Oranje (kleur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oranje
— Kleurcoördinaten —
Hex #FF7F00
RGBa (r, g, b) (255, 127, 0)
CMYK (c, m, y, k) (0, 50, 100, 0)
HSV (t, v, i) (30°, 100%, 100%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)

Beluister

(info)

Oranje is een kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt, bij golflengtes tussen 620 en 585 nanometer. De kleur kan dan ook door menging van geel en rood verkregen worden. In de (niet-wetenschappelijke) traditionele kleurenleer is het een secundaire hoofdkleur. De complementaire kleur is ultramarijnblauw.

Etymologie[bewerken]

Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Ook in veel andere talen (bijvoorbeeld Engels,[1] Frans,[2] Spaans[3]) wordt hetzelfde woord gebruikt voor 'oranje' en 'sinaasappel'.

Van rood naar geel via oranje:
Kleurenovergang van rood naar geel

FF0000
 
FF1100
 
FF2200
 
FF3300
 
FF4400
 
FF5500
 
FF6600
 
FF7700
 
FF8800
 
FF9900
 
FFAA00
 
FFBB00
 
FFCC00
 
FFDD00
 
FFEE00
 
FFFF00
 

Het is moeilijk te zien wat nu precies oranje is, waar rood eindigt en waar geel begint.

Oranje in variabele mate van verzadiging (horizontaal) en intensiteit (verticaal):
Oranje in variabele mate van verzadiging (horizontaal) en intensiteit

Gebruik en gevoelswaarde[bewerken]

De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. Een uitzondering is dat het symbool staat voor het Nederlandse koningshuis. Het oranje staat in Nederland voor alle nationale sportteams en pars pro toto veelal voor geheel Nederland. Ook op Koningsdag wordt veel oranje gedragen.

Ook in Ivoorkust wordt oranje geassocieerd met het nationaal voetbalelftal.

De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.

Een variant van de Nederlandse vlag is het Oranje Blanje Bleu, die voorzien met een VOC-symbool de vlag van deze organisatie was. Zo is de kleur ook in Zuid-Afrika beland. De huidige Zuid-Afrikaanse vlag heeft geen oranje meer.

De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier omdat de kleur van de aarde vaak naar het oranje zweemt. Een van de twee Boerenrepublieken lag tussen de Oranjerivier en de Vaalrivier en heette oorspronkelijk Oranje Vrijstaat. Ook de vlag van de apartheidstaat was gebaseerd op Oranje-blanje-bleu.

In Ierland is de kleur door toedoen van Koning-Stadhouder Willem III de kleur van de kolonisten geworden. In Noord-Ierland worden ieder jaar door de Oranjeorde Oranjemarsen georganiseerd.

In Georgië koos oppositieleider Micheil Saakasjvili de kleur oranje als symbool van verzet tijden de Rozenrevolutie in november 2003. Een jaar later vond in Oekraïne een soortgelijke omwenteling plaats: de Oranjerevolutie onder leiding van Viktor Joesjtsjenko.

Joodse kolonisten gebruikten de kleur als teken van verzet tegen de ontruiming van de Gazastrook in augustus 2005.

In de kleurcodering voor elektronica staat oranje voor het cijfer 3.

Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)