Variety (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Variety
Logo
Cover van Variety Magazine, 5 januari 1917
Genre Entertainment
Frequentie Wekelijks en dagelijks
Eerste editie Wekelijkse: 1905
Dagelijkse: 1933
Land(en) Verenigde Staten
Hoofdredacteur Timothy M. Gray
Uitgeverij(en) Reed Business Information
ISSN 0042-2738
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Variety is een Amerikaans entertainmenttijdschrift dat in 1905 werd opgericht door Sime Silverman. Het tijdschrift bevat onder andere recensies van films, theatervoorstellingen, televisieseries en muziekalbums, en interviews met acteurs, regisseurs, artiesten en andere mensen uit de entertainmentindustrie. Variety geldt als een van de meest prominente entertainmenttijdschriften uit Amerika.

Het tijdschrift kent inmiddels meerdere varianten, die wekelijks of dagelijks verschijnen. Naast Variety, dat gedrukt wordt in New York, zijn de twee bekendste varianten Daily Variety uit Los Angeles (sinds 1933) en Daily Variety Gotham uit New York (sinds 1998).

Variety is eigendom van Reed Business Information, een tak van Reed Elsevier. Variety telde in 2010 een oplage van rond de 27.000 exemplaren voor de dagelijkse edities, en 25.000 voor de wekelijkse.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Variety verscheen voor het eerst in 1905 als wekelijks tijdschrift. Het was gericht op de vaudevilleproducties in New York. Op 19 januari 1907 publiceerde Variety de eerste officieel erkende filmrecensie.

In 1933 kwam in Los Angeles een tweede versie, Daily Variety, gericht op de groeiende filmindustrie.

Silverman was hoofdredacteur van de Variety Inc. publications. In 1931 koos hij Abel Green als zijn opvolger. Zijn zoon, Sidne Silverman (1901–1950), volgde hem op als uitgever van beide tijdschriften. Sidne's enige zoon, Syd Silverman, erfde na Sidne's dood Variety Inc. Omdat Syd nog minderjarig was toen zijn ouders overleden, hield zijn wettelijk vertegenwoordiger Harold Erichs tot 1956 toezicht op Variety Inc.. Daarna nam Syd het stokje van hem over.

In 1987 werd Variety verkocht aan Cahners Publishing, dat later deel ging uitmaken van Reed Elsevier.

Peter Bart, die voorheen had samengewerkt met Paramount Pictures en The New York Times, was 20 jaar lang hoofdredacteur van het blad. De huidige hoofdredacteur is Timothy M. Gray.[1][2]

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

  • Variety (1905), een glanzend tabloid-tijdschrift over films, theatervoorstellingen, televisie, muziek en technologie. Wordt wereldwijd gepubliceerd.
  • Daily Variety (1933), de editie uitgebracht in Los Angeles.
  • Daily Variety Gotham, (1998), een editie gericht op de Amerikaanse entertainmentindustrie aan de oostkust.
  • Variety.com (1998), de internetversie van Variety. Een van de eerste online-tijdschriften waarvoor betaald moest worden.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Variety (magazine) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.