Immersie (virtual reality)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Immersie is de perceptie van fysiek aanwezig te zijn in een niet-fysieke wereld. Deze perceptie wordt gegenereerd door de gebruiker van virtual reality technologie te omgeven met beelden, geluid of andere stimuli die een totaalomgeving simuleren. Immersie betekent letterlijk onderdompeling.[1]

Vormen[bewerken]

Ernest W. Adams, auteur en specialist in game design, maakt een onderscheid tussen drie vormen van immersie:[2]

tactische immersie
Tactische immersie wordt ervaren wanneer een speler tactische operaties uitvoert die een zekere vaardigheid vergen. De gebruiker voelt zich op deze manier "in the zone", doorheen het perfectioneren van zijn acties.
strategische immersie
Strategische immersie is meer celebraal gegeven en wordt geassocieerd met een mentale uitdaging. Schaakspelers ervaren een strategische immersie bij het correct en succesvol uitvoeren van een zet na het kiezen uit een reeks aan mogelijkheden.
narratieve immersie
Narratieve immersie wordt ervaren wanneer spelers zichzelf gaan associëren en onderdompelen in een verhaal, gelijkaardig aan het lezen van een boek of het bekijken van een film.

Staffan Björk en Jussi Holopainen maken een onderscheid in gelijkaardige categorieën, maar gebruiken een andere terminologie:

sensorisch-motorische immersie
cognitieve immersie
emotionele immersie

En voegden hier nog een vierde categorie aan toe:[3]

ruimtelijke immersie
spatiale of ruimtelijke immersie doet zich voor wanneer een speler de gesimuleerde ruimte als perceptueel overtuigend ervaart. De speler heeft het gevoel van effectief "daar" te zijn en de gesimuleerde wereld wordt als "echt" ervaren.

Presence (aanwezigheid)[bewerken]

Presence of aanwezigheid, is een term die afgeleid is van telepresence, een fenomeen die mensen de mogelijkheid biedt te interageren en zichzelf verbonden voelen met de wereld aan de hand van technologie. Het wordt gedefinieerd als diens subjectieve ervaring van aanwezigheid in een door een medium getoonde scene, veeleer virtueel in vorm.[4]

Virtuele realiteits brillen kunnen het visceraal gevoel genereren ergens in een gesimuleerde wereld aanwezig te zijn, deze vorm van ruimtelijk immersie wordt "presence" genoemd. Volgens Oculus VR zijn de technologische vereisten om een dergelijke viscerale reactie te genereren een low-latency, en precies 'tracken', volgen van bewegingen.[1]

Volgens Michael Abrash en het VR research team bij Valve, zij de volgende criteria nodig om een gevoel van "presence" te bekomen:[5]

 • Een breed gezichtsveld (80 graden of meer)
 • Adequate resolutie (1080m of beter)
 • Low pixel persistence (3 ms of minder)
 • Een hoge refresh rate (meer dan 60Hz)
 • Globaal display waar alle pixels gelijktijdig opgelicht worden.
 • Optisch aparaat.
 • Optische calibratie
 • Accurate tracking - accuraatheid van een mm of beter
 • Lage latency (20 ms)

Immersieve virtuele realiteit[bewerken]

Immersieve virtuele realiteit is een hypothetische technologie die zich voornamelijk uit in de vorm van kunstprojecten (oa. CREW) en zich voordoet als de immersie of onderdompeling in een artificiële omgeving waar de gebruik zich in de consensus werkelijkheid waant.

Immersieve digitale omgevingen[bewerken]

Een immersieve digitale omgeving is een artficieel interactief, computer-gegenereerde scene of wereld waarin de gebruiker zichzelf kan onderdompelen.[6]

Immersieve digitale omgevingen verschillen van virtuele realiteit daar ze niet impliciet naar de werkelijkheid hoeven te verwijzen. Een immersieve digitale omgeving kan mogelijk een model van de realiteit zijn maar evenwel een fantastische gebruiksinterface of abstractie, zolang de gebruiker zich maar deel voelt van het gesimuleerde schepping. Hiervoor wordt teruggegrepen naar 3D beelden, surround geluid, interactieve user-input en andere factoren zoals simpliciteit, functionaliteit en het genotspotentieel. Onder ontwikkeling zijn de toevoeging van haptische ervaringen, zoals wind, vibratie en sfeerlicht.

Perceptie[bewerken]

Een complete immersie is enkel mogelijk wanneer de vijf zintuigen (zicht, gehoord, tast, reuk en smaak) de digitale ervaring als fysisch werkelijk beschouwen. Dit kan verwezenlijkt worden aan de hand van:

 • Panoramische 3D displays (visueel)
 • Surround geluid (auditory)
 • Haptiek en krachtfeedback (tactisch)
 • Geursimulatie (olfactisch)
 • Smaaksimulatie.

Interactie[bewerken]

Eens de zintuigen de omgeving als werkelijk beschouwen moet de gebruiker instaat zijn om op een intuïtieve manier met deze digitale omgeving in interactie te treden.