Koemelkallergie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Koemelkallergie of koemelkeiwitallergie is een voedselallergie waarbij er sprake is van een ongewenste reactie op eiwitten uit koemelk door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie, het onvermogen om melksuiker te verteren.

Mensen die melkproducten mijden doen er goed aan om voldoende alternatieve bronnen van calcium te nuttigen zoals groene bladgroenten of havermout.

Eczeem in knieholte ten gevolge van koemelkallergie. (baby van 7 maanden)

Zuigelingen[bewerken]

Koemelkallergie komt vooral bij zuigelingen veel voor. Dit komt doordat het maag-darmstelsel nog niet is volgroeid. Normaal worden de eiwitten uit koemelk in het maag-darmkanaal door enzymen in kleinere brokjes afgebroken. Doordat bij baby’s de darm nog niet optimaal werkt kunnen grotere, niet volledig verteerde eiwitten in het bloed terechtkomen. Bij de meeste kinderen kan dit geen kwaad, maar bij sommige kinderen gaat het lichaam antistoffen tegen deze eiwitten produceren. Dit kan leiden tot allergische reacties zoals eczeem, darmkramp, spugen en luchtwegklachten. Iets meer dan de helft van de kinderen met koemelkallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen groeien over hun koemelkallergie heen voordat ze vier à vijf jaar zijn. In overleg met de arts mag daarom regelmatig worden geprobeerd of koemelk weer verdragen wordt. Dit voorkomt onnodige aanpassingen in de voeding. Mensen met een IgE gemediëerde koemelkallergie zijn vaak ook allergisch voor geiten- en schapenmelk.

Als de baby met koemelkallergie ouder wordt, kan de koemelkallergie geheel verdwijnen.

Voor baby's met koemelkallergie die geen borstvoeding (meer) krijgen zijn er alternatieven als donormelk of kunstvoeding zonder koemelkbestanddelen. In gerechten kan koemelk afhankelijk van de leeftijd van het kind ook vervangen worden door rijstemelk, kamelenmelk, kokosmelk of sojamelk.

Symptomen[bewerken]

De oorzaken van koemelkallergie zijn uiteenlopend. Eigenlijk kan ieder kind een koemelkallergie ontwikkelen. Ook de symptomen van koemelkallergie zijn heel verschillend. Daardoor is koemelkallergie soms lastig te herkennen. Onderstaande klachten kunnen duiden op koemelkallergie:

 • Huidklachten (eczeem, pukkeltjes, huiduitslag)
 • Onrustig drinken
 • Maag- en/of darmproblemen (spugen, obstipatie, diarree, kramp)
 • Lang en ontroostbaar huilen
 • Onrustig en slecht slapen
 • Vermoeidheid
 • Luchtwegproblemen (piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten, benauwdheid)
 • Neusklachten (verstopte neus, loopneus, niesbuien)
 • Oogklachten (rode en/of jeukende ogen)
 • Groeiachterstand
 • In het ergste geval kan er sprake zijn van een anafylactische shock