Kioto (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kioto of Kyoto
京都市, Kyōto-shi
Stad in Japan Vlag van Japan
Kioto (stad)
Kioto (stad)
Situering
Eiland Honshu
Regio Kansai
Prefectuur Vlag van Kioto Kioto
Coördinaten 35° 0′ NB, 135° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 827,90 km²
Inwoners 1.467.211
Datum 1 maart 2008
Bevolkingsdichtheid 1770 inw./km2
Gemeentenummer 26100-9
Gemeentehuis
Burgemeester Masumoto Yorikane
Adres 488 Teramachidōri - Oike Agaru -
Kamihonnōjimae-chō, Nakagyō-ku, Kyōto-shi
Postcode 〒604-8571
Website Kioto
Symbolen
Boom Treurwilg, Esdoorn, Katsura (boom) (Cercidiphyllum japonicum)
Bloem Camellia japonica, Azalea, Prunus
Vlag Foto
Detailkaart
Situering van Kioto of Kyoto in de prefectuur  Kioto
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Kioto of Kyoto (京都市, Kyōto-shi) is een stad in Japan met een bevolking van rond de 1,5 miljoen personen (2008). Vroeger was Kioto de keizerlijke hoofdstad van Japan, maar het is nu alleen de hoofdstad van de prefectuur Kioto. Kioto maakt deel uit van de agglomeratie Groot-Osaka.

Geschiedenis[bewerken]

Kyoto, de belangrijkste straat, 1891

Het gebied van Kioto is pas door mensen bewoond vanaf de 7e eeuw, en wel door de Hata-clan die Japan binnenkwam vanuit Korea. Tijdens de 8e eeuw werden boeddhistische godsdienstige autoriteiten erg machtig, hetgeen een reden was voor de Japanse keizer om de hoofdstad ver van de boeddhistische invloed te vestigen.

De nieuwe stad, Heiankyo genoemd, werd de zetel van het keizerlijke hof vanaf 795. Later kreeg de stad de naam Kioto. Kioto bleef de hoofdstad van Japan tot het einde van de Edoperiode in 1868. Nadat Edo was hernoemd tot Tokio (dat 'oostelijke hoofdstad' betekent), was Kioto korte tijd bekend als Saikyo (西京), dat 'westelijke hoofdstad' betekent.

Vanwege het rijke culturele erfgoed in Kioto bleef de stad een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard. Vandaag de dag is het de enige grotere stad in Japan die nog steeds een overvloed aan vooroorlogse gebouwen heeft, hoewel de moderne tijd toch doorbreekt.

In 1997 werd in Kioto de conferentie gehouden die resulteerde in het Kyoto-protocol over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Geografische ligging[bewerken]

Kioto ligt midden op het eiland Honshu. De stad is in het westen, noorden en zuiden omringd door bergen en wordt door tweeën gedeeld door de rivier de Kamo die van noord naar zuid stroomt. De stad is berucht vanwege de enorme hitte zonder een zuchtje wind tijdens zomernachten.

De stad is in een roostervorm gebouwd, volgens traditionele Chinese gewoonte. Het belangrijkste zakendistrict ligt ten zuiden van het oude keizerlijke paleis. Het dunner bevolkte noordelijke deel heeft een groenere uitstraling.

Wijken[bewerken]

De wijken van Kioto en hun ligging
Station Kioto
Kinkaku-ji, het gouden paviljoen
De gouden tempel in het noorden van Kioto.
Geisha.
De Sanzenin tempel van Ohara, Kioto.

Kioto bestaat uit elf wijken (ku):

Cultuur[bewerken]

Kioto is bekend om zijn levensmiddelen. De rijke grond rond Kioto maakt groenteteelt mogelijk. Vis wordt in verscheidene wateren ruim aangetroffen.

Kioto wordt beschouwd als het culturele centrum van Japan. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, terwijl brandbommen door het hele land neerkwamen, bleef Kioto met zijn 1600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur gespaard.

Beroemde tempels in Kioto zijn:

Het Verdrag van Kyoto[bewerken]

De stad Kioto is bij het merendeel van de wereldbevolking bekend geworden via het Verdrag van Kyoto of het Kyoto-protocol.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren in Kioto[bewerken]

Externe link[bewerken]