Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Abstractie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abstractie is het inductieve proces van het weglaten van alle niet-essentiële informatie en secundaire aspecten, en vervolgens generaliseren, om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken. Zo wordt een verkorte samenvatting van een wetenschappelijk werk soms ook een abstract genoemd. Wie beschikt over voldoende abstractievermogen kan goed 'in grote lijnen' denken. Abstractie komt van het Latijnse abstráhere (weglaten).

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Abstracte kunst is een stroming in de beeldende kunst die vooral gebaseerd is op 'de kunst van het weglaten'. Men noemt dit soms ook non-figuratieve kunst.

Bij abstraheren wordt vooral een basisstructuur, een gevoel of een idee in een kunstwerk vertolkt waarbij de waarneembare werkelijkheid nog wel te herkennen is. Abstraheren staat hiermee tussen de figuratieve kunst en de abstracte kunst in. Een voorbeeld van een kunststroming waarvan de kunstenaars abstraherend te werk gingen is het kubisme.

Informatica[bewerken | brontekst bewerken]

In de informatica wordt veelvuldig gebruikgemaakt van abstractie, bijvoorbeeld bij objectgeoriënteerd programmeren of een gelaagde structuur bij communicatie over een netwerk.

Natuurkundig voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de natuurkundige beschrijving van de baan van een planeet, behandelt men de planeet (een natuurkundig lichaam) als een puntmassa waarbij, behalve de massa van de planeet, alle andere eigenschappen van dit natuurkundig lichaam buiten beschouwing worden gelaten (worden 'geabstraheerd').