PlayStation Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PlayStation Network
PSN logo.png
Ontwikkelaar(s) Sony Computer Entertainment
Type Online dienst
Status Actief
Uitgebracht November 2006
Platform(s) PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, PlayStation 4
Gebruikers 110 miljoen[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

PlayStation Network, vaak afgekort tot PSN binnen de gaming community, is een online multiplayer-gaming en digitale media delivery service die ontwikkeld werd door Sony Computer Entertainment voor gebruik met de PlayStation 3, PlayStation Portable en PlayStation Vita. Op 15 november 2013 is het ook in gebruik voor de PlayStation 4. Sinds 4 juli 2013 zijn er circa 110 miljoen actieve geregistreerde PlayStation Network-accounts wereldwijd.

Gebruikersregistratie[bewerken]

Registratie gebeurt via de PlayStation 3, een PlayStation Portable en PlayStation Vita of een pc. Twee soorten accounts kunnen worden gecreëerd; Master accounts en Sub-accounts. Master accounts geven volledige toegang tot alle instellingen, met inbegrip van de ouderlijke controle. De gebruiker moet wel ouder zijn dan 18 jaar om een Master account te kunnen maken. Vervolgens kunnen Sub-accounts worden gemaakt waarbij de gebruiker van de Master account eventuele beperkingen kan opleggen aan de gebruiker van de Sub-account. Ook bestaat er een PlayStation Plus abonnement. De gebruiker kiest hierbij tussen twee pakketten, een pakket voor negentig dagen lid en het andere pakket voor een jaar lang. Bij dit abonnement krijgt de gebruiker kortingen, een uur lang gratis een spel uitproberen en toegang tot de Instand Game Collection waar er maandelijks keuze is uit gratis games zowel voor de PlayStation 3, als de PlayStation Vita en de PlayStation 4.

Aangezien de accounts niet gekoppeld worden aan het PlayStation 3 serienummer, waarmee gebruikers tweedehands consoles kunnen kopen en verkopen, kunnen ze worden gebruikt op verschillende consoles als gast-gebruiker. Een enkele console kan dus meerdere Master accounts hebben, dat is makkelijk toe te voegen. Het is mogelijk om gekochte items te downloaden naar de console van een vriend en er is geen account nodig om toegang te krijgen tot de webbrowser op de console. Je bent echter wel verplicht om je te registreren bij het PlayStation Network om items te kunnen downloaden vanuit de PlayStation Store. De mogelijkheid om gebruik te maken van de PlayStation Store content licenties voor het opnieuw downloaden is beperkt tot vijf verschillende PlayStation 3 consoles.

PlayStation Network werd gelanceerd in november 2006 zodat de lancering samenviel met de lancering van de PlayStation 3 in Noord-Amerika en Japan. Door het uitstel van de Europese lancering tot maart 2007, gaf Sony de inwoners van Europa de mogelijkheid om zich te pre-registreren via pc zodat zij hun favoriete PSN-ID al op voorhand konden reserveren en snel over hun gegevens konden beschikken op de dag van de lancering.

PlayStation Plus[bewerken]

Online gamen met de PlayStation 3, PlayStation Vita en PlayStation Portable is gratis. Wel kan de gebruiker kiezen voor een betalende lidmaatschap genaamd PlayStation Plus. Hij krijgt hierdoor korting op bepaalde spellen, kan bepaalde spellen voor de aankoop een uur gratis uitproberen en heeft toegang tot de Instant Game Collection, waarbij de gebruiker elke maand 2 gratis games per platform (m.u.v de PSP) kan downloaden. PlayStation Plus kan momenteel per maand, per 3 maanden of per jaar worden aangeschaft.

Alleen op de PlayStation 4 die op 29 november 2013 in Europa is verschenen, moet de gebruiker het betalende PlayStation Plus abonnement hebben om gebruik te kunnen maken van PlayStation Network.

PlayStation Store[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Store voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PlayStation Home[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Home voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trofeeën[bewerken]

Trofeeën is een prestatie-systeem dat werd ingevoerd voor de PlayStation 3 bij firmware-update 2.40.

Er zijn vier verschillende soorten trofeeën: brons, zilver, goud en platina. Elke trofee wordt opgenomen in een level-systeem die verbonden is met het PlayStation Network profiel van de speler. Gouden trofeeën geven uiteraard meer vooruitgang aan het level van de speler dan zilver, en zilver meer dan brons. Platina wordt toegekend als de speler alle trofeeën heeft verzameld in een spel. Er zijn echter ook enkele (kleinere) games, vooral PlayStation Network games, die niet beschikken over een platina trofee. Ook zijn er gratis games op het PlayStation Network te vinden die ook trofeeën bevatten. De trofeeën worden getoond op het PlayStation Network profielvenster van de speler, alsook het level van de speler.

Op 20 november 2008 kondigde Sony aan dat de ondersteuning voor het trofeeën-systeem verplicht zal zijn voor alle spellen die uitkomen vanaf januari 2009.[2]

Life with PlayStation[bewerken]

Life with PlayStation is, sinds 18 september 2008, de nieuwe naam van de Folding@home toepassing voor de PlayStation 3. De functionaliteit van de originele applicatie werd uitgebreid met informatiekanalen. Het eerste zogenaamde "Channel" is het Live Channel die de hoofdpunten van het nieuws en het weer weergeeft van verschillende steden op een 3D-wereldbol. De gebruiker kan dan door de wereldbol te draaien en te zoomen allerlei informatie bekijken die beschikbaar wordt gesteld door onder andere Google News, The Weather Channel en bij de Wisconsin-Madison universiteit.

PlayStation Offline[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Offline voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rond de avond van 18 april 2011 werd het PlayStation Network getroffen door een externe aanval op haar servers, resulterend in het offline zetten van de servers waardoor deze tot op eind mei niet online werden gezet. Volgens ingelichte bronnen is de aanval vermoedelijk opgezet door de groepering Anonymous, maar dit probleem is reeds opgelost. Mensen moeten nu wel hun account opnieuw starten. Sony geeft ook een vergoeding voor het niet beschikbaar zijn van het PSN. Vanaf dat de PlayStation Store weer werkt, mochten de aangemelde spelers twee spellen uit een lijst van spellen kiezen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]