Heavy Rain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heavy Rain
Heavy Rain logo
Heavy Rain logo
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper(s) David Cage
Ontwikkelaar(s) Quantic Dream
Uitgever(s) Sony Computer Entertainment
Muziek Normand Corbeil
Datum van uitgave Vlag van Japan 18 februari 2010
Vlag van Verenigde Staten 23 februari 2010
Vlag van Europa 24 februari 2010
Vlag van Australië 25 februari 2010
Vlag van Verenigd Koninkrijk 26 februari 2010
Huidige versie 2.0
Genre(s) Interactief drama, adventure
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 18+
USK: 16
Platform(s) PlayStation 3
PlayStation 4
Media Blu-raydisk
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Heavy Rain is een videospel, exclusief voor de PlayStation 3, ontwikkeld door de Franse spelontwikkelaar Quantic Dream en is in Europa uitgegeven door Sony Computer Entertainment op 24 februari 2010. De game werd geregisseerd door de stichter van Quantic Dream, David Cage, die ook de twee vroegere games heeft geschreven: Omikron: The Nomad Soul en Fahrenheit. Het was mogelijk om een demo te spelen op 11 februari 2010 indien men online meedeed aan de zogenaamde 4-Dagenuitdaging.[1]

Het spel kan met zowel de Dualshock 3 / SIXAXIS controller als de PlayStation Move-controller bestuurd worden.

Verhaal[bewerken]

Een stad aan de oostkust van de Verenigde Staten wordt geteisterd door de Origami Killer. Zijn slachtoffers worden na drie tot vijf dagen teruggevonden, verdronken in regenwater. Op elk lijk worden een origamifiguurtje en een orchidee aangetroffen, maar meer aanwijzingen zijn er niet. De speler neemt beurtelings controle over vier hoofdpersonages die hem hopelijk tot de moordenaar zullen leiden.

Belangrijke personages[bewerken]

  • Ethan Mars is een architect met een echtgenote en twee zonen. Zijn oudste zoon stierf in een auto-ongeval waardoor Ethan gedeprimeerd is. Hij leeft nu alleen, vervreemd van zijn vrouw en afstandelijk van zijn andere zoon, Shaun. Later ontdekt Ethan dat Shaun het volgende slachtoffer kan worden van de Origami Killer en moet door vijf beproevingen gaan om hem te redden.
  • Madison Paige is een journalist die alleen leeft in de stad. Ze lijdt aan chronische slapeloosheid waardoor ze soms in motels moet inchecken aangezien ze daar goed kan slapen. Ze doet haar eigen onderzoek in de Origami Killer-zaak.
  • Norman Jayden is een FBI-agent die de politie helpt met hun onderzoek naar de Origami Killer. Jayden heeft een bril met toegevoegde realiteit die hem helpt om misdaadlocaties sneller te analyseren. Hij is ook verslaafd aan triptocaïne.
  • Scott Shelby is een ex-politieagent. Hij werkt momenteel als privé-detective en stelt een onderzoek in naar de Origami Killer.

Gameplay[bewerken]

Het spel is opgesplitst in verschillende scenario's, en elk scenario draait om één van de vier speelbare personages. De keuzes die de speler maakt, kunnen toekomstige scènes beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een personage sterft of aangehouden wordt, waardoor het niet aanwezig zal zijn in een latere scène. Heavy Rain heeft geen "game over": het spel zal doorgaan tot één van de verschillende eindscènes, zelfs als alle personages dood zijn. Zodra het spel uitgespeeld is, kan de speler eerdere scènes opnieuw spelen.

In de meeste scènes bestuurt de speler de hoofdpersoon door hem of haar in de omgeving rond te bewegen. Ze kunnen ook een knop indrukken om te horen wat de hoofdpersoon aan het denken is. Als de speler in de buurt van een object of persoon is waarmee ze kunnen interageren, krijgt hij een contextgevoelige icoon die een controle voorstelt. In sommige scènes is er een tijdlimiet waarin de speler een actie moet volbrengen om in leven te blijven. In andere scènes heeft de speler geen volledige controle maar moet hij op de getoonde knoppen drukken, bijvoorbeeld tijdens een gevecht. De speler krijgt geen "game over" als deze acties niet correct voltooid zijn, maar het is mogelijk dat toekomstige scènes zich anders zullen afspelen.

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Datum Score
Defunct Games 19 februari 2010 100%
VideogameUK 25 februari 2010 90%
GameSpy 12 februari 2010 90%
True Game Headz 5 maart 2010 90%
Thunderbolt Games 3 maart 2010 90%
Fragland.net 12 februari 2010 90%
Game Observer 1 maart 2010 85%
Gamed 6 maart 2010 78%
Hellbored 2 maart 2010 71%
Gamekult 23 februari 2010 60%

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken]