Kill Bill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kill Bill
Kill Bill (logo).png
Regie Quentin Tarantino
Producent Lawrence Bender
Scenario Quentin Tarantino
Hoofdrollen Uma Thurman
David Carradine
Daryl Hannah
Montage Sally Menke
Cinematografie Robert Richardson
Distributie Miramax Films
Genre Actie
Speelduur 247 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 55.000.000,-
Opbrengst $ 333.108.506,-
Portaal  Portaalicoon   Film

Kill Bill is een Amerikaanse actiefilm in twee delen van filmregisseur Quentin Tarantino. Vol. 1 (deel 1) kwam in oktober 2003 uit, Vol. 2 (deel 2) volgde korte tijd later in april 2004. Beide delen zijn geproduceerd door Miramax Films (zie ook de eerdere Tarantino-films).

De film vertelt het verhaal van de vendetta van "The Bride" (haar naam wordt in Vol. 1 nog niet prijsgegeven), een personage gecreëerd door Quentin Tarantino en hoofdrolspeelster Uma Thurman ten tijde van Pulp Fiction. Zij zijn de 'Q & U' uit de credits. Kill Bill put uit verschillende invloeden, waaronder de film Lady Snowblood. Grote lijnen van de plot en ook één nummer dat ook in Kill Bill voorkomt zijn uit deze film afkomstig.

De film is in totaal tien hoofdstukken verdeeld. De delen bevatten ieder vijf hoofdstukken, welke verdeling overigens twee films van uiteenlopende tijdsduur opleverde.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Deel 1[bewerken]

Kill Bill: Vol. 1
Killbill-vol1-logo.svg
Hoofdrollen Uma Thurman
Lucy Liu
Daryl Hannah
Vivica A. Fox
Julie Dreyfus
Chiaki Kuriyama
David Carradine
Muziek RZA
Première Vlag van Verenigde Staten 10 oktober 2003
Vlag van België 29 oktober 2003
Vlag van Nederland 10 november 2003
Speelduur 111 minuten
Taal Engels
Frans
Cantonees
Japans
Opbrengst $ 180.949.045,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beatrix Kiddo (Uma Thurman) is "The Bride". Beatrix was lange tijd lid van The Deadly Vipers Assassination Squad, een elitegroep huurmoordenaars onder leiding van Bill (David Carradine). Bill en Beatrix waren geliefden en op het moment dat Beatrix zwanger wordt van Bill, besluit ze The Vipers te verlaten. Ze vlucht naar Texas, hopend op een nieuwe kans voor haar en haar ongeboren kind. Maar dat is buiten Bill gerekend. Hij is woedend als hij hoort dat ze van plan is te trouwen. Hij komt haar op het spoor en samen met de andere Vipers vermoordt hij Beatrix en iedereen die op de bruiloft aanwezig is... denkt hij.

De bruid overleeft de aanslag echter. Na vier jaar in coma gelegen te hebben ontwaakt Beatrix in het ziekenhuis. Haar baby is haar afgenomen maar haar geheugen is intact. Ze besluit wraak te nemen op Bill, de Vipers en iedereen die haar in de weg staat.

Kill Bill: Vol. 1 opent met een bloedende Beatrix, in haar bruidsjurk, net voor Bill haar het genadeschot geeft. (Bills gezicht wordt in deze film nooit in beeld gebracht) We zien het ontwaken van Beatrix in het ziekenhuis en haar wraak op Vipers Vernita Green en O-Ren Ishii.

De bekende kerk van Kill Bill.

