Overleg:Oranje (kleur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De naam van de stad Oranje gaat terug op Keltisch/Latijn Aurania o.i.d. Is de kleur naar het wapen van het prinsdom genoemd? En de vrucht weer naar de kleur? Ik geloof geen zier van het verhaal over een Indiaase etymologie op en.wiki Jcwf 19 jul 2003 14:12 (CEST)

Het prinsdom Oranje is veel ouder dan de datum dat de vrucht Europa bereikte. Het idee dat de kleur van de vrucht komt is daarom een belachelijk anachronisme. Jcwf 19 jul 2003 14:23 (CEST)

Er is een lang artikel over geschreven (wat is internet toch een prachtig medium): http://users.pandora.be/hofmans/oranje.htm
Als ik het diagonaal lezend goed begrepen heb komt de kleur van de vrucht, en van het woord Naranja (uit Perzië), en komt het koningshuis/de stad van Aurasion in Frankrijk. Later, na 1530, werd de associatie pas gelegd, mede doordat men in Aurasion in sinaasappelen ging handelen. Interessant hoor, die kleur is ook echt bijzonder, komt in de natuur vrijwel niet voor, zeker in de Lage Landen niet. Een enkel miezerig bloemetje misschien (guichelheil of zo?). Er was eerst geen woord voor de kleur, vandaar ook weinig uitdrukkingen en weinig symboliek. Ik speculeer maar wat .... Elly 19 jul 2003 14:31 (CEST)
Sinaasappels in de 10e eeuw?! In de Gouden Eeuw lieten mensen zich graag afbeelden met een sinaasappel omdat dat een teken van rijkdom was.. Of was dat aan de Middellandse Zee anders? Werden ze al lang daar verbouwd? Hmm ja je hebt gelijk het is een interessant verhaal. De sinaasappel verdient eigenlijk ook zijn eigen verhaal lijkt me Jcwf 19 jul 2003 15:04 (CEST)

Volgens de Engelstalige Wiki heeft de stad Orange geen enkele relatie met de vrucht of kleur. Het zou komen van de verbastering van de oude Keltische naam Arausio. De naam van de vrucht komt uit het Perzisch of Sanskriet en daarvan is de kleur afgeleid. Voordien bestond er geen specifieke naam voor de kleur, het werd beschreven als "geel-rood" oid. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 78.22.32.78 (overleg · bijdragen) 14 mei 2010 22:43