Yakuza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De achterstegen van de Tokiose wijk Shinjuku zijn een populaire ontmoetingsplek voor Yakuza-leden

De Yakuza (Japans: ヤクザ) is een Japanse criminele organisatie die al meer dan 100 jaar actief is. In Japan staat de organisatie ook bekend als gokudō (Japans: 極道) of bōryokudan (Japans: 暴力団, "gewelddadige groep(en)") bij de Japanse politie en de media, en als ninkyō dantai (Japans: 任侠団体 of 仁侠団体, "ridderlijke organisaties") binnen de Yakuza zelf. Door de buitenlandse pers wordt de Yakuza ook wel de "Japanse maffia" genoemd.

De Yakuza hanteert praktijken zoals drugshandel, prostitutie, mensenhandel, illegaal gokken, en pachinko (een gokspel dat enorm populair is in Japan). Ook speelt de Yakuza een rol in economische en politieke corruptie, en hebben ze geprobeerd invloed op verkiezingen uit te oefenen door de kandidaten financieel te steunen om ze daarna (met bedreigen) te controleren.

Er wordt geschat dat er in Japan tegenwoordig meer dan 58.000 Yakuza-leden actief zijn, hoewel het Yakuza-lidmaatschap is gedaald vanwege een in 1992 door de Japanse overheid aangenomen wet die zich specifiek richt op de bestrijding van Yakuza-organisaties.[1] Gezamenlijk vormen de verschillende Yakuza-organisaties samen de grootste criminele organisatie ter wereld.[2]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Yakuza is ingedeeld in verschillende rivaliserende bendes (kumi’s). Men kan Yakuza opdelen in drie delen: Ya (betekent acht), ku (betekent negen) en za (betekent drie), afgeleid uit het Japanse kaartspel Oicho-Kabu, een gokspel dat gespeeld wordt met kabufuda kaarten. De combinatie 8, 9 en 3 is de slechtste hand die men kan hebben (vergelijkbaar met 2,7 bij texas-hold'm poker) en vergt dus de meeste vaardigheid voor het inschatten van de tegenstander. Mogelijk dat de combinatie 8,9,3 ook staat voor een slechte toekomst, geen geluk, voor diegene die het op zou nemen tegen de Yakuza.

De Yakuza volgt een strenge hiërarchie en verschillende codes in vorm van eigen huisregels en zijn op bijna alle Japanse eilanden vertegenwoordigd. Traditioneel zitten er ook leden in Thailand en Zuid-Korea. In de vroege jaren negentig was de Yakuza ook actief in New York en Australië. In Europa gelden Amsterdam en Parijs als belangrijke plekken voor de Yakuza.

Sinds 1993 is een lidmaatschap bij een kumi in Japan strafbaar, al zijn sommige groepen en bendes nog steeds gewoon te vinden met adressen en telefoonnummers in de telefoongids van Tokio en Osaka. Ondanks dat de laatste jaren de ooit goede verhouding met de politie en het algemene aanzien in de samenleving verslechterd is, vormen de Yakuza nog altijd een invloedrijke gemeenschap binnen de Japanse samenleving en hebben ze vooral hun invloed in banken versterkt. In het jaar 1990 waren officieel 86.552 personen als Yakuza geregistreerd. Deze werden echter niet vervolgd door de politie. In januari 1993 kon een kumi zich op een persconferentie gewoon verontschuldigen bij de inwoners van Osaka voor bepaalde onaangename situaties tijdens een bendeoorlog. In Japan onderscheidt men 3 grote Yakuza groepen: de Sumiyoshi-rengo, de Yanagawa-kai (beide uit Tokio) en de kleinere Yamaguchi-gumi, die vooral in het gebied rond Kobe en Osaka opereert.

Oyabuni[bewerken | brontekst bewerken]

