Stafylokokken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stafylokokken
Gram gekleurde Staphylococcus aureus
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Cocci
Orde:Bacillales
Familie:Staphylococcaceae
Geslacht
Staphylococcus
Rosenbach 1884
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stafylokokken op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het geslacht Staphylococcus (uit het Grieks betekent letterlijk: druiventrosbes) zijn bacteriën die behoren tot de familie Staphylococcaceae. Het geslacht heeft ongeveer 20 soorten. S. aureus, S. epidermidis en de S. saprophyticus worden het meest geïsoleerd bij de mens als ziekteverwekker.

In 1880 werd de Staphylococcus aureus beschreven door Alexander Ogston. De bacterie is onbeweeglijk, katalase-positief, oxidase-negatief en groeit facultatief anaeroob. De kolonies zijn rond en hebben een wit tot goudgeel pigment. De bacterie wordt vaak beschreven als een nosocomiale pathogeen: Het geeft aan dat de bacterie vaak door ziekenhuisbezoek opgelopen wordt. Niettemin heeft ook een aanzienlijk percentage van de gezonde mensen de bacterie op de huid of in de neus zonder er ziek van te worden. De infecties met Staphylococcus aureus zijn vaak acuut en pyogeen (etterig) van aard. In het ergste geval kan de bacterie zich verspreiden door middel van een bacteriëmie. Staphylococcus aureus heeft een hoge morbiditeit en mortaliteit als nosocomiale pathogeen. De bacterie veroorzaakt een verscheidenheid van infecties, uiteenlopend van impetigo (een huidinfectie) tot TSS (toxischeshocksyndroom) tot ernstige endocarditis.

De bacterie is in een Grampreparaat waar te nemen als kokken, in groepjes en los (druiventros). De kleur wordt dan aangeduid als gram-positief.

Enkele soorten stafylokokken[bewerken | brontekst bewerken]