Egyptische wiskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een gedeelte van de Rhind-papyrus

Wiskunde in de Egyptische oudheid haalde een vrij hoog niveau, maar beperkte zich tot de praktijk. Het ging hen niet om de abstracte wiskunde. De Egyptenaren kenden al reeds vroeg het principe van de stelling van Pythagoras en ook konden ze de oppervlakte van een cirkel schatten aan de hand van de diameter.

In de Oud-Egyptische literatuur is er een brede selectie van wiskundige teksten, zoals de Rhind-papyrus), het oudst bekende wiskundige schrift ter wereld. Deze teksten stammen meestal vanaf het Middenrijk tot aan de Late periode. De volgende teksten zijn gevonden:

De teksten benoemen wiskundige problemen, zoals het berekenen van een oppervlakte of volumen, en bevatten rekenkundige tabellen en opgaven. Aan de hand daarvan weten we hoe ze optelden en vermenigvuldigden. Bij vermenigvuldigingen werd er gebruikgemaakt van tabellen. De tabellen bestonden uit vaste cijfers 1, 2, 4, 8, 16, enz. en daarnaast de vermenigvuldiger. Om het product 5 maal 6 uit te rekenen, telde men de getallen in de tabel op, bijvoorbeeld: 1 maal 6 + 4 maal 6, en zo wist men het product 5 maal 6.

Zie ook[bewerken]