Honshu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Honshū
Eiland van Japan
Locatie
Land Japan
Coördinaten 36°NB, 138°OL
Algemeen
Oppervlakte 227.942,85 km²
Inwoners 104 miljoen
(> 450 inw./km²)
Hoofdplaats Tokio
Omtrek 5450 km
Lengte 1300 km
Breedte 240 km
Hoogste punt Fuji (3776 m)

Honshū of Honsjoe (Japans: 本州), eerder Hondo genoemd, is het grootste eiland van Japan. De oppervlakte is ongeveer 230.500 km²; dit is 60% van de totale oppervlakte van Japan. Honshū is ongeveer 1300 kilometer lang en de breedte varieert van 50 tot 240 kilometer. De kustlijn is 5450 kilometer lang. Op het eiland woonden in 2010 ongeveer 104 miljoen mensen.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Honshū ligt ten zuiden van Hokkaido, waarvan het is gescheiden door de Straat van Tsugaru. Ten zuiden van Honshū ligt Shikoku, waarvan Honshū is gescheiden door de Japanse Binnenzee; ten zuidwesten ligt Kyushu, waarvan Honshū is gescheiden door de Straat van Shimonoseki, en ten westen van het noordelijk deel van Honshū ligt het eiland Sado, dat van Honshū wordt gescheiden door de Straat van Sado.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Honshū is bergachtig en er komen regelmatig aardbevingen voor. Ook is het gebied vulkanisch actief. Het hoogste punt is de slapende vulkaan Fuji (3776 meter). In het noorden is Honshū tamelijk koud, maar in het zuiden is het subtropisch.

Vooral de Kanto-laagvlakte is bijzonder vruchtbaar. Hier is ook de grootste agglomeratie ter wereld gelegen, Groot-Tokio, waar 25% van de totale bevolking van Japan woont. Andere grote steden op Honshū zijn Kioto, Osaka, Kobe, Hiroshima en Nagoya.

Ten noordwesten van het eiland stroomt de Tsushimastroom, ten zuiden de Kuroshio en ten oosten de Oyashio.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Honshū is met Hokkaido verbonden door middel van bruggen en de Seikantunnel. Ook tussen Honshū en Shikoku zijn diverse bruggen gebouwd.