Jangtsekiang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jangtsekiang
Yangtze River Map.png
Lengte 6 380 km
Hoogte (bron) - m
Debiet 31 900 m³/s
Stroomgebied 1 800 000 km²
Bron Tibet - Qinghai
Monding Oost-Chinese Zee
Stroomt door Volksrepubliek China
De monding van de Jangtsekiang
De monding van de Jangtsekiang
Drie kloven in de Jangtsekiang
Drie kloven in de Jangtsekiang
Avondlicht op de bergen langs de Jangtsekiang
Avondlicht op de bergen langs de Jangtsekiang
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Jangtsekiang, Blauwe Rivier of Chang Jiang (vereenvoudigd Chinees: 长江; traditioneel Chinees: 長江; pinyin: Chángjiāng; Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg); letterlijk "Lange Rivier") is de langste rivier in Azië en de derde rivier in lengte op de wereld, na de Amazone in Zuid-Amerika en de Nijl in Afrika.

De rivier wordt ook de Yangzi (扬子江, Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg), Yángzǐ Jiāng, Yangtze (Kiang) of Da Jiang) genoemd. De naam Yangzi werd oorspronkelijk slechts gebruikt door lokale mensen om naar lagere stroomgebieden van de rivier te verwijzen. Omdat dit echter de naam was die als eerst door missionarissen gehoord werd, is de naam later ook toegepast op de volledige rivier.

De rivier is ongeveer 6380 km lang. Hij wordt traditioneel beschouwd als de scheidslijn tussen Noord-China en Zuid-China, hoewel hiervoor ook de Gele Rivier kan worden gebruikt.

De bovenloop van de Jangtsekiang is deel van het beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan, een natuurgebied dat opgenomen is in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Kenmerken[bewerken]

De Jangtsekiang komt uit in de Oost-Chinese Zee. Vanaf juni 2003 overspant de Drieklovendam de rivier; deze overspoelt Fengjie, de eerste van een aantal steden die door het massieve overstromingsbeheer van het project worden beïnvloed. Het project is het grootste uitvoerige irrigatieproject in de wereld. Het is de bedoeling dat de dam mensen beschermt die langs de rivierstroom leven en in het verleden herhaaldelijk de dupe zijn geworden van overstromingen. Tevens zal de dam hen van elektriciteit en water voorzien.

De rivier is het enige leefgebied van de Chinese lepelsteur en van de (mogelijk uitgestorven) Chinese vlagdolfijn. Het rivierwater wordt ernstig vervuild door de aan de rivier gelegen industriegebieden. Het lozen van kankerverwekkende stoffen vormt een gevaar voor de volksgezondheid, aangezien de steden langs de Jangtsekiang op de rivier zijn aangewezen voor hun drinkwater.

De rivier is een belangrijke vervoersslagader voor China en verbindt het binnenland met de kust. Het verkeer via de rivier omvat commercieel vrachtvervoer dat bulkgoederen (zoals steenkool), vervaardigde goederen en passagiers vervoert. Cruises over de rivier zijn populair, aangezien de toerisme-industrie in China groeit.

Overstromingen van de rivier zijn altijd een belangrijk probleem geweest, onlangs nog in 1998. De riviervloed doodde in 1954 rond de 30.000 mensen. Andere zware overstromingen waren die van 1911 (die rond 100.000 slachtoffers eiste), 1931 (145.000 doden) en 1935 (142.000 doden).

Bij de stad Nanjing werd in 1968 een brug over de Jangtsekiang geopend die de langste vaste oeververbinding ter wereld was. Deze brug staat tegenwoordig bekend als de "zelfmoordbrug", omdat regelmatig jonge Chinezen met een sprong van de brug een eind aan hun leven maken.

Belangrijke steden langs de rivier[bewerken]

Zie ook[bewerken]