Red Bull (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Red Bull
Hoofdkantoor in Fuschl am See, 2008

Red Bull is een energiedrank en marketing concern, opgericht in 1987 door de Thaise ondernemer Chaloe Yoovidhya en de Oostenrijker Dietrich Mateschitz, voormalig werknemer van Unilever. Het bedrijf heeft een licentie op het Thaise drankje Krating daeng (Engels: Red Bull). In 1987 lanceerden zij de drank tijdens de Grand Prix van Monaco.

In 2009 werden wereldwijd zo'n 3,9 miljard blikjes Red Bull verkocht, evenveel als 2008. In 2011 werden 4,6 miljard en in 2012 werden 5,4 miljard blikjes verkocht.[1]

In 2009 werkten zo'n 6.900 mensen in 160 landen voor Red Bull. De productie van de drank wordt uitbesteed aan toeleveranciers.[1] Het hoofdkantoor van de onderneming, een ontwerp van Jos Pirkner, is gevestigd in Fuschl am See in Oostenrijk. Er werken zo'n 200 mensen.

Inhoud[bewerken]

Een blikje van 250 ml bevat 20 gram suiker, 1000 mg taurine, 200 mg glucuronolacton, B-complex vitamines en 80 mg cafeïne. De hoeveelheid cafeïne staat ongeveer gelijk aan één grote kop koffie (100 mg / 220 ml) of twee à drie blikjes cola (33 mg / 330 ml). Red Bull bevat verder pantotheenzuur, dat ook bekendstaat als vitamine B5.

Er bestaan tal van geruchten over het merk. Het meest bekend is heel zeker het gerucht dat de één van de hoofdbestanddelen, taurine, uit de testikels van een stier gewonnen wordt. Dit klopt echter niet. Het aminozuur taurine wordt industrieel gesynthetiseerd uit etheen, ammoniak en natriumsulfiet.

Marketing[bewerken]

Red Bull Formule 1-wagen

Het bedrijf is marktleider in het segment energiedranken. In 2003 was het marktaandeel zeventig procent.

Red Bull is vooral bekend van marketingactiviteiten zoals de Red Bull Air Race World Series, Red Bull Crashed Ice en de formule 1-teams Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso. De firma werd actief binnen de Formule 1 door het opkopen van Jaguar Racing en het Minardi-team. Daarnaast is het ook eigenaar van vier voetbalteams, de Oostenrijkse club Red Bull Salzburg, de Amerikaanse club MetroStars die nu Red Bull New York heet, SSV Markranstädt dat nu RB Leipzig heet en Red Bull Brasil alsmede de voetbalacademie Red Bull Ghana.

Tot zover bekend zijn er tot en met 2013 zes mannen omgekomen bij het uitvoeren van stunt(activiteiten) ten behoeve van Red Bull-marketing, te weten:

Vleugels[bewerken]

De slogan Red Bull geeft je vleugels, duidt op de vermeende stimulerende uitwerking. Echter, in een onderzoek onder universiteitsstudenten bleek dat Red Bull geen enkele invloed had op het concentratievermogen of de cognitieve prestaties.[2] Ook op de sportprestaties heeft Red Bull nauwelijks of geen invloed,[3][4][5] hoewel een onderzoek uit 2001 wél een effect vond.[6] Wel kan Red Bull bestuurders wakker houden tijdens lange autoritten.[7] Dit effect is waarschijnlijk volledig toe te schrijven aan het effect van de cafeïne.[8]

Potentiële gezondheidsrisico's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Energiedrank - Risico's voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij inname van een grotere hoeveelheid heeft Red Bull verschillende bijwerkingen en neveneffecten. Mogelijke symptomen zijn: afwezig zijn, trillende handen, zware ogen, slijmerige keel, gevoelige tanden en buikpijn. Deze drank wordt dan ook vaak afgeraden voor mensen met ADHD. Personen kunnen ook angst, stress en hyperactiviteit vertonen na gebruik van hoge doseringen van de drank. In combinatie met alcohol kan het tot zelfoverschatting leiden, wat op zich al een bijwerking van alcohol kan zijn maar versterkt wordt door de oppeppende werking van Red Bull.

In 2001 werd het drankje door de Zweedse overheid onderzocht nadat het gelinkt werd aan het overlijden van drie consumenten. Ook de stof glucuronolacton, een voorloper van taurine, is onderwerp geweest van verschillende gezondheidsonderzoeken.

Uit Australisch onderzoek bleek dat al na één suikervrij blikje van 250 ml Red Bull de "kleverigheid" van de bloedplaatjes toenam, waardoor het risico van stolselvorming toeneemt.[9]

Vanwege gezondheidsrisico's is Red Bull verboden in Uruguay, en was het tot 2009 verboden in Noorwegen en Denemarken.[10][11][12]

In Canada moet het drankje een waarschuwing op het label hebben:

Waarschuwing: Bevat cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, personen die overgevoelig zijn voor cafeïne. Ook is mengen met alcohol niet aan te bevelen. Drink niet meer dan 500 ml per dag.[13]

Zie ook[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Red Bull.

Externe link[bewerken]