Dénia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dénia
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Bandera de Dénia.svg   Coat of Arms of Denia.svg
Dénia
Dénia
Situering
Autonome regio Valencia
Provincie Alicante
Coördinaten 38° 51′ NB, 0° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 66,18 km²
Inwoners (1-1-2016) 41.465 (627 inw./km²)
Provincie- en gemeentecode 03.063
http://www.aytocalpe.org/
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Dénia is een Spaanse gemeente, vissersplaats en badplaats aan de Costa Blanca, en ligt ten noorden van Benidorm. Dénia telde op 1 januari 2007 42.704 inwoners op een oppervlakte van 66 km².

Een kasteel kijkt uit over Dénia. Het kasteel is gebouwd onder koning Filips II van Spanje.

Kasteel van Dénia

Geschiedenis[bewerken]

Er zijn bewijzen van menselijke bewoning in het gebied sinds de prehistorie en er zijn aanzienlijke Iberische ruïnes op de heuvels in de buurt. In de 4e eeuw voor Christus was het een Griekse kolonie van Marseille of Empúries die wordt genoemd door Strabo als Hemeroscòpion. Het was een bondgenoot van Rome tijdens de Punische Oorlogen, en werd later opgenomen in de Romeinse possessione met de naam Dianum. In de 1e eeuw v.Chr vestigde Quintus Sertorius hier een Romeinse marinebasis.

In 636-696, tijdens het Visigotische koninkrijk Iberia, was het de zetel van een bisschop, afhankelijk van Toledo. Na de islamitische verovering van Iberia en de ontbinding van het kalifaat Córdoba, werd Denia (bekend als Deniyya) de hoofdstad van een koninkrijk dat Taifa regeerde over een deel van de Valenciaanse kust en Ibiza. De Slavische slaven, Saqaliba, slaagden erin om zich te bevrijden en naar Taifa lopen. Taifa verloor zijn onafhankelijkheid in 1076, toen het werd veroverd door Ahmad al-Muqtadir, heer van Zaragoza. Dit bleef zo tot de Almoraviden invasie in 1091. De islamitische Arabieren waren de oorspronkelijk bouwers van het gefortificeerde kasteel. De Fransen, die de stad voor vier jaar bezetten tijdens de Spaanse Successieoorlog, herbouwden het in het begin van de 19e eeuw.

De stad werd veroverd door de christenen in 1244. Dit veroorzaakte een aftakeling voor de stad, die bijna onbewoond bleef na de ballingschap van het grootste deel van de moslimbevolking. Het werd later opnieuw bevolkt door de Valenciaanse regering. Gemaakt in een leengoed in 1298, werd het bezit van de familie de Sandoval uit 1431, hoewel de stad zelf werd teruggebracht onder de Aragonese kroon in 1455. Als markiezaat uit 1487, kreeg Dénia veel privileges dankzij Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, hertog van Lerma, een favoriet van Philip III van Spanje. Het leed een verdere periode van verval na het decreet van uitzetting van de Moriscos (1609), waarin 25.000 mensen het markiezaat verlieten, waardoor de lokale economie in mineure staat verviel.

Het werd opnieuw aangekocht door de Spaanse kroon in 1803, waarna Dénia een steeds belangrijker rol als handelshaven kreeg. Een gemeenschap van Engels rozijnenhandelaren in Denia leefde van 1800 tot de tijd van de Spaanse Burgeroorlog in de late jaren 1930.

In Dénia overwinteren veel Nederlanders. Ook in de zomer is het een populaire vakantiebestemming.

Demografische ontwikkeling[bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen

Overleden[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]