Benijófar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benijófar
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Benijófar (Spanje)
Benijófar
Situering
Autonome regio Valencia
Provincie Alicante
Coördinaten 38° 4′ NB, 0° 44′ WL
Algemeen
Oppervlakte 4,36 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
3.163
(725 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
03.034
http://www.benijofar.es/
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Benijófar is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia met een oppervlakte van 4 km². Benijófar telt 3.163 inwoners (1 januari 2016).

De gemeente Benijófar grenst aan Rojales en met zijn 4,36 km² is het een van de kleinste gemeenten in de regio. Zijn naam in het Arabisch, yauhar, betekent "zoon van de parel" en verwijst mogelijk naar de Arabische familienaam Yauh ofwel naar een orografisch reliëf in de vorm van een parel. Het lot van het dorpje is onherroepelijk verbonden aan de rivier Segura waaraan niet alleen zijn rijkdom te wijten is, maar ook zijn tegenspoed. Een overstroming in 1957 vernielde het dorp en doodde zijn inwoners. Nu heeft men de gekanaliseerde rivier volledig onder controle en is het een bron van inkomsten voor Benijófar.

De hoofdactiviteit van dit dorp is de landbouw en de nadruk ligt op het kweken van groenten en fruit die dagelijks de markt van alle steden en dorpen van de provincie Alicante bevoorraden. Ook in Benijófar neem het toerisme een steeds belangrijker plaats in. In de met de buurgemeente Rojales gedeelde woonwijk Benimar zijn de laatste jaren duizenden villa´s gebouwd, die voornamelijk door Engelsen en Nederlanders zijn aangekocht als tweede woning. Hierdoor is ook het winkelaanbod flink uitgebreid en telt het dorp een viertal grote supermarkten. Voorts vindt men in Benijófar een paar gezellige dorpspleintjes, wandelroutes en parken.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen
Zie de categorie Benijófar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.