Naar inhoud springen

Parque del Buen Retiro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parque del Buen Retiro
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Paseo del Prado en Buen Retiro, een landschap van kunst en wetenschap
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1618
Inschrijving 2021 (44e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Vijver en monument voor Alfonso XII
Een van de vele fonteinen

De Jardines del Buen Retiro of het Parque del Buen Retiro, kortweg El Retiro, is een stadspark in de Spaanse hoofdstad Madrid. Buen Retiro betekent "aangename afzondering". Sinds 2021 staat het park op de Unesco-Werelderfgoedlijst.[1]

Het park heeft een oppervlakte van 1,4 km² en bevindt zich direct ten oosten van het centrum van de stad. Hier stond ooit het Buen Retiro-paleis van Filips IV, waarvan nog twee gebouwen resten: het Casón del Buen Retiro en de Salón de Reinos. Errond was het privépark van de koninklijke familie, dat in 1869 is opengesteld voor het publiek. Het paleis was toen reeds geruime tijd afgebroken.

Centraal in het park ligt een vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met een standbeeld van koning Alfons XII. Men kan er roeiboten huren. Ten zuiden van het meer liggen het Palacio de Velázquez en het door architect Ricardo Velásquez Bosco gebouwde Palacio de Cristal. Voor dit laatste gebouw liet de architect zich inspireren door het intussen verdwenen Crystal Palace van Joseph Paxton te Londen. Het ontwerp is van 1887 en het werd gebouwd om tropische planten tentoon te stellen.

Straatmuzikanten, portretschilders en waarzeggers amuseren het publiek.

Zie de categorie Parque del Buen Retiro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.