Koffie verkeerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koffie verkeerd
Een "moderne" koffie verkeerd met opgeschuimde melk

Koffie verkeerd is van oorsprong de Nederlandse benaming voor een kop filterkoffie met veel melk. Verkeerd, want "normaal" bevat een kop koffie een klein scheutje melk. Koffie verkeerd kan zowel gemaakt worden met vers gezette koffie, als met oploskoffie.

In België wordt deze drank ook wel een lait russe genoemd.

Koffie verkeerd is verwant met andere koffievarianten die met melk worden gemaakt, maar wijkt daar (van oorsprong) in een aantal opzichten van af. In de eerste plaats gebruiken veel koffievarianten espressokoffie als basis, zoals de Italiaanse caffè latte of latte macchiato. In de tweede plaats gaat het bij andere koffievarianten soms niet om gewone warme melk. De Italiaanse cappuccino gebruikt opgeschuimde melk, andere cappuccino-varianten slagroom. en het Franse café crème, officieel room, soms met melk. Al de genoemde koffievarianten kennen echter grote regionale verschillen.

Van oorsprong bestaat koffie verkeerd vaak uit één deel filterkoffie en één deel warme melk. Het lijkt dan qua smaak wel op de Franse Grand Crème(een dubbele café creme), de Noord-Europese café au lait, de Duitse Milchkaffee, de Zwitserse café renversé (circa 60% melk, 40% koffie) en de caffè latte. Omdat de meeste horecagelegenheden in onze contreien tegenwoordig werken met Italiaanse espressomachines, wordt nu meestal een koffie verkeerd gemaakt met een espresso of een caffè lungo als basis; dan is er uiteraard geen verschil meer tussen koffie verkeerd en caffe latte.

Zie ook[bewerken]