Ibiza (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ibiza
Eiland van Spanje
Ibiza flag.svg Official Emblem of Ibiza Island Council.svg
Ibiza (eiland)
Ibiza (eiland)
Locatie
Land Spanje
Eilandengroep Balearen
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 38° 59′ NB, 01° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 575 km²
Inwoners 140.271 (2014)
Hoofdplaats Ibiza-stad
Hoogste punt 475m
Detailkaart
Kaart van Ibiza
Kaart van Ibiza
Foto's
Baai op Ibiza
Baai op Ibiza
Oude windmolen op Ibiza
Oude windmolen op Ibiza
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Ibiza, biodiversiteit en cultuur
Werelderfgoed gemengd
Ibiza-Oldtown+Cathedral2.jpg
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iii, iv, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 417
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Ibiza (Catalaans: Eivissa [əjˈvisə]; Spaans: [iˈβiθa]) is een Spaans eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 575 km². Het is een van de Pitiusen en maakt deel uit van de Balearen. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza-stad en Sant Antoni de Portmany. Ibiza is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen: Majorca en Minorca liggen oostelijker, en het kleinere Formentera ligt ten zuiden van Ibiza.

De Catalaanse naam is Eivissa; Ibiza is de Castiliaanse naam. In Nederland wordt Ibiza gewoonlijk uitgesproken als [iˈbit͡sa]?, waarbij de z klinkt zoals in het woord pizza. In het Spaans wordt deze letter uitgesproken als een stemloze dentale fricatief (de th in het Engelse woord think).

Toerisme[bewerken]

Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. Jaarlijks trekken DJ's met een grote reputatie naar Ibiza om zich dikwijls de hele zomer te verbinden aan één discotheek.

Sa Caleta is een plaats waarvan de Fenicische nederzetting deel uitmaakt van het Werelderfgoed.

Op het eiland Ibiza zijn naast de opgravingen bij Sa Caleta ook verschillende andere bezienswaardigheden te vinden waaronder Punische rotsschilderingen, het natuurgebied Ses Feixes, de opgravingen Ses Païsses, de Catedral de Dalt Vila, de oude muren van Dalt Vila en de grotten Can Marçà, Sa Cova d´es Vi, Ses Fontanelles en Es Culleram. Verder is er een archeologisch museum in Dalt Vila.

Geschiedenis[bewerken]

Acht miljoen jaar geleden ontstonden de Baleaarse eilanden doordat deze boven de zeespiegel werden opgestuwd. De eerste menselijke bewoning gaat terug naar het jaar 5000 voor Christus. Er zijn van de vroegste periode slechts weinig resten overgebleven en opgegraven. Pas vanaf 654 voor Christus zijn de eerste echte historische feiten opgetekend en neergeschreven. Toen stichtten de Feniciërs de huidige hoofdstad van Ibiza en gaven de havenstad de naam Ibossim mee, naar de Egyptische god Bes. Zowel de naam Ibiza als de Catalaanse naam Eivissa zijn van deze naam afgeleid. Tijdens de Fenisische periode brachten ook de Grieken een bezoek aan het eiland en het was de Griek Diodorno Siculo die voor de eerste maal schriftelijk verwees naar de eilanden Formentera en Ibiza als de Pituisa, de eilanden bedekt met dennenbomen, verwijzend naar het grote aantal dennenbomen.

Nadat het Fenicische rijk verzwakt was door de Assyrische invasies kwam het eiland in handen van de Carthagers en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse zeegebied. De belangrijkste exportproducten in die tijd waren zout, vissaus en wol. Toen Carthago in oorlog trad met de Romeinen ( de Punische oorlogen) was het eiland eerst nog trouw aan Carthago maar door de talrijke verliezen op het slagveld was Ibiza al gauw genoodzaakt om een bestand af te sluiten met de Romeinen, waardoor het bespaard bleef van een volledige vernietiging en uitgeroepen werd tot een Romeinse provincie. Rome hechtte niet zoveel belang aan Ibiza en het eiland verloor al gauw zijn belangrijke handelsstatus. De zoutmijnen op Ibiza waren voor de Romeinen wel heel interessant. Het zout werd namelijk gebruikt om voedingswaren op de schepen van de Romeinen langer goed te houden.

De val van het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat het eiland uiteindelijk in handen kwam van de Arabische Moren die het eiland de naam Yebisah gaven. Deze Moorse bezetting duurde tot de historische datum 8 augustus 1235, toen Ibiza weer in handen kwam van het christendom door de verovering van de Koning Jacobus I van Aragón. Het eiland kreeg een autonoom zelfbestuur. In 1479 werd bepaald dat Ibiza officieel tot zowel de Balearen behoorde als tot het Koninkrijk Spanje. Het eiland werd in die tijd nog continue geteisterd door zeerovers. Het buureiland Formentera is in die tijd eens helemaal leeggehaald door zulke piraten. De bewoners van Ibiza gingen beseffen dat ze een goede verdedigingsstrategie moesten gaan kiezen om op het eiland te kunnen blijven wonen. De bewoners gingen samen een burgerwacht opstellen die waakte over de kust en probeerde zo vijanden van het eiland te houden.

In de twintigste eeuw werd, rond de jaren 70, Ibiza ontdekt door toeristen. Van over de hele wereld kwamen die naar Ibiza om te kunnen genieten van de zon en de cultuur. Ibiza werd beroemd vanwege de zogenaamde hippiebeweging die er neerstreek. Het eiland werd ontdekt en overgenomen door kunstenaars en hippies. Mensen kwamen bij elkaar op het eiland om te dansen, zingen, eten en te roken van de natuur. Ibiza was voor veel kunstenaars een heel inspirerende plek. Ook Nederlandse kunstenaars als Cees Nooteboom en Harry Mulisch gingen daarom naar Ibiza. Vandaag de dag is het eiland Ibiza vooral populair bij feestvierders en zonzoekers. Ibiza staat nu bekend als hét party-eiland van Europa met veel wilde feesten en een bruisend nachtleven.

Populaire cultuur[bewerken]

Ibiza heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op subculturen. In de jaren zestig trokken er veel hippies naar het eiland. Het eiland was in die jaren een vrijhaven binnen het Spanje onder Franco.[1] Artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd traden er in die jaren op.

In de jaren tachtig veranderde het eiland langzaam. Hoewel de hippiecultuur nooit verdween verschoof het zwaartepunt richting dancemuziek. Onder invloed dj's als DJ Alfredo en Jose Padilla ontstond een eigen geluid. Deze stijl werd in 1987 door Paul Oakenfold verweven met de housecultuur. Hierdoor ontstond het invloedrijke Balearic Beat-geluid.[2] Het eiland werd tijdens de Summer of Love van 1988 een populaire vakantiebestemming onder liefhebbers van dancemuziek en heeft die positie sindsdien weten vast te houden met grote discotheken als Pacha, Space, Privilege en Amnesia. De populaire balearic-muziek wordt uitgegeven op vele compilaties waarvan Hed Kandi en Café del Mar de bekendsten zijn.

Gemeenten op Ibiza[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

  1. http://www.plusonline.nl/special-artikelen/ibiza-van-hippie-tot-hip Ibiza: van hippie tot hip
  2. http://www.djhistory.com/features/in-search-of-balearic In Search of Balearic