Huelva (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huelva
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Wapen van Huelva (stad)
Huelva (Spanje)
Huelva
Situering
Autonome regio Andalusië
Provincie Huelva
Coördinaten 37° 15′ NB, 6° 56′ WL
Algemeen
Oppervlakte 151 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
145.468
(963 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
21.041
huelva.es
Foto's
Kathedraal Nuestra Señora de la Merced van Huelva
Kathedraal Nuestra Señora de la Merced van Huelva
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Andalusië

Huelva is een gemeente in de Spaanse provincie Huelva in de regio Andalusië met een oppervlakte van 151 km². In 2010 telde Huelva 149.310 inwoners (INE).

Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die zich bevindt bij de samenvloeiing van de rivieren Tinto en Odiel, zo'n 90 km ten westen van Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. De stad heeft goede verbindingen via snelwegen met Sevilla en Faro in Portugal, die beide over een vliegveld beschikken.

De stad is sinds 1953 de zetel van het rooms-katholieke bisdom Huelva.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is een trefpunt geweest van verschillende culturen en beschavingen. De plaats was gunstig gelegen aan het estuarium van de Río Tinto met zijn rijke mijnen. De historici beschouwen het jaar 1000 v.Chr. als de stichting van Huelva door de Feniciërs met de naam Onoba (Onos Baal = de vestiging van God). In de 7e eeuw was de plaats een centrum van de Tartessiaanse cultuur, een inheemse cultuur beïnvloed door de Fenicische en Griekse handelaren die haar zaken deden. De Romeinen bouwden de haven verder uit voor de export van zilver en koper. Zij noemden de stad Onuba Æstuaria en legden in de 1e eeuw een aquaduct aan dat de stad van drinkwater voorzag. Na de verovering van Spanje door de Moren stond de stad bekend als Ghelbah. De haven handelde voornamelijk met Noord-Afrikaanse havens.

Koning Alfonso X veroverde de stad op de Moren en Huelva viel eerst onder het Sevilla en later onder de hertogen van Medina-Sidonia. De haven beleefde een bloeitijd dank zij de handel met de Nieuwe Wereld. Zelf beweert de stad, dat de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus in 1492 vanuit haar haven is uitgevaren om door het westen Indië te zoeken. In 1755 leed de stad grote schade bij de aardbeving die Lissabon verwoestte.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In 1833 werd Huelva een provinciehoofdstad. Tijdens de 19e eeuw werd de mijnbouw steeds belangrijker. Rio Tinto en andere Britse mijnbedrijven bouwden de haven uit en ontwikkelden de regio. De stad onderging in de loop van de 19e eeuw een gedaanteverandering door de bouw van luxueuze gebouwen zoals het Gran Teatro en het Casa Colón. Vanaf de jaren 1950 won de petrochemische industrie aan belang.[1]

Ermita del Rocío in El Rocío in de gemeente Huelva

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen[2]
Opm: Bevolkingscijfers in duizendtallen

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Recreativo Huelva is de professionele voetbalclub van Huelva en de oudste voetbalclub in Spanje. Recreativo Huelva speelt in het Estadio Nuevo Colombino. De club speelde enkele seizoenen op het hoogste Spaanse niveau, de Primera División.

In 2004 werd een nieuw atletiekstadion geopend in het oosten van de stad, bij de campus van de Universiteit van Huelva. In dit stadion vond het elfde Iberisch-Amerikaanse Kampioenschap plaats, waaraan Spaans- en Portugeessprekende landen uit Europa, Afrika en America meededen. Sindsdien wordt jaarlijks in juni een internationale atletiekmeeting georganiseerd.[3] Aan de 18e editie in 2023 deden 215 atleten uit 43 landen mee.[4] De wedstrijd was onderdeel van de World Athletics Continental Tour Bronze 2023.[5]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huelva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.