Jean-Pierre Melville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Pierre Melville
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Jean-Pierre Grumbach
Geboren 20 oktober 1917
Overleden 2 augustus 1973
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal:  Film

Jean-Pierre Melville, eig. Jean-Pierre Grumbach, (Parijs, 20 oktober 1917 – aldaar, 2 augustus 1973) was een bekende Franse filmregisseur. Hij veranderde zijn naam als eerbetoon aan de Amerikaanse auteur Herman Melville.

Biografie[bewerken]

Jean-Pierre Melville was van Joodse afkomst en werd in 1917 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij mee als soldaat en was hij betrokken bij Operatie Dragoon. Na de oorlog probeerde hij tevergeefs aan een licentie voor assistent-regisseur te raken. Later besloot hij films te maken op zijn eigen manier.

Melville werd een onafhankelijke filmmaker die aan het hoofd stond van enkele studio's. Hij werd vooral bekend om zijn tragische neo-noirs, zoals Le Samouraï en Le Cercle rouge. Hij riep vaak de hulp in van de charismatische acteur Alain Delon en andere grote namen zoals o.a. Jean-Paul Belmondo en Lino Ventura. Veel van zijn films hadden duidelijk Amerikaanse invloeden.

Zijn stijl vormde later de basis voor een heel nieuwe generatie filmmakers, de Nouvelle Vague. Melville was een van de eerste Franse regisseurs die echte locaties en geen decors gebruikte voor zijn films. Hij verscheen later ook in een kleine bijrol in de Nouvelle Vague-film À bout de souffle (1960) van Jean-Luc Godard.

Melville stierf in 1973 op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval. Tot op de dag van vandaag blijft hij een inspiratiebron voor regisseurs zoals o.a. John Woo, Kim Jee-woon, Quentin Tarantino, Nicolas Winding Refn, Alex van Warmerdam, Jim Jarmush en Ringo Lam.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]