouwde De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 werd hun zoon Johnny geboren. In 1980 gingen De Mol en Alberti uit elkaar.

De Mol ontving vanaf oktober 2013 afpersingsbrieven; hierin werden zijn zus Linda en haar kinderen bedreigd en werd er een geldbedrag geëist.[2] Een 70-jarige man uit Zeist werd hiervoor in december 2014 gearresteerd en bekende schuld.[3]

In augustus 2021 trouwde De Mol met zijn vriendin, waarmee hij al zo'n dertig jaar samen was.

Ondernemer[bewerken | brontekst bewerken]

John de Mol Producties BV[bewerken | brontekst bewerken]

De Mol is ook bekend van het maken en produceren van televisieprogramma's en verwierf hierdoor een groot vermogen. De bv 'Disco Alberti', opgericht ten behoeve van twee platenzaken die hij met zijn vrouw bestierde, werd omgedoopt tot John de Mol Produkties. In 1979 nam hij zijn ontslag bij de Tros, om zich als zelfstandig producent te vestigen.

In 1979 startte De Mol John de Mol Producties. De eerste paar jaren waren financieel weinig succesvol, het bedrijf draaide dan ook 7 jaar achter elkaar verlies. Hij produceerde muziekspecials, gefinancierd door een reisbureau en de platenmaatschappij van de — op bezienswaardige locaties — optredende sterren. Na een bijna-faillissement hielp Willem van Kooten na een heel magere periode zonder successen en inkomsten hem door een deelname in het bedrijf van 50% en een lening twee jaar later weer op weg. Sky Channel bracht hem succes in de vorm van een muziekprogramma. Een paar jaar later kwam de eerste echte kijkcijferhit met de serie Medisch Centrum West. De doorbraak van commerciële tv was zijn volgende inkomstenbron en vele commerciële producties volgden.

Endemol[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 fuseerden de bedrijven van De Mol en Joop van den Ende tot Endemol. Het bedrijf wist het al snel te schoppen tot een van de toonaangevende productiebedrijven van Europa. Big Brother betekende voor Endemol uiteindelijk de absolute wereldwijde doorbraak. Hierdoor gingen met name de deuren in Amerika en Groot-Brittannië definitief open. Nog steeds zijn deze twee landen de "moneymakers" van het bedrijf. In 2000 werd Endemol verkocht aan het Spaanse telecombedrijf Telefonica voor 5,5 miljard euro.[4]

Opnieuw eigenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds begin 2007 had Telefonica haar aandeel van 75% in Endemol in de verkoop staan. Een combinatie van de investeringsmaatschappijen van De Mol en Silvio Berlusconi heeft dit belang gekocht voor € 2,63 miljard op 14 mei 2007. Daarnaast heeft De Mol via Cyrte Fund II (samen met andere investeerders) een derde van de aandelen Endemol in handen gekregen. Mediaset (het mediabedrijf van Silvio Berlusconi) alsmede Goldman Sachs bezitten elk ook een derde van Endemol en zijn daarmee partners van De Mol.

Het nieuwe privé-imperium[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na de verkoop van Endemol werd een BV onder de naam Talpa Capital, die De Mol al in de jaren '80 had om zijn vermogen in te beleggen, nieuw leven in geblazen. Het merendeel van het verworven kapitaal werd in deze BV geplaatst.

Opzet van een commercieel station[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 90 is De Mol twee keer betrokken bij de opzet van een commercieel station. Eerst toen Veronica eind 1994 uit het bestel stapte en met Endemol een zender wilde oprichten. De constructie vond een klein jaar later geen genade bij de Europese Commissie, die oordeelde dat Endemol een te dominante positie op de Nederlandse tv-markt zou krijgen. In 1996 waagden Joop van den Ende en De Mol nog een poging, met een belang in Sport 7, dat met de KNVB een alleenvertoningsrecht op voetbalwedstrijden was overeengekomen. Ook dit mislukte. Sport 7 werd een flop.

