Rashomon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
羅生門
Rashōmon
Aanplakbiljet voor Rashomon
Aanplakbiljet voor Rashomon
Regie Akira Kurosawa
Producent Minoru Jingo
Masaichi Nagata
Scenario Akira Kurosawa
Shinobu Hashimoto
Ryunosuke Akutagawa (verhaal)
Hoofdrollen Toshiro Mifune
Machiko Kyo
Masayuki Mori
Muziek Fumio Hayasaka
Montage Akira Kurosawa
Cinematografie Kazuo Miyagawa
Distributie Daiei Film
Première 25 augustus 1950
Genre Drama
Speelduur 88 minuten
Taal Japans
Land Vlag van Japan Japan
Budget $ 250.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rashomon (Japans: 羅生門, Rashōmon) is een Japanse speelfilm van de Japanse regisseur Akira Kurosawa uit 1950 naar verhalen van Ryunosuke Akutagawa. Rashomon was een van de eerste Japanse films ooit die in het westen succes had. De film heeft als thema de onmogelijkheid om het verleden uit getuigenissen te reconstrueren. Nog steeds wordt de film door velen beschouwd als een meesterwerk.

Ontmoeting bij de Rashomonpoort[bewerken]

Rashomon beschrijft een bepaalde gebeurtenis, de overval op en verkrachting van een vrouw en de dood van haar man (een samoerai), gezien door verschillende getuigen die elkaar tegenspreken. In het eerste raam van de vertelling ontmoeten drie mensen, een man, een priester en de houtvester elkaar in de stromende regen bij de Rashomonpoort van het verwoeste Kioto.

Rechtszaak[bewerken]

Toshiro Mifune op een filmaffiche uit 1950

Deze houtvester vertelt het verhaal hoe hij de vermoorde man vindt in het bos en dan de politie verwittigt. Dan volgt de rechtszaak, waarin ook de verhalen van andere getuigen worden gehoord.

  • Eerst is er de hysterische bandiet (gespeeld door Toshiro Mifune als het prototype van de 'verachtelijke Koreaan'), die schuld bekent aan alles, behalve aan de verkrachting. Volgens hem wilde de vrouw geslachtsgemeenschap en de dood van de samoerai zou de uitkomst zijn van een duel dat zij eiste.
  • Volgens de vrouw (die ook vrij hysterisch gespeeld wordt) heeft haar man haar kil afgewezen, nadat ze verkracht is. Ze vraagt hem haar te doden en als hij dat ook weigert valt ze in zwijm. Als ze bijkomt vindt ze haar man dood.
  • Ten slotte wordt het verhaal van de samoerai aan het hof gepresenteerd door middel van een medium. Ook zijn verhaal verschilt erg van de anderen. Volgens hem heeft de vrouw zich grif aan de bandiet gegeven en vervolgens de bandiet gevraagd hem te vermoorden. De bandiet is geschokt door dit voorstel, gooit de vrouw op de grond en vraagt de samoerai, of hij zijn vrouw zal doden volgens diens erecode. De man zegt dat hij voor deze nobele daad de bandiet bijna heeft willen vergeven. De vrouw vlucht weg, de bandiet krijgt haar niet meer te pakken en de treurende echtgenoot pleegt zelfmoord met een dolk.

Het is om deze dolk dat nu ook de houtvester ongeloofwaardig wordt als getuige. Hij bekent uiteindelijk die dolk te hebben ontvreemd.

Vondeling[bewerken]

De film eindigt met de vondst van een achtergelaten kind bij de Rashomonpoort. Het kind wordt vlug bestolen door de man. Uiteindelijk neemt de houtvester het kind mee: hij heeft toch al een groot gezin.

Waarheid?[bewerken]

Rashomon is door zijn existentiële plot synoniem geworden voor de relativiteit van 'de waarheid'. Alle verhalen van de getuigen lijken perfect logisch en verdedigbaar, maar steeds blijkt er een onderliggend motief te zijn (wraak, eer, hebzucht, angst) om het verhaal op deze manier te vertellen. De vraag blijft over of er wel zoiets bestaat als objectieve waarheid. Nee, lijkt Kurosawa aan het einde van de film te zeggen. Maar er is nog wel barmhartigheid.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Mifune, Toshiro Toshiro Mifune Tajomaru
Kyo, Machiko Machiko Kyo Masako Kanazawa
Mori, Masayuki Masayuki Mori Takehiro Kanazawa
Shimura, Takashi Takashi Shimura Houtvester
Chiaki, Minoru Minoru Chiaki Priester
Ueda, Kichijiro Kichijiro Ueda Burger
Honma, Noriko Noriko Honma Medium
Kato, Daisuke Daisuke Kato Politieagent

Trivia[bewerken]

  • Rashomon is de lievelingsfilm van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]