Chiba (Japanse stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chiba
千葉市, Chiba-shi
Plaats in Japan Vlag van Japan
Vlag
Chiba (Japan)
Chiba
Situering
Eiland Honshu
Regio Kanto
Prefectuur Vlag van Chiba Chiba
Coördinaten 35° 35′ NB, 140° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 272,08 km²
Inwoners 939.224
Datum 1 maart 2008
Bevolkingsdichtheid 3450 inw./km2
Gemeentenummer 12100-2
Gemeentehuis
Burgemeester Keiichi Tsuruoka
Adres 1-1, Chiba-Minato,
Chūō-ku, Chiba-shi
Postcode 〒530-8201
Website Chiba
Symbolen
Boom Zelkova serrata
Bloem Oleander
Vogel Dwergstern
Detailkaart
Situering van Chiba in de prefectuur Chiba
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan
Situering van de wijken

Chiba (Japans: 千葉市,Chiba-shi) is een Japanse stad die zich bevindt in het midwesten van de gelijknamige prefectuur, waarvan ze de hoofdplaats is. Ze is gelegen aan de Baai van Tokio, op 34 km ten zuidoosten van de Japanse hoofdstad. Op 1 maart 2008 had de stad een geschatte bevolking van 939.224 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 3450 inwoners per km². De totale oppervlakte van deze stad is 272,08 km².

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van de stad was in 1126 voor het eerst sprake toen te Inohanadai (猪鼻台) het slot gevestigd werd waar het geslacht Chiba verblijf hield. Voor een periode van 330 jaar kende Chiba een bloeiperiode als kasteelstad (城下町, jōkamachi), en tijdens de Edo-periode (1600-1868) ontwikkelde ze zich als relais en havenstad op de Chiba-route (千葉街道,Chibakaidō) tussen Sakura en Edo.

Bij de oprichting van de prefectuur Chiba in 1873 werd het de prefecturale hoofdstad, en met de ingebruikneming van een spoorverbinding in dezelfde periode kreeg de stad een definitieve impuls om tot een politiek, economisch en cultureel centrum uit te groeien. Chiba verkreeg in 1921 formeel stadsrecht. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog fungeerde de stad als militaire basis, een rol die na de Japanse capitulatie afgebouwd werd. In 1992 werd ze een decretaal gedesigneerde stad.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Chiba werd in de naoorlogse periode van reconstructie het toneel van een grootschalig landwinningsproject, en ging als industrie- en handelsstad in het hart van het Keiyo-industriegebied (京葉工業地帯,Keiyō kōgyōchitai) een nieuw tijdperk van bloei tegemoet. Thans bepalen staalfabrieken en thermische centrales het industriële landschap, en de haven verwerkt een van de grootste import/export-volumes van het land. Het zakenkwartier van de stad is gesitueerd in het noordwestelijke district Makuhari (幕張), dat tevens de locatie is van de Makuhari Messe (幕張メッセ), een reusachtige congres- en tentoonstellingsruimte. Door landwinning haalde de stad in recente tijd vele woningbouwprojecten binnen, wat leidde tot een forse bevolkingstoename.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Chiba heeft zes wijken (ku):

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Chiba heeft een stedenband met :

Geboren in Chiba[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chiba, Chiba van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.