Talpa Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Talpa Media)
Naar navigatie springen Jump to search
Talpa Network
Talpa2017-1.jpg
Oprichter(s) John de Mol jr.
Sleutelfiguren John de Mol jr., Oprichter/CEO
Hoofdkantoor Laren
Omzet Gestegen € 84 miljoen (2005)
Winst Gedaald € −105 miljoen (2005)
Website talpanetwork.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Talpa Network is de houdstermaatschappij waarbinnen John de Mol jr. al zijn media-activiteiten heeft ondergebracht.

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Talpa Network bevat activiteiten op het gebied van radio, televisie, internet en print. Deze zijn ondergebracht in aparte dochterondernemingen.

Talpa Radio (voorheen 538 Groep)[bewerken]

Talpa Radio is het radiobedrijf van Talpa Media waarin diverse radio- en televisieactiviteiten zijn ondergebracht. De groep is opgericht op 1 januari 2017. Onder de groep vallen de radiozenders Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica, Radio 10 en de themazenders (alleen op internet). Daarnaast valt televisiezender TV 538 onder deze groep. Per december 2017 verkocht de Telegraaf Media Groep haar belangen in Talpa Radio aan De Mol.[1]

Talpa Digital (internet)[bewerken]

Dit bedrijfsonderdeel binnen Talpa Holding is verantwoordelijk voor een crossmediale uitrol van diverse programmaconcepten. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de opzet van opzichzelfstaande diensten zoals datingcommunity Mundo, Radio Digitaal en Fuel for Travel. Talpa Digital ontwikkelt concepten binnen 5 belangrijke groepen, te weten: sport, gaming, nieuws, muziek en leisure. Doordat Talpa Media waar mogelijk de rechten bezit op haar inhoud kan zij rechtstreeks aan de voorkant digitale toepassingen ontwikkelen. Daarnaast worden adverteerders in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van formats betrokken.

De directeur van Talpa Digital is Edwin Tromp. Voordat Edwin Tromp bij Talpa Media werkzaam was was hij onder andere verantwoordelijk bij Endemol Interactive en algemeen directeur bij internetbedrijf Lost Boys.

Talpa Content[bewerken]

Talpa Content is het bedrijfsonderdeel binnen Talpa Holding dat zich ten doel heeft gesteld crossmediale formats te ontwikkelen voor Talpa TV, radio, internet en mobiele telefonie alsmede voor digitale televisie.

Talpa Producties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Talpa Producties voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Talpa Producties is het bedrijfsonderdeel dat de door Talpa Content ontwikkelde content, produceert en verkoopt aan zenders. Het moederbedrijf Talpa Media is sinds 2015 in handen van het Britse mediabedrijf ITV.

Talpa TV (voorheen: SBS Broadcasting)[bewerken]

Sinds 19 juli 2017 is Talpa Holding volledig eigenaar van de Nederlandse tak van SBS Broadcasting. Voor die tijd - sinds 29 juli 2011 waren Sanoma Media (67%) en Talpa Media (33%) gezamenlijk eigenaar. In april 2017 werd bekend dat Talpa Media de tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9 overneemt van Sanoma.[2] Het mediabedrijf van John de Mol betaalt 237 miljoen euro voor het belang van 67% van Sanoma in SBS Broadcasting.[2] Talpa wil met de aankoop de positie van SBS op de Nederlandse markt verstevigen. Op zijn beurt krijgt Sanoma alle aandelen van Veronica Uitgeverij in handen, met onder andere Veronica Magazine en Totaal TV.[2]. De verkoop is op 19 juli 2017 geeffectueerd.

ANP[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Algemeen Nederlands Persbureau voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

ANP is het grootste Nederlandse persbureau en levert nieuwsberichten en foto's aan diverse nieuwsorganisaties. Op 28 maart 2018 werd ANP overgenomen door Talpa Network.[3]

Opgeheven en afgestoten bedrijfsonderdelen[bewerken]

  • Fuel for Travel - Was een digitale contentstore bij Amsterdam Schiphol Airport. Tegen een bepaalde vergoeding was het mogelijk tv-programma's, ringtones en luisterboeken te downloaden.
  • Mundo was een zelfstandige datingsite, maar via Mundo kon men ook contact leggen met leden van andere datingsites.
  • Skoeps.nl - In oktober 2006 was Talpa Media samen met PCM Uitgevers de nieuws-in-beeld-website Skoeps.nl begonnen. Op deze site konden bezoekers hun eigen nieuwsfoto's plaatsen. Na een succesvolle verkoop van een persbericht zal de oorspronkelijke maker meedelen in de omzet. Op 5 mei 2008 werden de activiteiten beëindigd omdat ze nooit winstgevend zijn geworden.
  • Tien - Op 27 juni 2007 werd officieel bekendgemaakt dat de tv-zender Tien zou worden overgenomen door RTL Nederland. De reden voor de verkoop is mede terug te leiden naar tegenvallende kijkcijfers en grote financiële verliezen. Ook radiozender Radio 538 ging mee naar RTL.

