TikTok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TikTok
Ontwikkelaar ByteDance
Uitgebracht September 2017
Besturingssysteem iOS, Android
Categorie Videosite
Licentie Freeware
Website tiktok.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

TikTok is een social media app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. De video’s hebben een lengte van 3 tot 15 seconden; ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt.

De app werd in 2017 uitgebracht, maar bestond al sinds september 2016 onder de naam Douyin voor de Chinese markt. Ontwikkelaar ByteDance lanceerde TikTok specifiek voor markten buiten China. Beide apps gebruiken dezelfde software, maar de netwerken staan los van elkaar in verband met restricties door de Chinese overheid. De servers van TikTok staan ook buiten China.

In 2018 werd de app dermate populair dat het in oktober van dat jaar de meest gedownloade app was in de Verenigde Staten. De app is beschikbaar in meer dan 150 landen en 75 talen. In februari 2019 waren TikTok en Douyin samen goed voor 1 miljard downloads.

Geschiedenis[bewerken]

ByteDance startte in september 2016 in China met de app Douyin. Binnen een jaar kende de app 100 miljoen gebruikers. Na dit succes op de Chinese markt werd er een internationale variant voor ontwikkeld met de naam TikTok. Deze app werd in september 2017 gelanceerd. Op 9 november 2017 kocht ByteDance voor 1 miljard dollar de (eveneens Chinese) app musical.ly van een in Shanghai gevestigde onderneming die zich met musical.ly vooral richtte op de Verenigde Staten. Om verder te kunnen groeien in de Amerikaanse markt, besloot ByteDance om musical.ly en TikTok op 2 augustus 2018 samen te voegen tot één app. Hierbij werd er voor gekozen om de naam TikTok te handhaven. De nieuwe app bevatte alle bestaande accounts en data van beide voorgangers.

TikTok is niet verkrijgbaar in China.

Kritiek[bewerken]

Net als bij andere sociale media zijn er ook voor TikTok zorgen over privacyregels, cyberpesten en racisme. De app is bovendien populair bij kinderen en zou daarom pedofielen kunnen aantrekken.

Om verslavingsverschijnselen tegen te gaan, voegde ByteDance in april 2018 een feature toe aan Douyin om gebruikers te stimuleren na 90 minuten een pauze te nemen. Deze feature werd later dat jaar ook aan TikTok toegevoegd.

In januari 2019 stelde het Amerikaanse Peterson Institute for International Economics dat TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid kon vormen. Door de grote populariteit in de westerse wereld, inclusief militair personeel, zou de Chinese overheid eenvoudig aan persoonlijke gegevens kunnen komen, zoals locatie, beeldmateriaal en biometrische data. Volgens ByteDance is dit echter niet mogelijk omdat TikTok niet beschikbaar is in China; de data liggen opgeslagen op servers buiten China.

Censuur[bewerken]

TikTok heeft in verschillende landen te maken met censuurmaatregelen:

  • Indonesië verbood op 3 juli 2018 de app. De regering beschuldigde TikTok er van dat ze o.a. pornografisch en godslasterlijk materiaal verspreidden. Na toezeggingen door TikTok werd het verbod op 11 juli weer opgeheven.
  • In november 2018 blokkeerde de regering van Bangladesh de internettoegang van TikTok.
  • China tikte de app Douyin in 2018 op de vingers wegens ‘onacceptabele’ content, zoals zwangere adolescenten. In januari 2019 stelde de Chinese overheid een lijst op met 100 onderwerpen die niet waren toegestaan om op apps als Douyin te tonen.
  • In februari 2019 riepen diverse politici uit India op om TikTok te verbieden of strakker te reguleren vanwege onder andere het tonen van expliciet seksuele inhoud. Van 3 tot 25 april was een verbod van kracht op TikTok.