De leider in een Yakuza-netwerk is de Oyabun (Japans voor 'vader'). Hij is te vergelijken met de “Godfather” in maffiatermen. Tegenover een Oyabun hoort een onderdaan zich met respect te gedragen. Onder de Yakuza geldt een Oyabun ook als “iemand die boven de wolken leeft”. Het is een metafoor voor iemand die als onaantastbaar wordt beschouwd. De volgende in de hiërarchie zijn de “kobun”, de zogenaamde zonen die één rang onder de Oyabu staan. Hierbij gebruikt de Yakuza een traditioneel opnameritueel waarbij toepasselijke kleding wordt gedragen en de toekomstige Kobun zijn Oyabun loyaliteit en trouw tot aan de dood zweert.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De moderne Yakuza kwam pas in het beeld in het midden van de 17e eeuw. Zij stammen af van twee verschillende groepen: de Tekiya (helers en smokkelaars) en de Bakuto (betrokkenen uit de gokwereld). De Tekiya, een van de lagere sociale groepen, maakten eigen organisaties en namen administratieve plichten (met betrekking tot de handel) over. Uiteindelijk erkende de overheid het recht van de Tekiya-organisaties om een zwaard te dragen, net als samoerais en jonkheren. De Bakuto hebben kleine gokhuizen opgezet in verlaten tempels of kerkhoven aan de rand van een stad of dorp over heel Japan. De plaatsen als de Bakuto werden met minachting bekeken door de samenleving. Het hedendaagse ongewenste imago van de yakuza is ontstaan door de Bakuto.

Tatoeages[bewerken | brontekst bewerken]

Yakuza gebruiken sinds honderden jaren grote tatoeages als herkenningsteken en om zich als individu met een hogere rang te onderscheiden. Boeren en handarbeiders gaven zich na het aansluiten bij de Yakuza nieuwe, gevaarlijk klinkende namen zoals tijger, negen draken en stormvogel, die ze dan in deze vorm op rug of borst lieten tatoeëren. Daarnaast werden ook nog vaak kunstzinnige versieringen aangebracht, vaak werd alles tot en met hoofd, handen, voeten en schaambereik van tatoeages voorzien. Ook tegenwoordig worden tatoeages in directe zin met de Yakuza geassocieerd, waardoor getatoeëerden meestal in openbare baden geweigerd worden.

Straffen[bewerken | brontekst bewerken]

Begaat een lid van de bende een fout, dan kan hij deze fout kwijtraken, door zelf een vingerkootje, beginnend met de pink, met een Tanto-mes af te snijden (Japans: 指詰め; Yubitsume , "vinger verkorting") en te tonen aan zijn overste. Hierbij begint men met de linkerhand en gaat men zo van links naar rechts. Dit ritueel stamt ook uit de tijd van de Samoerai. Met elke verloren vinger lag het zwaard slechter in de hand en met het verlies van de laatste vinger was het onmogelijk een zwaard vast te houden. Bij oude Yakuza wordt een ontbrekende vinger vaak vervangen door een prothese om in het openbaar niet zo snel als crimineel te worden herkend.

Grootste Yakuza-organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste families Beschrijving Mon (embleem)
Yamaguchi-gumi (六代目山口組, Rokudaime Yamaguchi-gumi) De Yamaguchi-gumi is ontstaan in 1915 en is de grootste Yakuza-familie. Ongeveer vijftig procent van alle Yakuza in Japan zijn aangesloten bij de Yamaguchi-gumi. De organisatie bestaat uit meer dan 55.000 leden, die onderverdeeld zijn in 850 verschillende clans. Ondanks dat de politie de familie al meer dan een decennium lang de kop in probeert te drukken, blijft de Yamaguchi-gumi groeien. Vanuit het hoofdkantoor in Kobe worden talloze criminele activiteiten door heel Japan gerund. De Yamaguchi-gumi is ook betrokken bij criminele operaties in Azië en de Verenigde Staten. Shinobu Tsukasa, die ook wel bekendstaat als Kenichi Shinoda, is de huidige oyabun van de Yamaguchi-gumi. Hij draagt een expansionistisch beleid uit en heeft het aantal criminele operaties in Tokio verhoogd. Tokio is traditioneel gezien niet het territorium van de Yamaguchi-gumi.

De Yamaguchi-familie is dusdanig succesvol geworden dat het synoniem staat met de Japanse georganiseerde misdaad in veel delen van Azië. Veel Chinezen en Koreanen die de term "Yakuza" niet kennen, kennen de naam "Yamaguchi-gumi", die ook vaak voorkomt in gangsterfilms.

Yamabishi.svg

"Yamabishi" (山菱)

Sumiyoshi-kai (住吉会) De Sumiyoshi-rengo is de een-na grootste Yakuza-familie, met 20.000 leden die onderverdeeld zijn in 277 verschillende clans. De Sumiyoshi-kai, zoals de organisatie soms wordt genoemd, is een confederatie van kleinere Yakuza-bendes. De huidige oyabun is Shigeo Nishiguchi. De Sumiyoshi-kai verschilt van haar grote rivaal, de Yamaguchi-gumi, in haar organisatiestructuur. De Sumiyoshi-kai opereert namelijk meer als een federatie. De hiërarchie is losser en hoewel Shigeo Nishiguchi altijd de superieure oyabun is, is het leiderschap verdeeld onder verschillende mensen. Sumiyoshi-kai.svg
Inagawa-kai (稲川会) De Inagawa-kai is de twee-na grootste Yakuza-familie in Japan, met grofweg 15.000 leden die onderverdeeld zijn in 313 clans. Het territorium van de Inagawa-kai is de Tokio-Yokohama regio. Het was een van de eerste organisaties die zich tot buiten de grenzen van Japan uitbreidde. De huidige oyabun is Kiyota Jiro. 稲川会代紋.png

Als boryokudan bestempelde organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een als boryokudan bestempelde organisatie (指定暴力団, Shitei Bōryokudan)[3] wordt beschouwd als een "bijzonder schadelijke" Yakuza-groepering.[4] Prefecturale Publieke Veiligheidscommissies begonnen met de registratie van boryokudan sinds de invoering van de Wet voor maatregelen tegen de georganiseerde misdaad (暴力団対策法, Bōryokudan Taisaku Hō) in 1991.[5]

De Prefecturale Publieke Veiligheidscommissies hebben tweeëntwintig Yakuza-syndicaten geregistreerd als boryokudan.[6] Fukuoka Prefectuur heeft met vijf geregistreerde organisaties het grootste aantal boryokudan van alle prefecturen; de Kudo-kai, de Taishu-kai, de Fukuhaku-kai, de Dojin-kai en de Kyushu Seido-kai.[7]

Boryokudan groeperingen zijn voornamelijk grote, in het verre verleden ontstane organisaties (meestal ontstaan voor de Tweede Wereldoorlog, sommigen zelfs voor de Meiji Revolutie van de negentiende eeuw). Er zijn echter uitzonderingen, zoals de Kyushu Seido-kai, die met de Dojin-kai in een gewapend conflict verzeild is, en twee jaar na zijn formatie geregistreerd werd.

De aantallen van de boryokudan groepen die volgen refereren aan de leider van de groep. Bijvoorbeeld, Yoshinori Watanabe leidde als "vijfde" van de Yamaguchi-gumi; na zijn pensioen werd Shinobu Tsukasa de zesde van de Yamaguchi-gumi en daarmee is de "Yamaguchi-gumi VI" nu de formele naam van de bende.

Naam Hoofdkwartier Geregistreerd in
Yamabishi.svg Yamaguchi-gumi VI Hyogo, Kobe 1992
住吉会.png Sumiyoshi-kai Tokio 1992
稲川会代紋.png Inagawa-kai Tokio 1992
Kudo-kai.png Kudō-kai V Fukuoka 1992
太州会.png Taishū-kai Fukuoka 1993
沖縄旭琉会.png Kyokuryū-kai Okinawa 1992
Aizukotetsu-kai.png Aizu-Kotetsu-kai VI Kyoto 1992
共政会.png Kyōsei-kai V Hiroshima 1992
合田一家.png Gōda-ikka VII Yamaguchi 1992
Kozakura-ikka.png Kozakura-ikka IV Kagoshima 1992
Asano-gumi.png Asano-gumi IV Okayama 1992
道仁会.png Dōjin-kai Fukuoka 1992
Shinwa-kai.png Shinwa-kai II Kagawa 1992
双愛会.png Sōai-kai Chiba 1992
Kyodo-kai.png Kyōdō-kai III Hiroshima 1993
酒梅組.png Sakaume-gumi IX Osaka 1993
極東会.png Kyokutō-kai-Matsuyama Tokio 1993
東組.png Azuma-gumi II Osaka 1993
松葉会.png Matsuba-kai Tokio 1994
福博会.png Fukuhaku-kai III Fukuoka 2000
九州誠道会.png Kyushu Seido-kai Fukuoka 2008