Deel 2[bewerken]

Kill Bill: Vol. 2
Killbill-vol2-logo.svg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Kill Bill 2
Regie Quentin Tarantino
Producent Lawrence Bender
Productie-
maatschappij
A Band Apart
Scenario Quentin Tarantino
Gebaseerd op:
The Bride
van Q&U
Hoofdrollen Uma Thurman
David Carradine
Michael Madsen
Daryl Hannah
Gordon Liu
Michael Parks
Muziek The RZA
Robert Rodriguez
Montage Sally Menke
Cinematografie Robert Richardson
Distributie Miramax Films
Première Vlag van Verenigde Staten 16 april 2004
Vlag van Nederland 21 april 2004
Vlag van België 21 april 2004
Genre Actie/misdaad
Speelduur 136 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 30.000.000
Opbrengst $ 152.000.000
Gewonnen prijzen 21
Overige nominaties 2 Golden Globes
Voorloper Kill Bill (2003)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beatrix maakt haar karwei af, waaraan ze in Vol. 1 begon. Daarnaast wordt dieper ingegaan op wat er op dag gebeurde dat Beatrix ging trouwen. Ze volgt bovendien een aantal cursussen in Oosterse vechtkunst. Aan het einde van de film doodt ze Bill. Hij blijkt echter hun kind te hebben opgevoed. Samen met haar kind bouwt ze een nieuw bestaan op.

Rolverdeling[bewerken]

De acteurs in beide delen.

Acteur Rol Alias
Uma Thurman Beatrix Kiddo The Bride, Black Mamba
David Carradine Bill Snake Charmer
Vivica A. Fox Vernita Green Copperhead
Lucy Liu O-Ren Ishii Cottonmouth
Michael Madsen Budd Sidewinder
Daryl Hannah Elle Driver California Mountain Snake
Sonny Chiba Hattori Hanzo
Chiaki Kuriyama Gogo Yubari
Julie Dreyfus Sofie Fatale
Gordon Liu Johnny Mo (Vol. 1) & Pai Mei (Vol. 2)
Michael Parks Earl McGraw (Vol. 1) & Esteban Vihaio (Vol. 2)
Perla Haney-Jardine B.B. Kiddo
Helen Kim Karen Kim

Personages[bewerken]

