Santander (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Santander
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
City of Santander, Spain Flag (Oficial version).PNG   City of Santander, Spain Coat of arms (Oficial version).png
Santander (Spanje)
Santander
Situering
Autonome regio Cantabrië
Provincie Cantabrië
Coördinaten 43° 28′ NB, 3° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 35 km²
Inwoners (1 januari 2016) 172.656
(4933 inw./km²)
Burgemeester Íñigo de la Serna
Overig
Postcode(s) 39000
Provincie- en gemeentecode 39.075
www.ayto-santander.es
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Santander Plaza Cañadio

Santander is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Cantabrië, en ligt aan de noordkust van Spanje aan de Cantabrische Zee. Op 1 januari 2005 had Santander een inwonertal van 183.995, dat komt neer op ongeveer 30% van de bevolking van heel Cantabrië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het staat vast dat Santander al in de tijd van het Romeinse Rijk werd bewoond, en in de tijd onder de naam Portus Victoriae Iuliobrigensium bekendstond. Door archeologisch onderzoek is duidelijk geworden dat de stad aan het begin van haar bestaan werd gebruikt als haven (vandaar ook de naam Portus) en als uitvalsbasis voor het bewerken van het grote aantal mijnen in de omgeving. In de 3e eeuw werd de stad verscheidene malen aangevallen door de Scandinavische Herulen. Volgens de legende is de huidige naam van de stad Santander een verbastering van San Emeterio, een martelaar en soldaat van het Romeinse legioen, wiens hoofd in de 3e eeuw naar de stad zou zijn gebracht. Volgens Spaanse filologen werd zijn naam later gebruikt voor een abdij die in de 8e eeuw werd gebouwd door koning Alfons III ‘El Casto’, en dat in het jaar 1187 van koning Alfons VIII de naam Sancti Emetherii kreeg. Volgens hen zou de verbastering als volgt zijn verlopen; Sancti Emetherii > Sancti Emderii > Sanct Endere > Santendere > Santanderio > Santander.

Schets van Santander in 1590

Gedurende de 7e en 8e eeuw speelde zich binnen de stadsmuren van Santander een demografische verschuiving af. De bevolking van de stad verdeelde zich langzaam maar zeker in twee groepen van de stad, wat zorgde voor twee stadsdelen: “La Puebla Vieja” (het oude dorp) en “La Puebla Nueva” (het nieuwe dorp). De twee wijken werden met elkaar verbonden door een brug over de Ría de Becedo, een rivier die tot de grote scheepswerven nabij de stad liep. Santander was in die tijd verplicht om elk jaar één kraak aan de koning af te leveren. In 1248 was Santander, net als veel andere Noord-Spaanse steden, een van de participanten tijdens de Reconquista van Sevilla. Hierom staat op het stadswapen van Santander ook de Torre del Oro afgebeeld, een van Sevilla’s bekendste bouwwerken. In 1296 ontstond de Hermandad de las Marismas, oftewel de zusterschap van de kuststeden, die onder andere bestond uit Santander, San Sebastián en Vitoria. Het doel van dit verbond was het veroveren van een sterke gezamenlijke handelspositie aan de Golf van Biskaje, met name t.o.v. de handel met Engeland en Vlaanderen. Santander was een van de zogenoemde Merindades, de deelrijken of provincies waarin het Rijk van Castilië was onderverdeeld. Dit betekent dat de stad alleen afhankelijk was van de koning van Castilië, maar niet van een eventuele graaf of landheer. Desondanks wordt Santander in 1466 door koning Hendrik IV aan Iñigo López de Mendoza geschonken, de Markies van Santillana. De stad bleef echter slechts anderhalf jaar in zijn bezit, omdat de bevolking van de stad de nieuwe leider niet accepteerde. Onder leiding van twee clans, de Giles en de Negretes, ontstonden er alleen nog maar meer conflicten binnen de stadsmuren van Santander. In de 15e eeuw zag de koning van Castilië geen andere oplossing dan het aanstellen van twee burgemeesters, een voor de Puebla Vieja en een voor de Puebla Nueva, wat de problemen enigszins oploste. In het jaar 1497 legde de marine van Vlaanderen aan in de haven van de stad, met Margaretha van Oostenrijk die zou trouwen met een van de erfgenamen van het Spaanse katholieke koningspaar. De vloot bracht echter ook de pest met zich mee, waardoor ongeveer 6000 van de 8000 inwoners van de stad om het leven kwamen. Het duurde meer dan drie eeuwen voordat Santander deze enorme tegenslag te boven zou komen.

