Pan European Game Information

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pan European Game Information
PEGI logo.svg
Geschiedenis
Opgericht 2003
Structuur
Eigenaar ISFE (Europa)
Werkgebied Vlag van Europa Europese Unie en Vlag van Israël Israël
Plaats Vlag van België Brussel
Doel Classificeren van computerspellen
Media
Website http://www.pegi.info/nl/index/

Pan European Game Information, afgekort PEGI, is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem. Aan de hand van leeftijds- en inhoudspictogrammen op de hoezen van computerspellen geeft het PEGI-systeem informatie aan ouders en opvoeders over mogelijke ongepaste elementen in computerspellen.

PEGI is opgezet om Europese ouders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van computerspellen. Het systeem werd geïntroduceerd in april 2003 en werd ontwikkeld door de Interactive Software Federation of Europe (ISFE). Het PEGI-systeem verving een aantal nationale leeftijdsclassificatiesystemen door één systeem dat nu in de meeste landen van Europa wordt gebruikt.

Tot een PEGI-classificatie wordt gekomen door het invullen van een (uitgebreide) vragenlijst waarin een aantal verschillende onderwerpen aan bod komt, zoals Geweld, Angst, Seks, Discriminatie, Drugs-/Alcoholgebruik, en Grof taalgebruik. Afhankelijk van de mate waarin deze onderwerpen in een spel voorkomen wordt een bepaalde leeftijdsclassificatie toegekend, alsmede een of meer inhoudspictogrammen. Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) en het Britse Video Standards Council (VSC) verzorgen het uitvoerende werk voor het PEGI-systeem. NICAM controleert de inzendingen voor PEGI 3 en PEGI 7 classificaties, VSC neemt PEGI 12, 16 en 18 voor zijn rekening.

Symbolen[bewerken]

De PEGI-leeftijdsclassificatielogo's staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18. Ze geven een betrouwbare indicatie van de geschiktheid van het spel met het oog op de bescherming van minderjarigen. Bij de leeftijdsclassificatie wordt geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad of de vaardigheden die nodig zijn om een spel te spelen.

De leeftijdsclassificatielogo's van PEGI zijn:

PEGI 3.svg PEGI 7.svg PEGI 12.svg PEGI 16.svg PEGI 18.svg

Het huidige ontwerp wordt gebruikt sinds december 2009. De logo's waren oorspronkelijk zwart-wit, tot juni 2009, toen gekleurde logo's ingevoerd werden.

Voor 2009 Sinds 2009
PEGI 3 annotated (2003-2009).svg PEGI 3.svg

In Portugal is één leeftijdscategorie aangepast aan de algemene leeftijdsadviezen voor media in Portugal om verwarring te vermijden: PEGI 6 wordt er gebruikt in plaats van PEGI 7. Oorspronkelijk werd ook PEGI 3 er vervangen door PEGI 4, maar dit hield op toen een nieuw decreet van kracht werd in juni 2017 waardoor de laagste leeftijdscategorie veranderde naar 3 jaar.[1] Finland gebruikte aanvankelijk ook aangepaste categorieën: 12 werd 11 en 16 werd 15. PEGI werd op 1 januari 2007 opgenomen in de Finse wetgeving, en sindsdien worden de standaardcategorieën gebruikt.

Portugal
PEGI 6.svg

Inhoudspictogrammen op de achterzijde van de verpakking tonen de belangrijkste redenen waarom aan een spel een bepaalde leeftijdsclassificatie is toegekend. Er zijn acht van dergelijke inhoudspictogrammen: geweld, grof taalgebruik, angst, drugs, seks, discriminatie, gokken en online spelen met andere mensen.

Symbool Beschrijving van inhoud
PEGI Violence.svg Het spel bevat uitingen van geweld.
PEGI Bad language annotated.svg Het spel bevat scheldwoorden en/of beledigend taalgebruik.
PEGI Fear.svg Spel(elementen) kunnen beangstigend zijn voor jonge kinderen.
PEGI Nudity annotated.svg Het spel bevat seks en/of seksuele toespelingen.
PEGI Drugs.svg Het spel toont en/of refereert aan drugs- en/of alcoholgebruik.
PEGI Gambling.svg Spel dat casino/gokspellen bevat, aanmoedigt en/of uitlegt.
PEGI Discrimination.svg Het spel bevat uitingen van en/of zet aan tot discriminatie.
PEGI Online annotated.svg Het spel kan online met of tegen andere spelers gespeeld worden.

Handhaving naleving leeftijdsgrenzen (tot 16 jaar)[bewerken]

Inspecteurs van Agentschap Telecom controleren in opdracht van het ministerie van Justitie of artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht wordt nageleefd door verkopers, verhuurder en bioscoopexploitanten. Voor de handhaving wordt gebruik gemaakt van de classificatiesystemen PEGI (videogames) en Kijkwijzer (voor films). In Nederland heeft de 18 jaar rating geen juridische status, omdat artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht alleen de verkoop van schadelijke content verbiedt aan personen onder de 16. Agentschap Telecom voert landelijk controles uit bij bijvoorbeeld speelgoedzaken, warenhuizen, cd- en dvd winkels, gameshops, videotheken, filmhuizen, bioscopen, game-events etc. De inspecteurs zijn buitengewoon opsporingsambtenaar en kunnen bij constatering een proces-verbaal opmaken.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]