Safety Last!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Safety Last!
Breek je nek niet
Aanplakbiljet voor Safety Last!
Regie Fred C. Newmeyer
Sam Taylor
Producent Hal Roach
Scenario Hal Roach
Sam Taylor
Tim Whelan
Hoofdrollen Harold Lloyd
Mildred Davis
Bill Strother
Montage Thomas J. Crizer
Cinematografie Walter Lundin
Distributie Pathé Exchange
Première 1 april 1923
Genre Komedie
Speelduur 74 minuten
Taal Engels (tussentitels)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 121.000
Opbrengst $ 1.500.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Safety Last! is een Amerikaanse filmkomedie uit 1923 onder regie van Fred C. Newmeyer en Sam Taylor, met in de hoofdrol Harold Lloyd. Destijds werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel Breek je nek niet.[1] De film is opgenomen in het National Film Registry van het Amerikaanse Library of Congress. Sinds 2019 bevindt de film zich in het publiek domein.

De film bevat een 11 minuten durende scène waarin de hoofdpersoon een wolkenkrabber beklimt en zelfs aan een klok hangt. Deze scène aan de klok werd een iconisch beeld en is later in meerdere films nagedaan, o.a. in Back to the Future en Hugo. Om deze scène enigszins veilig op te nemen werden de gevels van verschillende gebouwen in Los Angeles gebruikt om op die manier de illusie te wekken dat de hoofdpersoon steeds een stukje hoger was geklommen. De oplettende kijker ziet wel dat de achtergrond steeds anders is. Lloyd voerde het grootste deel van de gevelscène zelf uit, alleen het moment waarop de hoofdpersoon aan een touw hangt werd door een stuntman uitgevoerd.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Aan het begin van de film wordt de kijker op het verkeerde been gezet. De hoofdpersoon (‘’Harold’’) neemt afscheid van zijn moeder en vriendin en het lijkt alsof hij in de gevangenis zit en op het punt staat om de doodstraf te ondergaan. Maar het blijkt het station te zijn en hij gaat naar de stad om het te maken. Daarna zal hij zijn vriendin (‘’Mildred’’) ten huwelijk gaan vragen.

Eenmaal in de stad huurt hij samen met een vriend (‘’Bill’’) een kamer. Hij vindt een baan als kantoorklerk in een warenhuis en hij moet van alles uithalen om zijn baas te ontlopen. Intussen stuurt hij dure kadootjes naar zijn vriendin om haar onterecht te laten denken dat hij al veel geld verdient.

Na het werk treffen Bill en Harold elkaar maar door een misverstand slaat Bill een politieagent op zijn hoofd en om te ontsnappen beklimt hij een gebouw. Mildred is naar de stad gekomen omdat ze denkt dat Harold het ver geschopt heeft. En terwijl Harold net doet of hij de baas van het warenhuis is hoort hij dat de echte baas duizend dollar uitlooft aan degene die een stunt bedenkt om het warenhuis publiciteit te geven. Harold biedt aan om Bill het gebouw te laten beklimmen. Zijn baas gaat akkoord en Harold en Bill zullen de duizend dollar delen.

De agent is echter ook getipt en wacht totdat Bill komt klimmen. Bill en Harold spreken af dat Harold de eerste verdieping beklimt en dat Bill het dan overneemt. De wisseltruc lukt niet, Harold klimt steeds hoger omdat de agent Bill in het gebouw achterna zit. Dan volgt een zenuwslopende hang aan de gevelklok, terwijl Mildred toekijkt. Uiteindelijk beklimt Harold de hele wolkenkrabber en zoent Mildred als hij op het dak aankomt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Lloyd, Harold Harold Lloyd Harold
Davis, Mildred Mildred Davis Mildred
Strother, Bill Bill Strother Bill
Young, Noah Noah Young Politieagent
Clarke, Westcott Westcott Clarke Afdelingschef
Harold Lloyd hangend aan de klok
Zie de categorie Safety Last! van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.