Drank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een drankje, of drank, is een vloeistof die specifiek is voor menselijke consumptie. Naast het vervullen van een fundamentele menselijke behoefte, maken dranken deel uit van de cultuur van de menselijke samenleving.

Er wordt vaak (in wetgeving) onderscheid gemaakt tussen alcoholische drank en niet-alcoholische dranken.

Water[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Drinkwater voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Water wordt in de wereld het meest gedronken. Van al het water op aarde is echter maar 3% drinkbaar.[1]

Alcoholische dranken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Alcoholische drank voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een alcoholische drank is een drank die ethanol bevat, beter bekend als alcohol (hoewel in de chemie de definitie van "alcohol" vele andere verbindingen omvat). Bier maakt al 8000 jaar een onderdeel uit van de menselijke cultuur[2] In Nederland, Duitsland, Ierland, de Verenigd Koninkrijk, en vele andere Europese landen, is bier (en andere alcoholische dranken) drinken in een kroeg of bar een culturele traditie.[3]

Niet-alcoholische dranken[bewerken | brontekst bewerken]

Een niet-alcoholhoudende drank is een drank die geen of weinig alcohol bevat. Deze categorie omvat alcoholvrij bier, non-alcoholische wijn en appelcider, indien zij een alcoholpercentage van minder dan 0,5% hebben.

Frisdranken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Frisdrank voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Frisdrank is het in 1956 door reclamemaker Dick Schiferli bedachte woord voor koolzuurhoudende limonade. Het wordt ook wel priklimonade genoemd. In ruimere zin worden, volgens de Nederlandse Warenwet, ook niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken tot de frisdranken gerekend.

Een typische frisdrank bestaat uit koolzuurhoudend water, suikers en aroma's. Eventueel zijn hieraan vruchtenextracten en hulpstoffen toegevoegd.

Vruchtensap[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Vruchtensap voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Sinaasappels en sinaasappelsap (jus d'orange)

Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat. Jus d'orange en kokosnootwater blijven veruit de meest geconsumeerde sappen.

Warme dranken[bewerken | brontekst bewerken]

Kop koffie

Een warme drank is een drank die normaal warm wordt geserveerd. Dit kan door de toevoeging van een verwarmde vloeistof, zoals water of melk, of door het direct verwarmen van de drank zelf. Enkele voorbeelden van warme dranken zijn: