Miramax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Medeoprichter Harvey Weinstein

Miramax Films Corporation (Miramax Films) was een Amerikaanse filmproductiemaatschappij en filmdistributeur. Het bedrijf is onderdeel van de Big Ten.

Miramax is in 1979 opgericht door de broers Harvey en Robert Weinstein. De naam komt van de gecombineerde naam van hun ouders Mira en Max. Het bedrijf was oorspronkelijk bedoeld om kleine, onafhankelijke films te maken en te distribueren.

In 1993 werd Miramax overgenomen door The Walt Disney Company voor $80 miljoen.[1] De broers waren daarna directeur en relatief onafhankelijk, al heeft Disney de eindverantwoordelijkheid welke films wel en niet worden uitgebracht. Deze situatie werd duidelijk in mei 2004 toen Miramax niet zelf de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore uit mocht brengen van Disney, dat bang was voor represailles van de overheid van Florida (waar Jeb Bush dan gouverneur is). In 2005 kondigden ze het vertrek bij Miramax aan en hebben ze hun eigen filmstudio opgericht, genaamd The Weinstein Company (en tevens Dimension Films meegenomen). Op 29 januari 2010 werd bekend dat Disney de stekker uit Miramax trekt. Ruim 80 werknemers verliezen daardoor hun baan en de release van een aantal al voltooide films is uitgesteld.

Het bedrijf is onder andere bekend van Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Kill Bill, alle drie van filmregisseur Quentin Tarantino.

Films[bewerken]

Externe link[bewerken]