De 18e en 19e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van de 18e eeuw begon Santander zich langzaam te herstellen van het grote aantal crisissen en de ernstige epidemie die stad vrijwel onbewoond hadden achtergelaten. In 1748 kreeg de stad een nieuwe impuls, toen een handelsroute tussen Santander en Burgos werd aangelegd. De stad werd hierdoor de belangrijkste haven van Noord-Spanje. In 1754 kwam ook de Katholieke Kerk te hulp en maakte van Santander de hoofdstad van het bisdom, stelde een bisschop aan en veranderde de kerk in een echte kathedraal. Ongeveer één jaar later, in 1755, kreeg Santander officiële stadsrechten van koning Ferdinand VI. In 1783 ontstond bovendien het Consulado de Mar y Tierra van Santander, dat de handel op zee met andere steden in de omgeving beheerste, op basis van een liberaal marktmodel. In de 19e eeuw werd Santander een van de belangrijke havens voor het verkeer tussen de Nieuwe Wereld en de Spaanse koloniën en Spanje. Deze economische groei zorgde voor het ontstaan van bourgeoisie in de stad, waardoor ze eerst uitgroeide tot een maritieme provincie en daarna, in 1833, tot de provincie Santander. De industriële groei ging de gehele 19e eeuw door, er werden nieuwe scheepswerven aangelegd, opslagplaatsen voor suiker, bier en bloem gemaakt en de stad breidde zich geografisch en demografisch uit. In 1851 werd een spoorlijn geopend, waardoor het transport tussen Santander en de steden van Castilië eenvoudiger werd.

De 20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Palacio de la Magdalena

Al in de tweede helft van de 19e eeuw ontstond de opkomst van het fenomeen kuuroord, onder de rijke klasse van Europa. Vanaf 1856 speelde ook Santander hier op in, en er werd een aantal kuuroorden en hotels aan de stadsstranden gebouwd, waarvan de bekendste El Sardinero was, de nieuwe zomerbestemming voor de Spaanse adel aan het begin van de 20e eeuw. In 1908 werd tevens het Palacio de la Magdalena gebouwd, op het gelijknamige schiereiland, een nieuw zomerverblijf voor de Spaanse koninklijke familie.

Santander in 1908

De explosie van Cabo Machichaco[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 november 1893 arriveerde een Baskisch schip in de haven van Santander, beladen met 51 ton dynamiet en een grote hoeveelheid zwavelzuur. De voorschriften voor transport van dit soort goederen werden compleet genegeerd en er ontstond een brand aan boord van het schip gevolgd door een enorme explosie. Bijna 600 mensen kwamen hierbij om het leven.

De brand van 1941[bewerken | brontekst bewerken]

In 1941 ontstond brand in de Calle Cádiz, vlak bij de kades van de stad, die uitgroeide tot een regelrechte ramp. Er kwam slechts één persoon bij om het leven maar een groot deel van het historische centrum van Santander werd door het vuur verwoest en duizenden gezinnen verloren hun huis. Een gebied van meer dan 37 straten in het historische centrum (ongeveer 14 hectare) brandde af. Na de reconstructie zag dit centrum er compleet anders uit. Omdat het oorspronkelijke centrum erg dichtbevolkt was geweest, bood de nieuwe opzet van het centrum onvoldoende woonruimte waardoor de noodzaak ontstond nieuwe wijken aan de stad te bouwen. In de jaren 50 en 60 groeide het inwonertal van de stad buitenproportioneel snel en werden enorme woonblokken gebouwd voor met name de arbeidersklasse.

De toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

De haven van Santander lag oorspronkelijk in het centrum, maar werd in de jaren 80 verplaatst naar Raos, om zo meer ruimte in de stad te creëren. Deze nieuwe haven is wellicht toch niet groot genoeg voor de groeiende productiviteit van Santander, waardoor er al langetermijnplannen zijn gemaakt voor een compleet nieuwe haven, buiten de baai van de stad. Op 29 juni 2005 vierde Santander haar 250-jarig bestaan als stad met officiële stadsrechten.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van Spanje

Afstanden naar andere steden:

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaatgrafiek van Santander

Santander heeft een gematigd zeeklimaat, net als vrijwel alle andere steden aan de noordkust van Spanje. De zomers zijn warm maar niet extreem heet met maximumtemperaturen rond 22 of 23 graden Celsius en milde winters met minimumtemperaturen van 6 of 7 graden Celsius. In vergelijking met andere Spaanse steden kent Santander een grote hoeveelheid neerslag, met name in de herfst en de winter.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2005 had Santander een inwonertal van 183.955, ongeveer 30% van de totale bevolking van Cantabrië. Sinds 1981 is het inwonertal van de stad nauwelijks gestegen of gedaald, het kleine aantal geboorten en de vergrijzing van de stad is namelijk gecompenseerd door de komst van immigranten, met name vanaf 1990. Toch is het inwonertal van de stad ook hierdoor niet gestegen, te wijten aan het feit dat veel van de nieuwe bewoners zich in de voorsteden van de stad hebben gevestigd, onder andere in Torrelavega. Het is een van de veiligste steden van Spanje met in 2004 slechts 37 misdrijven per 1000 inwoners, 17 misdrijven minder dan het nationale gemiddelde.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE1857-2011: volkstellingen
Opm: Bevolkingscijfers in duizendtallen

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Strand van El Sardinero

Santander is zonder meer de belangrijkste stad van Cantabrië, in de stad bevinden zich onder andere het ziekenhuis Hospital Universitario Marqués de Valdecilla en de Universiteit van Cantabrië. Activiteiten gerelationeerd met het toerisme, recreatie en cultuur vormen een belangrijke bijdrage aan de economie van de stad, en Santander wordt dan ook steeds meer aangeprezen als nieuwe vakantiebestemming.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Racing Santander is de professionele voetbalclub van Santander en speelt in het Estadio El Sardinero. De club speelde meerdere seizoenen op het hoogste Spaanse niveau, de Primera División.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegveld van Santander, in het nabijgelegen Camargo, kreeg onlangs een nieuwe impuls door de komst van de low-cost maatschappij Ryanair, die vluchten aanbiedt naar Frankfurt, Londen, Barcelona, Dublin, Madrid, Milaan, Brussel, Weeze en Rome en de uitbreiding van het Spaanse Air Nostrum dat nu vluchten aanbiedt naar meer binnenlandse bestemmingen. Door de relatief hoge prijzen gebruiken veel inwoners van de stad echter liever het nabijgelegen vliegveld van Bilbao. Verder beschikt de stad over een veerdienst naar Plymouth en directe treinverbindingen met Oviedo, Bilbao en Madrid

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste bezienswaardigheden of toeristische bestemmingen van Santander zijn:

  • Palacio de la Magdalena
  • Het Plaza de Cañadio, het uitgaansgebied van de stad
  • De winkels rondom Cuatro Caminos
  • De stranden van El Sardinero
  • Het casino van de stad
Panorama-uitzicht over de stad vanuit de Bahía de Santander
Panorama-uitzicht over de stad vanuit de Bahía de Santander

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Santander van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.