Melk (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glas melk
Afgekolfde moedermelk

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd, die net een nakomeling hebben gebaard en als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk. Voor de productie van melk voor de voedingsmiddelenindustrie wordt meestal koemelk of geitenmelk gebruikt. Op veel kleinere schaal worden schapenmelk, buffelmelk en kamelenmelk gebruikt. In Europa, Turkije en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd. Buffelmelk wordt vrijwel uitsluitend voor de productie van kaas gebruikt. Vroeger werd, omdat het qua samenstelling sterk overeenkomt, ezelinnenmelk gebruikt als vervanger voor moedermelk. In het noorden van Scandinavië en Rusland wordt ook rendiermelk gebruikt, in Rusland zelfs elandenmelk. In Centraal-Azië en Tibet wordt de melk van jaks gebruikt.

Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands, in circa 1253 gesignaleerd. In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor. Andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.

Vetgehalte[bewerken]

Melk bevat melkvet. Bij rauwe melk bedraagt het percentage melkvet ca. 3,5% (35 g/l). Door afroming wordt het vetgehalte verlaagd. In 1940 werd in Nederland de melkstandaardisatie ingevoerd, dat het minimale en maximale vetgehalte bepaalt voor (afgeroomde) melk die onder verschillende benamingen mag worden verkocht. Tegenwoordig is dit vastgelegd in het Warenwetbesluit Zuivel:

Verwerking[bewerken]

Met de hand een koe melken

Voor het beter bewaren van melk ondergaat de rauwe melk in de zuivelfabriek een aantal bewerkingen. Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is nu een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak.

 • thermiseren, 15-20 seconden verhitten bij 65°C
 • pasteuriseren, vanaf 15 seconden verhitten bij een temperatuur vanaf 72°C
 • steriliseren, verhitten op 120°C
 • UHT-sterilisatie, kortstondig verhitten op ultra hoge temperatuur, ca. 140°C
 • bactofuge®, een speciaal type centrifuge om melk te zuiveren van bacteriën en sporen
 • koken, verhitten totdat de melk kookt, wordt in het algemeen niet fabrieksmatig toegepast
 • wellen, van biest

Uit melk kunnen diverse zuivelproducten worden gemaakt. Denk aan yoghurt in allerlei varianten, karnemelk, verschillende vlasoorten, kaas en boter.

Melk in de geneeskunde[bewerken]

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Koemelkallergie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Koemelkallergie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem abnormaal op koemelkeiwitten waardoor ze eczeem op de huid ontwikkelen. Dit komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Meestal hebben ze op latere leeftijd hier geen last meer van. 2 tot 6% van de baby's heeft deze allergie.

Lactose-intolerantie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lactose-intolerantie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Lactose-intolerantie over de wereld

Sommige mensen hebben een onvermogen om melksuikers om te zetten, waardoor ze darmklachten oplopen.

Het merendeel van de mensheid (met uitzondering van zeer jonge kinderen) is lactose-intolerant; grote delen van de West-Europese, Noord-Afrikaanse, Midden-Afrikaanse bevolking en de Noord-Amerikaanse bevolking vormen daar een uitzondering op.

Een liter melk of yoghurt bevat gemiddeld 40 gram suiker (4 gram per 100 ml) in de vorm van lactose. Dit in tegenstelling tot kaas, waarin de lactose door melkfermenten is omgezet in water en kooldioxide. Kaas is dus een betere keuze dan melk of yoghurt voor mensen met lactose-intolerantie of prikkelbaredarmsyndroom.

De lactose bestaat uit 2 suikers, de helft glucose en de andere helft galactose. Van galactose is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het bij muizen neurodegeneratieve schade, een verhoging van stresshormonen, een verlaging van werkzame antioxidanten in het bloed en chronisch geheugenverlies veroorzaakt. [1][2][3]

Alternatieven[bewerken]

Voor wie geen dierlijke melk kan of wil drinken zijn er melkvervangers ontwikkeld.

Tabel voedingsstoffen[bewerken]

Gemiddelde hoeveelheden per 100 ml

vrouw koe geit schaap paard buffel kameel ezel rendier eland jak
eiwit 1,5 g 3,5 g 3,8 g 5,2 g 2,1 g 4,0 g 3,4 g
vet 4,0 g 3,4 g 4,1 g 6,2 g 1,3 g 8,0 g 4,2 g 1,4 g 18,0 g gem. 9 g
melksuiker 6,9 g 4,6 g 4,4 g 4,2 g 6,3 g 4,9 g 4,3 g 6,3 g 2,8 g
reststoffen 0,3 g 0,8 g 1,9 g 0,9 g 0,4 g 0,4 g 1,5 g

Bezwaren tegen het drinken van melk[bewerken]

De laatste jaren is er steeds meer kritiek ontstaan op het drinken van melk. Argumenten die daarvoor worden aangedragen door tegenstanders van melk zijn onder andere:

 • Het is onnatuurlijk dat mensen na de zoogperiode nog melk blijven drinken en dan ook nog eens van een andere diersoort. Koemelk is voor kalfjes zoals moedermelk voor baby's is.
 • We hebben melk niet nodig omdat de voedingsstoffen van melk ook in andere producten voldoende aanwezig zijn. Zo zijn er veel landen waar de bevolking (onder andere wegens lactose-intolerantie) weinig melk en andere zuivelproducten gebruikt, maar toch gezond is. Zo heeft Japan een hele lage zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking, maar toch de hoogste levensverwachting ter wereld.
 • Melk is ongezond. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat melk de botten niet versterkt, maar juist verzwakt.[4][5][6][7][8][9] Daarnaast wordt de consumptie van melk in verband gebracht met prostaatkanker.[10][11][12][13][14]
 • De productie van melk gaat gepaard met veel dierenleed. Zo worden koeien steeds opnieuw zwanger gemaakt om te bevallen van een kalf dat binnen een paar dagen al bij de moeder wordt weggehaald. Daarnaast worden stiertjes vaak al snel gedood en wordt de koe na elke bevalling steeds weer gedwongen om gedurende een lange tijd onnatuurlijk grote hoeveelheden melk te geven. Ook staan melkkoeien grotendeels aan hetzelfde dierenleed bloot als slachtvee, zoals weinig buiten zijn en transport naar het slachthuis.[15][16]
 • De productie van melk is, om dezelfde redenen als de productie van vlees, in hoge mate belastend voor het milieu.


Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Melkwinning.
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek