Wegmisbruikers!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wegmisbruikers!
Genre Politieprogramma
Speelduur 45 minuten
Presentatie André van der Toorn
Vaste gasten Koos Spee
Land van oorsprong Nederlands
Taal Vlag van Nederland Nederland
Gerelateerde series Op de Bon
Blik op de weg
Productie
Producent Zodiak Nederland
Ruud van Breugel
Joep de Vries
Uitzendingen
Start 2000
Afleveringen 400
Seizoenen 25
Zender SBS6
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Wegmisbruikers! is een televisieprogramma van Zodiak Nederland dat door SBS6 uitgezonden wordt. Begin 2020 begon het 25e seizoen.

In het programma wordt het rijgedrag van bestuurders in het verkeer bekeken en deelt de politie vaak boetes uit. Ook wordt er informatie gegeven over goed rijgedrag en krijgen de kijkers informatie over dingen met betrekking tot maximumsnelheden en hoogte van de boetes.

De kijkcijfers zijn tegenwoordig gedaald naar gemiddeld 500.000 kijkers. In het verleden heeft het programma een miljoenenpubliek gehad.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Wegmisbruikers! wordt gepresenteerd door André van der Toorn. Voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, Koos Spee, geeft informatie over goed en slecht rijgedrag en bekijkt samen met Van der Toorn wat de automobilist fout deed en hoe het eigenlijk moet.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In Wegmisbruikers! wordt vaak een waardeoordeel gegeven over het verkeersgedrag van weggebruikers, terwijl Blik op de weg dit niet deed. Op de website van het laatstgenoemde programma werd fel uitgehaald naar de beslissing van het BVOM, om voor dit programma te kiezen, mede omdat het BVOM de vorm en inhoud van het programma bepaalt, waardoor van onafhankelijke journalistiek geen sprake meer is.[1] Er wordt verder gerefereerd aan een uitspraak van Koos Spee: "We komen in een situatie, dat het BVOM grip gaat krijgen op de kwaliteit van verkeersprogramma’s op tv. Een wens van ons gaat in vervulling."[2]