Filmfestival van Venetië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filmfestival van Venetië
Het 65e Filmfestival van Venetië
Algemene informatie
Locatie Vlag van Italië Venetië, Italië
Genre(s) Competitief festival
Prijs Gouden Leeuw
Geschiedenis festival
Eerste editie 1932
Laatste editie tot op heden
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het filmfestival van Venetië (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) is het oudste filmfestival ter wereld. Het wordt gehouden bij het Lido in Venetië.

Het filmfestival wordt ieder jaar gehouden sinds 1932, maar om het jaar is het ook onderdeel van de Biënnale Venetië.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële selectie[bewerken | brontekst bewerken]

In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de huidige prijzen die te winnen zijn voor films die zijn geselecteerd voor de internationale competitie.

Naam Uitgereikt voor Uitgereikt sinds
Gouden Leeuw (Leone d'Oro) Beste film 1946
Zilveren Leeuw (Leone d'Argento) Beste regisseur 1990
Grote Juryprijs (Gran premio della giuria) Beste film 1951
Coppa Volpi voor beste acteur Beste acteur 1932
Coppa Volpi voor beste actrice Beste actrice 1932
Speciale Juryprijs (Premio speciale della giuria) Beste film 2013
Premio Osella Beste scenario 2005
Premio Marcello Mastroianni Opkomend acteur/actrice 1998

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

2004[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september ging het 61e festival van start; het duurde tot en met 11 september. Het festival werd geopend met de film van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg The Terminal. In 2004 stonden, in tegenstelling tot voorgaande jaren, vooral de publiekstrekkers en bekende artiesten in de belangstelling van het filmfestival en directeur Marco Müller hoopte hiermee meer publiek te trekken. Er streden 21 films mee, waaronder Birth, met in de hoofdrol Nicole Kidman en Hauru no ugoku shiro van de Japanse anime-regisseur Hayao Miyazaki. Vera Drake, geregisseerd door Mike Leigh won de Gouden Leeuw.

2005[bewerken | brontekst bewerken]

Het 62e Filmfestival van Venetië vond plaats van 31 augustus tot en met 10 september. Seven Swords uit Hongkong, een martial arts-film, was de openingsfilm van het festival. Het festival sloot af met Perhaps Love, een filmmusical uit China. Negentien films deden mee in de competitie van de Gouden Leeuw, waaronder Goodnight And Good Luck (geregisseerd door George Clooney), Proof en The Brothers Grimm (Terry Gilliam). Ang Lee's western Brokeback Mountain won uiteindelijk de Gouden Leeuw. Björk maakte op het festival haar comeback als actrice. Ze was te zien in Drawing restraint 9. Sinds haar rol in Dancer in the Dark had ze niet meer in een film gespeeld.

2006[bewerken | brontekst bewerken]

Het 63e Filmfestival van Venetië vond plaats van 30 augustus tot en met 9 september. Het festival werd geopend met de thriller The Black Dahlia van Brian De Palma. Verder werd ook de film Zwartboek van Paul Verhoeven vertoond. Beide films dongen ook mee naar een Gouden Leeuw, maar die prijs ging naar de Chinese film Still Life van Jia Zhangke. De film gaat over de strijd tegen de bouw van een stuwdam in de Jangtsekiang. Ben Affleck en Helen Mirren kregen een Leeuw voor respectievelijk Beste Acteur (Hollywoodland) en Beste Actrice (The Queen als Koningin Elizabeth II).

2007[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 vond het festival plaats van 29 augustus tot en met 8 september. In dat jaar werd voor het eerst ook een "Queer Lion" voor de beste film met een homoseksueel thema of met een homoseksueel personage uitgereikt.

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Het 65e Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica vond plaats van 27 augustus tot en met 6 september. De film Burn After Reading van de Gebroeders Coen was de openingsfilm. Filmregisseur Wim Wenders was dit jaar de jury-voorzitter. De film The Wrestler van Darren Aronofsky won de Gouden Leeuw.

2009[bewerken | brontekst bewerken]

De Gouden Leeuw werd door de jury toegekend aan de Israëlische regisseur Samuel Maoz voor zijn autobiografische oorlogsfilm Lebanon. De jury stond onder voorzitterschap van Ang Lee.

2010[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse regisseur Sofia Coppola kreeg van een jury onder voorzitterschap van Quentin Tarantino de Gouden Leeuw voor haar film Somewhere.

2011[bewerken | brontekst bewerken]

Het festival vond in 2011 plaats van 31 augustus tot 10 september. Darren Aronofsky vervulde de rol van juryvoorzitter.

Vanaf 2017[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Venice Film Festival van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.