Andere noemenswaardige bōryokudan[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Japanse naam Hoofdkwartier Leider
Seishin-kai 清心会 Iwate 太田 清吾
Genseida-Kōyū-kai 源清田交友会 Ibaraki Shiroo Tanabe (田名辺 城男)
Matsuba-kai-Sekine-gumi 松葉会関根組 Ibaraki Nariaki Ōtsuka (大塚 成晃)
Chōrakuji-ikka III 三代目長楽寺一家 Tochigi Kazuo Hori (堀 和雄)
Yorii-sōke VII 七代目寄居宗家 Gunma Kiyoshi Kawada (川田 清史)
Yorii-bunke V 寄居分家五代目 Gunma Hiroshi Godai (五代 博)
Kameya-ikka V 五代目亀屋一家 Saitama Akira Shirahata (白畑 晟)
Yoshiha-kai VII 七代目吉羽会 Saitama Kiyomasa Nakamura (中村 清正)
Takezawa-kai 竹澤会 Chiba Haruo Ōtawa (太田和 春雄)
Asakusa-Sanzun V 五代目浅草三寸 Tōkyō Yutaka Fujisaki (藤咲 豊)
Anegasaki-kai 姉ヶ崎会 Tōkyō Shigetami Nakanome (中野目 重民)
Iijima-kai VIII 八代目飯島会 Tōkyō Kanji Nishikawa (西川 冠士)
Okaniwa-kai 岡庭会 Tōkyō Seiichirō Okaniwa (岡庭 清一郎)
Kanda-Takagi VII 神田高木七代目 Tōkyō Akira Nagamura (長村 昭)
Shitaya-Hanajima-kai 下谷花島会 Tōkyō Isamu Ōsaka? (大坂 勇)
Jōshūya-kai 上州家会 Tōkyō Katsuhiko Itō (伊藤 勝彦)
Shinmon-rengō-kai 新門連合会 Tōkyō Naoaki Kasama (笠間 直明)
Sugitō-kai 杉東会 Tōkyō Tomoaki Nohara (野原 朝明)
Daigo-kai 醍醐会 Tōkyō Hideo Aoyama (青山 秀夫)
Chōjiya-kai 丁字家会 Tōkyō Gorō Yoshida (𠮷田 五郎)
Tenjin'yama 天神山 Tōkyō unknown
Tōa-kai 東亜会 Tōkyō Yoshio Kaneumi (金海 芳雄)
Hashiya-kai 箸家会 Tōkyō Kōtarō Satō (佐藤 幸太郎)
Hanamata-kai 花又会 Tōkyō Akira Kiyono (清野 昭)
Masuya-kai 桝屋会 Tōkyō Sotojirō Higashiura (東浦 外次郎)
Matsuzakaya-ikka V 五代目松坂屋一家 Tōkyō Takichi Nishimura (西村 太吉)
Ryōgokuya-kai 両国家会 Tōkyō unknown
Ametoku-rengō-kai 飴德連合会 Kanagawa Hideya Nagamochi? (永持 英哉)
Yokohama-Kaneko-kai 横浜金子会 Kanagawa Takashi Terada (寺田 隆)
Yamanashi-Kyōyū-kai 山梨侠友會 Yamanashi Teruaki Sano (佐野 照明)
Sakurai-sōke 櫻井總家 Shizuoka Hiroyoshi Sano (佐野 広好)
Chūkyō-Shinnō-kai 中京神農会 Aichi Eizō Yamagashira (山頭 栄三)
Marutomi-rengō-kai 丸富連合会 Kyōto Hitoshi Kitabashi? (北橋 斉)
Kōbe-Hakurō-kai-sōhonbu V 五代目神戸博労会総本部 Hyōgo Noboru Shikano (鹿野 昇)
Chūsei-kai 忠成会 Hyōgo Masaaki Ōmori? (大森 匡晃)
Matsuura-gumi II 二代目松浦組 Hyōgo Kazuo Kasaoka (笠岡 一雄)
Takenaka-gumi III 三代目竹中組 Okayama vacancy
Konjin-Tsumura-sōhonke 金神津村總本家 Hiroshima 津村 義輔
Chūgoku-Takagi-kai III 三代目中国高木会 Hiroshima Hideyoshi Daigen? (大源 秀吉)
Kyūshū-Kashida-kai III 三代目九州樫田会 Fukuoka 古賀 孝司
九州三代目立川会 Fukuoka Toshihiko Ikeura (池浦 敏彦)
藤家会 Fukuoka Mitsuo Nakao (中尾 光男)
Kyūshū-Kumashiro-rengō? 九州神代連合 Saga Katsuji Noguchi (野口 勝次)
Kyūshū-Ozaki-kai II 二代目九州尾崎会 Nagasaki Kuniyuki Koga (古賀 國行)
Kumamoto-kai II 二代目熊本會 Kumamoto Yutaka Tozaki? (戸崎 豊)
Sanshin-kai 山心会 Kumamoto Atsushi Inoue (井上 厚)
Kyūshū-Murakami-gumi III 九州三代目村上組 Ōita Yoshishige Matsuoka (松岡 良茂)
Kuratatsu-kai 倉田使い Tokyo unknown

Bekende Yakuzaleden[bewerken | brontekst bewerken]