Golf van Biskaje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Golf van Biskaje

De Golf van Biskaje, Spaans: Golfo de Vizcaya, Frans: Golfe de Gascogne, Occitaans: Golf de Gasconha, Baskisch: Bizkaiko Golkoa, is een zeeboezem tussen Frankrijk en Spanje die zich uitstrekt van Bretagne tot de noordkust van Spanje. Het is een deel van de Atlantische Oceaan. De golf is naar de Spaanse provincie Biskaje genoemd.
Het zuidelijk deel wordt ook wel Cantabrische Zee genoemd, naar Cantabrië; deze naam, Mar Cantábrico, is in Spanje zelfs gebruikelijker dan Golfo de Vizcaya, behalve in het Baskenland.

De belangrijkste havensteden aan de Golf van Biskaje zijn Lorient, Bordeaux en Bayonne in Frankrijk, en Pasaia, dat bij San Sebastian ligt, Bilbao en Santander in Spanje.

Het is een gebied met algenbloei, aan de oppervlakte drijven wolken fytoplankton.[bron?]

Op 22 mei 1703 vond in de Golf van Biskaje een zeeslag plaats, de Slag bij Cap de la Roque. Een koopvaardijvloot beschermd door Nederlandse oorlogsschepen, onder leiding van kapitein Roemer Vlacq, ontmoette op die dag een eskader van Franse oorlogsbodems. De Franse overmacht was echter te groot en het Nederlands flottielje werd tot overgave gedwongen terwijl het handelskonvooi wist te ontsnappen.

algenbloei
aan de kust
Zie de categorie Bay of Biscay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.