Talpa Media[bewerken]

Sinds 2015 is het onderdeel 'Talpa Media' eigendom van het Britse ITV.[4] De Mol is nog wel altijd verbonden aan dit voormalige bedrijfsonderdeel.

Talpa TV (Tien)[bewerken]

Het bedrijfsonderdeel Talpa TV startte eind 2004 en begon haar uitzendingen op 13 augustus 2005 onder het gelijknamige Talpa.

Tien (televisiezender)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tien (televisiezender) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Talpa (later Tien) was vanaf 13 augustus 2005 elke dag te zien vanaf 18.00 uur op het kanaal dat overdag werd gevuld door de kinderzender Nickelodeon. Vanaf zaterdag 16 december 2006 ging de zender 24 uur per dag uitzenden. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van Talpa-oprichter John de Mol in vervulling. De zender onderscheidde zich ten opzichte van de concurrentie door meer dan 80% van haar invulling uit Nederlandse producten te laten bestaan. Daarnaast beheerde Talpa Content het overgrote deel van haar programmarechten. Op 27 juni 2007 stopte de zender vanwege tegenvallende kijkcijfers.

Tien Livestream en mobiel[bewerken]

Tien was op televisie te bekijken, maar daarnaast was het tevens mogelijk om Tien via het internet en mobiele telefoons te bekijken. Tien beschikte over de rechten van bijna al haar programma's en kon daardoor via meerdere distributiekanalen haar programma's aanbieden. Tevens was er op de Tien.TV website een functie waarmee programma's konden worden teruggekeken.

Radio Digitaal[bewerken]

Radio Digitaal was in 2006 het eerste Nederlands commerciële online radioplatform op het internet, waarop, naast Radio 538 en Radio 10 Gold, continu 8 zenders met verschillende muziekformats te beluisteren waren. De zenders zijn: 24/7 dance, NonStop 40, Power FM, Love Radio, Flashback Radio, Hits 4 Kids, Real rock radio, Après-Ski Radio, Comedy Radio en JFK. Later zijn ook Radio Noordzee Nationaal, 538 jumpstyle radio, Radio 10 Gold 90's, Radio 10 Gold 80's en Radio 10 Gold 60's/70's toegevoegd en werd 24/7 dance vervangen door 538 dance department. De activiteiten van Radio Digitaal werden op 31 december 2008 gestaakt. Enkele onderliggende internetradiozenders zijn ondergebracht bij resp. Radio 538 (van RTL Nederland Holding), resp. Radio 10 Gold. Het nieuw opgestarte Radio Noordzee Nationaal dat sinds 1 juli 2008 weer kabeldistributie had verkregen, werd op 31 december 2008 als onderdeel van Radio Digitaal gestopt.

Op www.radiodigitaal.nl waren programma's te beluisteren van Radio 538:

En van Radio 10 Gold:

En ook Manpower Radio@Work.

4FM (België)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 4FM voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In België was Talpa actief met 4FM. 4FM kreeg een frequentiepakket in Vlaanderen na het Belgische equivalent van Zero Base. Hierdoor zag het station haar etherdekking fors toenemen, wat resulteerde in hogere luistercijfers. 4FM werkt samen met Q-music, de andere ‘landelijke’ commerciële zender in Vlaanderen. Deze zender, die eigendom is van de VMMa, nam in mei 2007 4FM over. Op 1 april 2009 onderging het ook een naamverandering naar JoeFM (sinds 2017 ook JOE genoemd). De groei van JOE en Qmusic gaat voornamelijk ten koste van MNM, de hitzender van de publieke omroep VRT.

Talpa Music[bewerken]

Talpa Music hield zich bezig met het de internationale en nationale productie van muziek, de exploitatie van copyrights, het uitgeven van bladmuziek, de productie en het vergunnen van beeld- en geluidsdragers, het ontwikkelen van artiesten en hun imago (merchandise), advies inzake de muziekindustrie en de exploitatie van muziek op het gebied van internet applicaties. Op internationaal vlak werkte Talpa Music met componisten als onder anderen Burt Bacharach, Tom Waits, Bill Withers, Maxi Jazz (Faithless) en Lil John (Usher).

Talpa Music is op 10 februari 2014 verkocht aan BMG.[5] Talpa Music werd in 2005 opgericht door John de Mol en muziekuitgever Tony Berk, beheerde de rechten op meer dan 37.000 nummers en vertegenwoordigt de belangen van diverse dancelabels.[5]

Crossmedia[bewerken]

Naast de contenttak waarbinnen Talpa televisieprogramma’s bedenkt, speelt een crossmediale aanpak een grote rol binnen het concern. Om die reden is er een interne crossmediale afdeling opgezet die waar mogelijk programma’s en formats betrekt binnen een crossmediale omgeving. Zo was Big Brother groots op televisie, internet, mobiele telefoons en een digitaal tijdschrift gebracht. Daarnaast had Talpa met Versatel een overeenkomst om ook via digitale televisie nieuwe interactieve toepassingen rondom het programma te presenteren.

Trivia[bewerken]

  • Talpa is Latijn voor Mol, de achternaam van de oprichter van dit bedrijf.

Externe link[bewerken]