Sony Interactive Entertainment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sony Interactive Entertainment
Sony Interactive Entertainment
SIE hoofdkantoor in San Mateo, Californië
SIE hoofdkantoor in San Mateo, Californië
Onderdeel van Sony Corporation
Oprichting Vlag van Japan Minato, Tokio, Japan
16 november 1993
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten San Mateo, Californië, Verenigde Staten
Sleutelfiguren Jim Ryan (President en CEO)
John Kodera (Vicepresident)
Hermen Hulst (Worldwide Studios)
Werknemers ~8.000
Producten PlayStation-serie
Industrie Interactief entertainment
Computerspelindustrie
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Sony Interactive Entertainment (SIE; Japans: 株式会社ソニー・インタラクティブエンタテインメント) is een multinational computerspelbedrijf dat op verschillende vlakken gespecialiseerd is in de computerspelindustrie, voorheen bekend als Sony Computer Entertainment en Sony Network Entertainment, en is een volledige dochteronderneming en een deel van de Consumer Products & Services Group van Sony Corporation.

Het bedrijf werd op 16 november 1993 opgericht als Sony Computer Entertainment, om Sony in de computerspelindustrie te krijgen. Te beginnen met de succesvolle lancering van de originele PlayStation in 1994, sindsdien ontwikkelt het bedrijf aan de PlayStation-reeks van spelcomputers en accessoires. Het bedrijf werd al snel de belangrijkste bron van Sony voor het onderzoek en ontwikkeling van computerspellen. In april 2016, SCE en Sony Network Entertainment werden geherstructureerd en gereorganiseerd in Sony Interactive Entertainment, de activiteiten en belangrijkste doelstellingen van beide bedrijven werden overgenomen.

Sony Interactive Entertainment verzorgt het onderzoek en ontwikkeling, de productie en verkoop van hardware en software voor de PlayStation-reeks van draagbare en gewone spelcomputers. Het is ook een ontwikkelaar en uitgever van computerspellen en is samengesteld uit een aantal dochterondernemingen met betrekking tot de grootste markten van het bedrijf: Noord-Amerika, Europa en Azië.

De president en CEO van SIE is Andrew House, hij volgde Kazuo Hirai op die nu president en CEO van Sony Corporation is, Voor 30 november 2006 was het Ken Kutaragi, hij staat ook wel bekend als 'de vader van de PlayStation'.[1] Shawn Layden is de voorzitter van Worldwide Studios en Jim Ryan is hoofd van Global Sales en Marketing.

Structuur[bewerken]

Op 14 september 2005 werd Worldwide Studios gevormd,[2] een intern bedrijf waar alle ontwikkelstudio's van SIE onder vallen. Het is verantwoordelijk voor de creatieve en strategische richting van de ontwikkeling en productie van alle computer entertainment software, alle software is exclusief voor de PlayStation spelcomputers. Shuhei Yoshida werd genoemd als president van Worldwide Studios op 16 mei 2008,[3] ter vervanging van Phil Harrison die het bedrijf begin 2008 verliet.

First Party (Worldwide Studios)[bewerken]

Azië

Noord-Amerika

Europa

Second Party[bewerken]

Azië

Opgeheven[bewerken]

First Party

Second Party

Franchises[bewerken]

Externe link[bewerken]