Onafhankelijke film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onafhankelijke film
Afbeelding gewenst
Alternatieve term Independent film, indie-film, arthouse, filmhuis, avant-garde
Subgenres Experimentele film, poëtisch realisme
Gerelateerd Dramafilm, B-film, cultfilm
(en) Genre-overzicht op IMDb
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Film

Een onafhankelijke film (Engels: independent film of indie) is een film die zonder de steun van een groot filmbedrijf wordt geproduceerd en/of een laag budget heeft en/of over een controversieel onderwerp gaat. Groeiende creativiteit en technologie onder de amateurs hebben ervoor gezorgd dat de markt voor onafhankelijke films vanaf het einde van de 20e eeuw sterk in professionaliteit en populariteit is gegroeid.

Filmstudio's die onafhankelijke films produceren[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende filmmaatschappijen worden gezien als de belangrijkste studio's die onafhankelijke films produceren: Lionsgate, United Artists (Metro-Goldwyn-Mayer), First Run Features, Fox Searchlight Pictures (20th Century Fox), Focus Features (Universal Studios), Screen Gems (Sony Pictures), Warner Independent Pictures (Warner Bros.), Magnolia Pictures, Fine Line Features (New Line Cinema), Dimension Films (Miramax), IFC Films en ThinkFilm.

Veel van deze filmbedrijven zijn onderdeel van grotere filmstudio's (tussen haakjes erachter). Veel studio's bezitten gespecialiseerde afdelingen zodat ze ook films kunnen produceren die minder groots zijn en kunnen experimenteren met verschillende ideeën.

Bekende indie-films[bewerken | brontekst bewerken]

Sundance[bewerken | brontekst bewerken]

Sundance is het grootste filmfestival van de onafhankelijke film ter wereld. Het festival vindt elk jaar plaats eind januari. Vele regisseurs van onafhankelijke films plannen de productie van hun film zo, zodat ze de deadlines voor het Sundance festival halen. Sinds de komst van video- en prosumertechnologie heeft het festival een extreme boost gehad in het aantal submissies. Voor de editie van 2014 waren er meer dan 4000 submissie maar er werden uiteindelijk maar 120 films geselecteerd uit deze grote groep.

Bekende onafhankelijke filmregisseurs[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Independent films van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.