 • Beatrix Kiddo / The Bride / Black Mamba / Mommy: De hoofdpersoon in het verhaal. Beatrix was lange tijd lid van een elitegroep moordenaars, The Deadly Vipers Assasination Squad (codenaam: Black Mamba). Omwille van haar nog ongeboren baby besluit ze de Deadly Vipers te verlaten, waarna ze al snel gaat trouwen. Dit komt haar duur te staan, doordat haar minnaar, bendeleider Bill, en de Vipers wraak willen. Iedereen op haar bruiloft wordt vermoord en Bill schiet Beatrix een kogel door het hoofd, die haar in coma brengt. Als Beatrix hier vier jaar later uit ontwaakt, wil ze wraak op de Vipers en Bill. Ze gaat op pad om alle Vipers te vermoorden en slaagt hierin (behalve bij Budd en Elle) en gaat vervolgens naar Bill. Het blijkt dat haar baby, die ze dood waande nadat ze uit haar coma ontwaakte, geboren is en opgevoed is door Bill. Ondanks dit wil Beatrix toch nog wraak op Bill en ze vermoordt hem door de Five Finger Palm Exploding Heart Technique op hem toe te passen. Ze zet haar leven voort samen met haar dochtertje.
 • Bill / Snake Charmer - De aanvoerder van The Deadly Vipers Assasination Squad (codenaam: Snake Charmer). Bill heeft met twee van de leden, Beatrix en Elle, een affaire. Als Beatrix verdwijnt en Bill erachter komt dat ze nog leeft en gaat trouwen, wil hij wraak. Door zijn gruwelijke wraakactie raakt Beatrix in een vier jaar durende coma. Als haar kind tijdens die coma geboren wordt, ontfermt Bill zich hierover. Als Beatrix ontwaakt, wordt Bill haar voornaamste wraakdoel. Als Beatrix bij hem komt, wordt ze geconfronteerd met het feit dat haar dochtertje nog leeft en bij Bill is. Bill en Beatrix bepraten het gebeurde en Bill betuigt zijn spijt. Ten slotte vechten Bill en Beatrix tegen elkaar. Beatrix gebruikt een zeer dodelijke vechttechniek tegen hem, waardoor Bill nog vijf stappen kan zetten, alvorens te overlijden. Na een ontroerend afscheid loopt Bill zijn vijf stappen om vervolgens dood neer te vallen.
 • O-Ren Ishii / Cottonmouth - Een van de Deadly Vipers (codenaam: Cottonmouth), die al op jonge leeftijd een moordenares werd. Op negenjarige leeftijd zag zij hoe haar ouders vermoord werden in opdracht van een Japanse Yakuza Boss. Toen zij deze man twee jaar later vermoordde, kreeg ze de smaak van het moorden te pakken. O-Ren is een scherpschutter, maar ook uiterst bedreven in de samurai vechtkunst. Nadat The Deadly Vipers Assasination Squad ontbonden wordt, keert O-Ren terug naar Japan, waar ze, ondanks haar Japans-Amerikaanse afkomst, al snel de onderwereld regeert. O-Ren nam deel aan Bills wraakactie en is daarom het eerste doelwit van Beatrix als deze uit haar coma ontwaakt. Beatrix moet het opnemen tegen O-Rens persoonlijke leger, de Crazy 88, en haar moordlustige bodyguard Gogo Yubari, voor ze bij O-Ren komt. In een Japanse tuin raken O-Ren en Beatrix in een zwaardgevecht, waarbij Beatrix haar uiteindelijk vermoordt.
 • Elle Driver / California Mountain Snake - Een van de Deadly Vipers (codenaam: California Mountain Snake) en een minnares van Bill. Net als Bill en Beatrix werd zij getraind door kungfumeester Pai Mei. Elle was zo respectloos tegenover hem, dat hij haar rechteroog weggriste. Sindsdien draagt Elle een ooglapje op deze plek. Elle nam wraak op Pai Mei door zijn eten te vergiftigen en hem zo te vermoorden. Elle en Beatrix hebben een hekel aan elkaar, waardoor Elle haar het liefste meteen wil vermoorden als ze in coma ligt. Bill overtuigt haar ervan dit niet te doen. Als Budd Beatrix gevangenneemt en haar zwaard (gemaakt door Hattori Hanzo, de beste wapensmid ter wereld) vindt, maakt Elle een deal met hem. Als Budd Beatrix pijnlijk laat sterven en het zwaard aan haar geeft, krijgt Budd een miljoen dollar. Elle stopt een giftige slang, de Black Mamba, (Beatrix' codenaam) in de koffer met geld, die Budd bijt en doodt. Als Elle Budds caravan met het zwaard en het geld wil verlaten, wordt ze aangevallen door Beatrix, die dood gewaand werd. Elle en Beatrix raken in gevecht. In eerste instantie wil Beatrix haar snel vermoorden, maar als Elle onthult wat ze met Pai Mei heeft gedaan, besluit Beatrix haar te laten lijden. Ze grist Elles overgebleven oog eruit en laat haar, blind achter in Budds caravan, met de Black Mamba. Of Elle sterft wordt in het midden gelaten. Ze zal misschien nog een rol gaan spelen, in Kill Bill: Vol. 3.
