Monte Perdido

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Monte Perdido
Monte Perdido (links) en Cilindro (rechts)
Hoogte 3355 m
Coördinaten 42° 41′ NB, 0° 2′ OL
Ligging Huesca, Spanje
Gebergte Pyreneeën
Monte Perdido (Pyreneeën)
Monte Perdido
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Pyrénées-Mont Perdu
Werelderfgoed gemengd
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv, v, vii, viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 773
Inschrijving 1997 (21e sessie)
Uitbreiding 1999
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Monte Perdido of Mont Perdu is de op twee na hoogste berg in de Pyreneeën. De top van Monte Perdido (3355 m) ligt in Spanje, en is voor Frankrijk verborgen door schijnbaar ondoordringbare pieken van het Cirque de Gavarnie en de Estaube. De Monte Perdido vormt de hoogste top van het Marboré-massief, waartoe ook de Pic du Marboré en Cylindre du Marboré behoren. De berg ligt ten zuiden van de hoofdkam van de Pyreneeën, die in deze regio grotendeels samenvalt met de staatsgrens tussen Spanje en Frankrijk, met de Brèche de Roland als een natuurlijke opening in de hoofdkam.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Monte Perdido is afgeleid uit het Frans en betekent letterlijk "verloren berg". De naam dateert uit de achttiende eeuw. Het adjectief 'verloren' verwijst naar de locatie van de berg: ver verwijderd (vanuit Frankrijk gezien). De berg werd wel gezien vanaf de toppen van de bergen die in die tijd vaak beklommen werden, zoals de Pic du Midi de Bigorre, maar was niet meer zichtbaar nadat men afdaalde naar de (Franse) valleien.

Beklimming[bewerken | brontekst bewerken]

Monte Perdido gezien vanuit de vallei van Ordesa

Het beklimmen van de berg is het gemakkelijkst vanuit Spanje. Klimmers moeten eerst vanaf het Aragonese dorpje Torla door de lange Ordesavallei en dan door de Circo de Soaso trekken alvorens de stevige klim naar de top te proberen. In de winter kan deze beklimming gevaarlijk zijn, omdat het bovenste deel van de besneeuwde helling dan bevriest, waardoor die erg glad wordt. Als de klimmer dan uitglijdt, stort die de afgrond in. Dit gedeelte van de helling heet dan ook La Escupidera, afgeleid van het werkwoord escupar wat uitspugen betekent.

Nationaal park[bewerken | brontekst bewerken]

De Monte Perdido is het centrum van het Spaanse nationaal park Ordesa y Monte Perdido dat in 1918 werd opgericht en toen amper 21 vierkante kilometer land besloeg.

Zie de categorie Monte Perdido van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.