Ávila (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ávila
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Ávila (Spanje)
Ávila
Situering
Autonome regio Castilië en León
Provincie Ávila
Coördinaten 40° 39′ NB, 4° 41′ WL
Algemeen
Oppervlakte 231 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
58.083
(251 inw./km²)
Hoogte 1.132 m
Burgemeester Miguel Ángel García Nieto
Overig
Postcode(s) 05001
Provincie- en
gemeentecode
05.019
www.avila.es
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Oude stad Ávila met de Kerken buiten de Muren
Werelderfgoed cultuur
Ávila
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 348
Inschrijving 1985 (9e sessie)
Uitbreiding 2007
UNESCO-werelderfgoedlijst

Ávila is een stad en gemeente in Spanje, in de autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ávila. De stad telt 58.915 inwoners (in 2012), bevindt zich in de Spaanse Hoogvlakte of meseta (Spaans: Meseta central) en is de hoogst gelegen stad van Spanje (1127 m).

Bezienswaardigheden zijn de stadsmuur en de kathedraal, die deel uitmaakt van de omwalling, alsook talrijke romaanse kerken en kloosters. De oude stad en de kerken buiten de stadsmuur zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1985.

De stadsmuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1050 en 1250, tijdens de reconquista verschoof de grens van de christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland naar het zuiden ten koste van het grondgebied in handen van de islamitische Moren.[1] Het veroverde gebied was dunbevolkt en een migratiestroom werd op gang gebracht om de nieuwe veroveringen in ontwikkeling te brengen. Aan het einde van de 11e eeuw nam Alfons VI van León hiertoe belangrijke initiatieven. Ávila werd in 1087 opgericht.[1] Het werd een bestuurscentrum ook om de herbevolking te stimuleren en het was een defensief bolwerk tegen Moorse aanvallen en kon ook als uitvalsbasis fungeren voor toekomstige aanvallen tegen de Moren.[1]

Ávila wordt volledig omringd door een 2,5 km lange stadsmuur. Met de bouw ervan werd gestart in 1090 in opdracht van Alfons VI van León, met als doel de stad beter te beschermen en ze te herbevolken. Verschillende delen van de stadsmuur werden herbouwd in de 12de eeuw. Deze heeft een rechthoekig patroon en omringt een gebied van 31 hectaren. De totale lengte bedraagt 2516 meter, en omvat 87 halfronde torens en 2500 kantelen. De muren hebben een dikte van 3 meter en een gemiddelde hoogte van 12 meter. Negen poorten geven toegang tot de oude stad. De apsis van de kathedraal maakt deel uit van de muur. Ongeveer de helft van de muur is toegankelijk voor wandelaars.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Opm.: Aanhechting van La Alamedilla del Berrocal, Aldea del Rey Niño, Bernuy Salinero, Narrillos de San Leonardo, Urraca Miguel en Vicolozano (1981)

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Ávila was op 17 mei 2015 de startplaats van de 30ste editie van de Ronde van Castilië en León, die uiteindelijk werd gewonnen door de Fransman Pierre Rolland.

Geboren in Ávila[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ávila van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.