Talpa Media[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig houdt De Mol zich bezig met zijn mediaonderneming Talpa Media (Latijn, Italiaans en Interlingua voor "mol") en wil hij een grote speler worden in het bedenken en produceren van televisieformats. Sinds de verkoop van Endemol is De Mol via Talpa Media ook op televisiegebied weer actief. Daarom startte hij 12 augustus 2005 een nieuwe televisiezender genaamd "Talpa". Hiervoor kocht hij onder andere in 2004 de voetbalrechten van de Eredivisie van het Nederlands voetbal en het populaire programma Expeditie Robinson. Sinds december 2006 heette het kanaal geen Talpa meer maar 'Tien'.[5] De kijkcijfers bleven echter achter bij de verwachtingen en uiteindelijk verkreeg De Mol via een assetdeal een aandeel van 26,3% in RTL Nederland. In ruil voor het aandeel in RTL Nederland zijn Radio 538 en enkele onderdelen van de televisiezender Tien naar RTL gegaan. In veruit de meeste huiskamers heeft Tien plaatsgemaakt voor RTL 8. Op 17 augustus 2007 was de laatste uitzending van Tien. Talpa Producties is het productiebedrijf van Talpa Media en produceert onder andere televisieprogramma's volgens het door De Mol bedachte format van The Voice.

Strategie Talpa Media[bewerken | brontekst bewerken]

Via Talpa Media heeft De Mol diverse belangen in een breed scala aan multimediaondernemingen. Zo heeft Talpa Media een eigen contentontwikkelingsafdeling, en beschikt het over deelnames in productiebedrijven over de hele wereld. Daarnaast is het bedrijf via Cyrte Fund II samen met andere financiële participanten voor 33% eigenaar van Endemol en kan het om die reden nieuwe programmaformats wereldwijd snel verkopen. In tegenstelling tot de tijd bij Endemol heeft De Mol directe controle over het ontwikkelproces, en kan het bedrijf programmaformats testen via een gegarandeerde productieafname van RTL Nederland op een van de vier zenders.

Talpa Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Na de deal met Telefonica, plaatste De Mol zijn verworven vermogen in een BV onder de naam Talpa Beheer. Dit Talpa-bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het investeren in TMT fondsen. Via Talpa Beheer is hij onder meer actief in het beleggen in TMT-fondsen via bijvoorbeeld Cyrte Investments.

SBS Broadcasting B.V.[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 april 2011 wordt bekendgemaakt dat De Mol samen met het Finse Sanoma voor € 1.25 miljard SBS overneemt van ProSiebenSat.1. De Mol krijgt 33% van de aandelen van SBS in handen, Sanoma krijgt 67% van de aandelen. Op 22 juli 2011 laat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) weten de deal goed te keuren onder voorwaarden dat De Mol zijn minderheidsbelang van 26% in RTL Nederland binnen drie jaar verkoopt, tot die tijd moet De Mol zijn minderheidsbelang in een onafhankelijk stichting onderbrengen. Reden voor dit besluit van de NMa is dat De Mol door een belang in RTL en in SBS te hebben te veel invloed kan uitoefenen op beide zenders en dit ten koste kan gaan van de keuzevrijheid van de kijker.[6]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999, 2005 en 2011 werd De Mol uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar.[7] De prijs werd uitgereikt door Broadcast Magazine. In 2013 won hij in de Verenigde Staten een Emmy Award, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs, voor zijn programma The Voice.[8] In 2014 eerden vakgenoten De Mol met de Oeuvre Award van De TV-Beelden voor zijn carrière in de media en in dat jaar ontving hij tevens de Gouden Harp, ook een oeuvreprijs, voor zijn bijdrage aan de Nederlands muziekindustrie.[9][10]

Rechtszaak tegen Facebook[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2019 slaagde De Mol erin middels een kort geding Facebook op straffe van een maximale dwangsom van 1,1 miljoen euro te verplichten nepadvertenties te weren waarin hij Bitcoins en andere cryptovaluta aanprijst. Middels dat misbruik van zijn afbeelding werd zijn portretrecht geschonden en zijn reputatie geschaad, doordat hij ten onrechte in verband werd gebracht met Bitcoin of dubieuze Bitcoin-investeringen.

Zie Celebbait voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie de categorie John de Mol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.