Geel (kleur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geel
— Kleurcoördinaten —
Hex #FFFF00
RGBa (r, g, b) (255, 255, 0)
CMYK (c, m, y, k) (0, 0, 100, 0)
HSV (t, v, i) (60°, 100%, 100%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)

Beluister

(info)

Geel is een primaire kleur bij de subtractieve kleurmenging. Bij de additieve kleurmenging is het een secundaire kleur die wordt verkregen door menging van rood en groen. Spectraal gezien zit de kleur geel tussen oranje en groen in. Geel is de complementaire kleur van blauw in technische zin, welk blauw overeenkomt met de oudere technische term (spectraal) violet. In het spectrum vindt men geel licht bij straling met golflengtes tussen 565 en 590 nanometer.

Van geel naar zwart (grote afbeelding):
Kleurenovergang van geel naar zwart - klein.png

FFFF00
 
EEEE00
 
DDDD00
 
CCCC00
 
BBBB00
 
AAAA00
 
999900
 
888800
 
777700
 
666600
 
555500
 
444400
 
333300
 
222200
 
111100
 
000000
 

Van geel naar wit (grote afbeelding):
Kleurenovergang van geel naar wit - klein.png

FFFF00
 
FFFF11
 
FFFF22
 
FFFF33
 
FFFF44
 
FFFF55
 
FFFF66
 
FFFF77
 
FFFF88
 
FFFF99
 
FFFFAA
 
FFFFBB
 
FFFFCC
 
FFFFDD
 
FFFFEE
 
FFFFFF
 

Hsi-h060.png

Geel in variabele mate van verzadiging (horizontaal) en intensiteit (verticaal)

Gebruik en gevoelswaarde[bewerken]

Geel is meestal de kleur voor de ambulance

Gevoelswaarde en symboliek van een kleur is voor een groot deel ervarings- en cultuurgebonden. Bovendien bepalen de omstandigheden de waardering. Zo wordt geel veelal ervaren als zonnig en vrolijk, als hij tenminste enigszins warm is gekleurd en wat naar het oranje neigt. Vanuit de westerse Middeleeuwen werd geel gezien als de kleur van de haat, waar in Azië geel juist een uiterst heilige kleur is. Als lichaamskleur wordt geel weer gezien als ongezond. Deze negatieve bijklank van geel komt ook voor in de zegswijze: zich groen en geel ergeren.

Koolzaadveld in Duitsland

Veel bloemen die in de lage landen in het wild voorkomen zijn geel. Waarschijnlijk komt dit doordat bijen een voorkeur hebben voor deze kleur, en er graag op af komen. Dit geeft gele bloemen een evolutionair voordeel boven anders gekleurde bloemen.

In veel landen staat geel symbool voor het Paasfeest, eeuwenlang het Christelijk hoogfeest, met o.a. de gele pauselijke vlaggen. De associatie met gele kuikens is eerder toevallig.
Geel was ook het symbool voor de Keizer van China en van de Chinese monarchie.

De verpakking van Oosterse gerechten is vaak geel gekleurd.

Schakeringen van gele kleur in de natuur en op een auto.

Geel kan met vrijwel alle kleuren goed gecombineerd worden. De combinatie geel met blauw komt echter wat goedkoop over. Dit effect wordt veelal, al dan niet bewust, uitgebuit door de commercie, als men de indruk wil wekken goedkoop te zijn. Een voorbeeld hiervan is de winkelketen Zeeman.

De combinatie geel met zwart staat voor gevaar. Deze combinatie komt bijvoorbeeld in de natuur voor bij bijen en wespen. Ook sommige gifslangen bezitten deze kleurcombinatie.

In de kleurcodering voor elektronica staat geel voor het cijfer 4.

Geel wordt als kleur in bijvoorbeeld de heraldiek aangeduid met goud. Goud is ook een liturgische kleur die op elk uitbundig gevierd feest gebruikt mag worden in plaats van wit.

Politiek[bewerken]

  • Geel is de officiële kleur van Vaticaanstad.
  • Samen met zwart kan geel gezien worden als "Vlaamse" kleur; de Vlaamse Leeuw is immers zwart op een gele (gouden) achtergrond. De affiches en pamfletten van het Vlaams Belang hebben ook deze kleuren als hoofdtoon.

HTML-kleuren[bewerken]

Nederlandse
naam
HTML
kleurnaam
R G B
Hex code
Kleur
weergave
Gele kleuren
lichtgeel Lightyellow FF FF E0  
  Lemonchiffon FF FA CD  
  Lightgoldenrodyellow FA FA D2  
  Papayawhip FF EF D5  
  Moccasin FF E4 B5  
  Peachpuff FF DA B9  
  Palegoldenrod EE E8 AA  
kaki Khaki F0 E6 8C  
geel Yellow FF FF 00  
goud Gold FF D7 00  
donkerkaki Darkkhaki BD B7 6B  
Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)