 • Budd / Sidewinder - Een van de Deadly Vipers (codenaam: Sidewinder) en Bills jongere broer. Als The Deadly Vipers Assasination Squad opgeheven wordt, wordt Budd een arme alcoholist die afgelegen in een caravan woont. Voor de kost werkt Budd in een late-night bar. Budd is het derde doelwit van de wraakzuchtige Beatrix en wordt door Bill gewaarschuwd. Maar omdat de broers ruzie hebben, weigert Budd Bills hulp aan te nemen. Als Beatrix hem vindt en hem aan wil vallen, verwacht Budd haar echter. Budd schiet haar neer, met een geweer gevuld met Haliet patronen. Vervolgens geeft Budd haar een verdovende injectie. Budd maakt een deal met Deadly Viper Elle Driver. In ruil voor een miljoen dollar, geeft Budd haar Beatrix' zwaard en zal hij Beatrix vermoorden. Budd begraaft Beatrix levend (een Texaanse begrafenis) met enkel een zaklamp. Beatrix weet echter uit het graf te ontsnappen. Budd krijgt het geld van Elle, maar als hij de koffer openmaakt waarin het geld zit, blijkt er ook een giftige slang in te zitten die hem bijt. Budd overlijdt aan de slangenbeten.
 • Vernita Green / Copperhead- Een van de Deadly Vipers (codenaam: Copperhead). Nadat The Deadly Viper Assasination Squad opgeheven wordt, geeft ze haar leven als moordenares op. Ze trouwt al snel en krijgt een dochtertje, Nikki. Vier jaar later komt Beatrix naar haar toe om wraak te nemen. Als de vrouwen elkaar herkennen, raken ze in gevecht in Vernita's huis. Beatrix en Vernita besluiten dit gevecht te staken als Nikki van school thuis komt, omdat Beatrix haar niet wil vermoorden voor Nikki's ogen. Vernita stuurt Nikki naar boven. Hoewel Vernita haar verontschuldigingen aanbiedt aan Beatrix en om genade vraagt, wil Beatrix het gevecht 's nachts voortzetten. Hoewel Vernita dit lijkt te accepteren, probeert ze Beatrix toch nog dood te schieten met een pistool verborgen in een doos met ontbijtgranen (Kaboom). Ze mist echter, en Beatrix gooit een vleesmes in Vernita's hart uit zelfverdediging. Vernita sterft, voor de ogen van Nikki, die naar beneden gekomen is. Dit was niet Beatrix' bedoeling. Beatrix biedt Nikki aan om wraak te nemen als ze volwassen is en verlaat vervolgens Vernita's huis.
 • Sofie Fatale - O-Ren Ishii's rechterhand van Japans/Franse afkomst. Sofie is ook een handlangster van Bill, maar zat niet bij de Deadly Vipers. Wel was ze aanwezig bij Bills wraakactie. Als Beatrix O-Ren wil vermoorden, gijzelt ze Sofie en hakt haar vervolgens een arm af. Sofie ligt ernstig gewond op de grond tijdens de gevechten die zich vervolgens afspelen in een Japans restaurant. Als O-Ren dood is, vraagt ze Sofie naar de namen van de overige Vipers. Omdat Sofie dit eerst niet wil zeggen, hakt Beatrix ook haar andere arm eraf, waarna Sofie het wel vertelt. Later vertelt Sofie alles aan Bill. Bill neemt haar haar verraad niet kwalijk, maar vraagt Sofie of Beatrix weet dat haar kind nog leeft.
 • Gogo Yubari - De zeventienjarige bodyguard van O-Ren Ishii. Net als O-Ren sloeg Gogo al jong aan het moorden en haar reputatie is dan ook ijzingwekkend. Ook Gogo levert een gevecht met Beatrix, om O-Ren te beschermen ondanks dat Beatrix haar om haar jonge leeftijd aanbiedt weg te gaan. Gogo slaagt er bijna in Beatrix te vermoorden, maar Beatrix gebruikt de resten van een kapotte stoel (met uitstekende spijkers) om Gogo te vermoorden.
 • Johnny Mo - Het hoofd van O-Ren Ishii's persoonlijke leger.
 • De Crazy 88 - Het persoonlijke leger van O-Ren Ishii.
 • Hattori Hanzo - De beste wapensmid ter wereld. Hanzo stopt echter met het maken van zwaarden, omdat hij niet langer voorwerpen wil maken die mensen kunnen doden en begint een Sushi-bar. Beatrix weet hem jaren later te overtuigen een laatste zwaard te maken, door Bills naam te noemen. Ooit was Bill een student van Hanzo. Hanzo is echter zeer teleurgesteld om Bills acties en besluit daarom Beatrix te helpen. Hanzo noemt dit zwaard zijn beste zwaard ooit. Slechts weinig mensen bezitten een Hanzo-zwaard. Bekende bezitters van Hanzo-zwaarden zijn Beatrix, Bill en Budd (Budd loog dat hij het zwaard verpatst had: hij hield het achter in zijn caravan).

Filmmuziek[bewerken]

 • In 2003 werd één van Nancy Sinatra's liedjes Bang bang (My baby shot me down) gebruikt in Kill Bill: Vol. 1.

Externe link[bewerken]