Lerma (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lerma
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Lerma (Spanje)
Lerma
Situering
Autonome regio Castilië en León
Provincie Burgos
Coördinaten 42° 1′ NB, 3° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 166 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
2.652
(16 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
09.194
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Lerma is een gemeente in de Spaanse provincie Burgos in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 166,40 km². Lerma telt 2.652 inwoners (1 januari 2016).

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen
Opm.: In 1857 werden de gemeenten Rabé de los Escuderos, Ruyales del Agua en Santillán aangehecht; in 1976 werden de gemeenten Castrillo de Solarana en Revilla Cabriada aangehecht

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Lerma heeft een station aan de spoorlijn van Burgos naar Madrid. Er stoppen echter alleen goederentreinen. Het stationsgebouw is (2020) in desolate staat. Sedert 2009 is er een modern, goed geoutilleerd busstation, haltepunt voor langeafstandsbussen naar onder andere Burgos en Madrid.

Lerma ligt dichtbij de autosnelweg A-1 Burgos-Madrid.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Lerma bestaat voornamelijk van de landbouw (akker- en wijnbouw), de landbouwproducten verwerkende industrie en van het transport van landbouwproducten. Voorts is, vanwege de historische bezienswaardigheden, het toerisme belangrijk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Lerma is een klein, oud stadje, gelegen 40 km ten zuiden van Burgos, aan het riviertje Río Arlanza, met nog een aantal zeer oude huizen en een klein aantal monumentale gebouwen:

  • Het hertogelijk paleis (1601-1617), gebouwd naar ontwerp van architect Francisco de Mora, in opdracht van Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, die van koning Filips III de nieuw gecreëerde titel Hertog van Lerma had gekregen; het gebouw is een luxe hotel (parador).
  • Naast dit paleis staat een dominicanesser nonnenklooster (1617), met als kloosterkerk de barokke St. Blasiuskerk, met bezienswaardig retabel.
  • Dezelfde hertog liet in dezelfde periode ook de collegiale kerk San Pedro (St. Pieter) bouwen; deze kerk heeft een rijk, vroeg-17e-eeuws interieur (zie onderstaande afbeeldingen). De kerk is incidenteel, in het kader van een, bij het plaatselijk toeristisch bureau te boeken, rondleiding, te bezichtigen.
  • In de stad staan nog verscheidene 17e- en 18e-eeuwse kloosters, waarvan de gebouwen kunsthistorisch interessant zijn.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

  • Don Hernando de Lerma (* 1 november 1541 in Lerma, † omstreeks 1591 in Madrid), Spaans jurist, politicus en conquistador; stichter van de stad Salta in het noordwesten van het huidige Argentinië.[1]
  • Francisco Gómez de Sandoval y Rojas (* 1553 in Tordesillas, † 17 mei 1625 in Valladolid), markies van Denia en vanaf 1599 hertog van Lerma. Hij was een belangrijk politicus en jarenlang de voornaamste adviseur van koning Filips III van Spanje; berucht als vervolger van de islamitisch gebleven bevolkingsgroep in Andalusië (omstreeks 1609); sloot in 1604 een vrede met Engeland; werd in 1618 door paus Paulus V tot kardinaal gewijd.