Internationaal filmfestival van Mar del Plata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Spaans voor Internationaal filmfestival van Mar del Plata) is een internationaal filmfestival dat elk jaar gedurende de maand maart wordt gehouden in Mar del Plata, Argentinië. Het is een 'Categorie A'-festvial, erkend door de FIAPF.

Geschiedenis[bewerken]

Het festival werd opgericht in 1954. Aanvankelijk was het slechts bedoeld als een tentoonstelling van een geselecteerd aantal films en niet als een competitief festival. Bij oprichting droeg het festival nog de naam Festival Cinematográfico Internacional (Internationaal Cinematografisch Festival). Gedurende de begindagen concurreerden enkele beroemde internationale gasten om het evenement, zoals Gina Lollobrigida en Errol Flynn.

Het festival bleef in deze vorm bestaan tot 1959. Toen nam de Asociación de Cronistas Cinmetograficos het festival over, en kreeg het festival zijn erkenning van de FIAPF.

In 1964 verhuisde het festival tijdelijk naar Buenos Aires en werd hernoemd tot Festival Cinematográfico Internacional de la República Argentina (Internationaal Cinematografisch Festival van de Argentijnse Republiek). In 1966 vond een staatsgreep plaats in Argentinië. In de jaren 1968 en 1970 nam het Instituto de Cine de leiding over het festival.

In de periode 1967 – 1969 werd het festival niet gevierd vanwege andere festivals in Rio de Janeiro, Brazilië.

Gedurende de jaren 60 bezochten enkele bekende gasten het festival, zoals Paul Newman, Alberto Sordi, Pier Paolo Pasolini, Vittorio Gassman, Toshiro Mifune, François Truffaut, Karel Reisz, Catherine Deneuve, Juan Antonio Bardem, Anthony Perkins, Jean-Paul Belmondo, Maria Callas, Cantinflas, Andrzej Wajda, Jacques Tati, Lee Strasberg en George Hamilton.

Na de jaren zeventig werd het festival stopgezet. Al snel werden er pogingen ondernomen het festival nieuw leven in te blazen, maar zonder succes. Pas in 1996 werd het festival weer gevierd. Sindsdien heeft het festival een paar grote veranderingen ondergaan. In 2001 werd de datum van het festival terugveranderd naar maart, de periode waarin het festival oorspronkelijk ook werd gevierd. Tevens kreeg het festival in 2001 de “Categorie A”-status.

Prijzen[bewerken]

Oorspronkelijk werden de prijzen uitgereikt op het festival Ombú genoemd. In 2004 werd deze naam veranderd naar Ástor, als eerbetoon aan Ástor Piazzolla.

Prijzen worden gegeven in de volgende categorieën:

  • Beste film
  • Beste regisseur
  • Beste acteur
  • Beste actrice
  • Beste script,
  • Beste Ibero-Amerikaanse film
  • Special Award.

Externe link[bewerken]