Naar inhoud springen

Abel Matutes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abel Matutes
Abel Matutes
Geboren 31 oktober 1941
Ibiza
Politieke partij PP
Beroep Politicus
Vlag van Spanje Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 5 mei 1996
Einde termijn 27 april 2000
Monarch Juan Carlos I
Premier Jose Maria Aznar
Voorganger Carlos Westendorp
Opvolger Josep Piqué
Vlag van Europa 2e Europees Commissaris namens Spanje
belast met:
1986-1989: Financiële Instrumenten, Investeringen, Kredietverlening en Midden- en Kleinbedrijf
1989-1993: Mediterraanse aangelegenheden en Noordzuid-relaties
1993-1994: Energie, Euratom en Vervoer
Aangetreden 1 januari 1986
Einde termijn 21 april 1994
President Jacques Delors
Opvolger Marcelino Oreja
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abel Matutes Juan (Ibiza, 31 oktober 1941) is een Spaans ex-politicus en ondernemer. Hij was in de eerste regering van José María Aznar minister van Buitenlandse Zaken.[1]

Matutes heeft rechten en economie gestudeerd en is ook nog hoogleraar openbare financiën geweest. Zijn politieke carrière begon met het burgemeesterschap van zijn geboorteplaats Ibiza in 1970, in de tijd dat Spanje nog geen democratie was. Bij de eerste vrije verkiezingen die plaatsvonden na de dood van Franco werd hij gekozen in de Spaanse senaat. Vijf jaar later, in 1982 werd hij gekozen voor het nationale parlement.

Aangezien de Spaanse democratie toen nog erg jong was, was hij een van de weinige politici met veel bestuurlijke ervaring die niet al te zeer beschadigd waren door hun Franquistisch verleden. Hij kwam dan ook als eerste in aanmerking om zitting te nemen in de Europese Commissie onder leiding van Jacques Delors toen Spanje in 1986 lid werd van de Europese Unie. Hier heeft hij tien jaar in gezeten, de eerste twee termijnen als commissaris Mediterrane Zaken en de derde termijn als commissaris Energiezaken (commissie-Delors I, commissie-Delors II, commissie-Delors III). Voor zijn partij, de conservatieve Partido Popular heeft hij ook nog een korte tijd in het Europees Parlement gezeten.

In 1996 werd hij door de winnaar van de parlementsverkiezingen Aznar, gevraagd om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Vanwege zijn geringe postuur, zachte stem en zachtaardige karakter, was hij vaak het middelpunt in Spaanse satire-programma’s en cartoons. Na vier jaar won de Partido Popular zetels en haalde het zelfs een absolute meerderheid, maar Matutes keerde niet terug als minister en werd opgevolgd door Josep Piqué.

Op zijn geboorte-eiland Ibiza is Matutes nog altijd bijzonder invloedrijk.[bron?] Hij is ook ondernemer en eigenaar van een aantal hotels, bouwbedrijven en grote discotheken, waaronder 'Privilege' dat bij de opening de grootste discotheek ter wereld was. Abel Matutes is getrouwd en heeft vier kinderen.