Radio Oranje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radio Oranje
Het logo van Radio Oranje
Het logo van Radio Oranje
Slagzin De stem van strijdend Nederland
Lancering 28 juli 1940
Einde 1945
Genre(s) nieuws
Eigenaar Rijksvoorlichtingsdienst
Uitzendgebied
Stad Londen
Uitzendgebied Nederland
Portaal  Portaalicoon   Media
Enkele Engelse en Nederlandse medewerkers van Radio Oranje worden door Frits Thors voorgesteld aan het publiek (1946)

Radio Oranje, "De stem van strijdend Nederland", was een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma duurde een kwartier en werd om 9 uur 's avonds uitgezonden door de European service van de BBC in Londen. Namens de regering was de BBC benaderd door het hoofd van de Regeringsvoorlichtingsdienst, ook wel RVD-Londen, Adriaan Pelt.

Geschiedenis[bewerken]

Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.

De eerste uitzending vond plaats op 28 juli 1940 en werd gevuld door Koningin Wilhelmina. De vorstin maakte van dit programma in totaal 34 maal gebruik om het Nederlandse volk moed in te spreken. Eén van haar beroemd geworden krachtige uitspraken was onder meer: "Wie op het juiste oogenblik handelt, slaat den Nazi op den kop. Ik heb gezegd." Ze heeft ook enkele malen steun gevraagd voor haar Joodse landgenoten, maar volgens sommigen had zij dit krachtiger en vaker moeten doen. Hetzelfde verwijt trof minister-president Pieter Sjoerds Gerbrandy.

Ook werd in juni 1942 gewaarschuwd geen Joodse eigendommen te kopen, want die zouden na de bevrijding moeten worden teruggegeven. Bovendien zou dit worden gezien als strafbare heling.

Vanaf oktober 1942 werd Radio Oranje met De Brandaris samengevoegd, die ook in Londen was opgericht voor Nederlanders ter zee. De naam bleef Radio Oranje, maar de meeste medewerkers waren afkomstig van De Brandaris, die een veel persoonlijkere manier van communiceren had. Meer dan voorheen werd actief opgeroepen tot verzet.

Na de bevrijding van het zuidelijk deel van Nederland, begonnen ook radio-uitzendingen vanaf Nederlands grondgebied in Eindhoven onder de naam Radio Herrijzend Nederland.

Uitzendingen[bewerken]

Uitzendingen vonden iedere dag plaats om 9 uur 's avonds (Nederlandse tijd). De openingstune van het programma was het geuzenlied In naam van Oranje doe open de poort. Alle tekst werd vooraf zowel door de Britse autoriteiten als de Nederlandse Ministerraad doorgenomen op gevoelige informatie en taalgebruik. Hierdoor waren de uitzendingen vrij formeel.[1]

Tijdens de radio-uitzendingen werden ook codeberichten (zogenaamde 'bijzondere berichten') verzonden voor het verzet in Nederland, zoals "Bericht van Bob voor Jan: blijf op de plaats waar je bent" en "De kachel brandt haast nooit". Ook werden burgers die in de buurt woonden van bijvoorbeeld kazernes van de Sicherheitsdienst en Wehrmacht gewaarschuwd voor aanstaande aanvallen van de Royal Air Force.

Bekende medewerkers waren Loe de Jong, Jan de Hartog, Meyer Sluyser, George Sluizer, Herman de Man, H.J. van den Broek en A. den Doolaard. In het cabaretprogramma zong Jetty Paerl, 'Jetje van Radio Oranje'.

Luisteraars[bewerken]

De Moffenzeef werd gebruikt om het stoorsignaal van de Duisters te elimineren

De Nederlanders moesten in het geheim luisteren, omdat de Duitse bezetter het luisteren naar de Engelse zenders had verboden en later de bevolking had verplicht alle radio-ontvangers in te leveren. Toch hielden velen hun radio's en verborgen ze. Blijkens een recent promotieonderzoek van historicus Onno Sinke zou de zender daadwerkelijk verzet tegen de Duitse bezetter echter nauwelijks hebben aangemoedigd en daar ook niet doorslaggevend voor zijn geweest: "Radio Oranje werd minder beluisterd dan Nederlanders na de oorlog aangaven. Ruim driekwart zei te hebben afgestemd op de zender, in werkelijkheid waren het er minder".[2]

Uitzendingen waren te beluisteren op 1500 meter (lange golf), 373, 285 en 261 meter (middengolf) en de 49-, 41- en 31-meterband (korte golf). Door Duitse stoorzenders was Radio Oranje op veel plaatsen alleen op de korte golf te beluisteren. Aangezien radiotoestellen met ontvangst op de korte golf pas in 1935/36 op de markt kwamen, kon dit alleen met nieuwere radio’s (ongeveer een kwart van de toestellen).[3] Sommige mensen maakten gebruik van een zogenaamde Moffenzeef om het stoorsignaal van de Duitsers te elimineren. Daarnaast bracht een kristalontvanger uitkomst om, als men de juiste spoel had, Radio Oranje stoorvrij te beluisteren met een koptelefoon. Elektriciteit was daarvoor niet nodig.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=298&micode=236&milang=nl http://dare.uva.nl/document/2/30682 https://sites.google.com/site/enquetecommissieregering/datum-verhoren/meijer-sluyser http://biografie.vara.nl/#/persoon/82/meijer-sluyser?npo_cc=126&npo_rnd=697447027 http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn4/sluijse http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/379-het-amsterdam-vanmeijer- http://www.joodsebibliotheek.nl/auteur/4Eo/Meyer-Sluyser/