Biest (melk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Colostrum (bij koeien biest of griest) is de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier bevallen is.

Functie[bewerken]

Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een zoogdier dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het belangrijk dat het dier colostrum drinkt. 75% van de eiwitten in colostrum bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren; alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Door de hoge concentratie aan zouten in colostrum wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat colostrum meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat het meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren dier, dat veel energie nodig heeft.

De eerste 24 uur na de bevalling is colostrum het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt ze snel terug en komt de gewone melkproductie op gang.

Koeien[bewerken]

Biest is krachtvoer voor het pasgeboren kalf

Bij koeien wordt colostrum biest en griest genoemd. De eerste melk die een koe geeft wordt griest genoemd en de tweede melk wordt biest genoemd.

Pap en pannenkoeken[bewerken]

De biest die een koe vanaf 12 uur na een bevalling geeft, is ook geschikt voor menselijke consumptie. Er kan pap van gemaakt worden. Biest moet wellen, daarvoor moet ze heel langzaam warm worden op een klein vuurtje. Ze mag niet koken, want dan gaat het klonteren. Er moet constant worden geroerd. Na enige tijd wordt de biest dikker, dan is ze goed geweld. Tijdens het afkoelen moet ook geroerd worden. De biest kan met suiker gegeten worden of met beschuit en kaneelsuiker. Biest kan ook ter vervanging van melk gebruikt worden bij het bakken van pannenkoeken. Door haar bijzondere samenstelling past biest in een cholesterolverlagend dieet.