Twitch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twitch
Logo
Type Streaming media
Registratie Optioneel
Opgericht 6 juni 2011
Status Actief
Link www.twitch.tv
Portaal  Portaalicoon   Media

Twitch (ook wel bekend onder de naam Twitch.tv) is een videosite gericht op het streamen van persoonlijke kanalen, waarbij computerspellen de hoofdmoot zijn. Iedereen kan er, via een eigen kanaal, uitzendingen maken over onderwerpen naar eigen keuze, en daar een publiek bij verzamelen. De website werd op 6 juni 2011 geopend als een spin-off van Justin.tv met een focus op computerspellen, waar gebruikers onder andere speelsessies van spellen en e-sports kunnen uitzenden. Uitzendingen bevatten een livechat en zijn naderhand nog als video on demand te bekijken.

In 2014 ging het gerucht rond dat Google, tevens eigenaar van de videosite YouTube, Twitch zou overnemen voor een bedrag van ruim één miljard dollar.[1] In augustus 2014 kwam echter het bericht naar buiten dat Amazon.com de streamingdienst voor 970 miljoen dollar heeft gekocht.[2]

Het platform begon sterk te groeien in Nederland en België toen de coronacrisis begon. Twitch betaalde bekende Nederlandse youtubers om op dit platform te streamen.

Datalek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 oktober 2021 vond er een groot datalek plaats waarbij 125 gigabyte aan gestolen gegevens op het platform 4chan geplaatst werd door een anonieme hacker[3]. Hierbij zaten onder andere de betalingsgegevens van veel creators waardoor iedereen kon zien hoeveel geld Twitch overgemaakt had in de laatste 2 jaar. Het datalek werd door de hacker deel 1 genoemd maar vooralsnog zijn er nog geen andere gegevens bekend gemaakt.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland was er veel controverse rondom het platform, omdat kijkers ook konden doneren en volgens het televisieprogramma Kassa was dit te gemakkelijk voor kinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website