Staphylococcus aureus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staphylococcus aureus
50,000x, USDA, ARS, EMU
50,000x, USDA, ARS, EMU
Taxonomische indeling
Domein:Bacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Cocci
Orde:Bacillales
Familie:Staphylococcaceae
Geslacht:Staphylococcus
Soort
Staphylococcus aureus
Rosenbach 1884
Afbeeldingen Staphylococcus aureus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Staphylococcus aureus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Staphylococcus aureus is een stafylokok die toxinen afscheidt en grampositief kleurt.[1] De toxinen hebben een negatieve werking op het menselijk lichaam.

Staphylococcus aureus zit in 20 tot 30 procent van de gevallen op de huid van mens en dier en op de slijmvliezen, zoals de neusholte. Als de bacterie door de huid heen het lichaam binnendringt kan deze huidinfecties en wondinfectie veroorzaken (ook na operaties), maar ook urineweginfecties, longontsteking en bij koeien uierontsteking.

De identificatie van Staphylococcus aureus gebeurt via een coagulasetest, waarbij de typische Staphylococcus aureus een positief resultaat zal geven, in tegenstelling tot andere soorten stafylokokken. Atypische varianten kunnen echter ook een negatief resultaat geven bij de coagulasetest.

Staphylococcus aureus kan ook de veroorzaker zijn van voedselvergiftiging (staphyloenterotoxicosis en staphyloenterotoxemie); de enterotoxinen zoals die door enkele stammen S. aureus worden aangemaakt zijn hiervoor verantwoordelijk.[2]

Enkele stammen zijn inmiddels resistent tegen het antibioticum meticilline. Deze Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) kwam in Nederland tot voor kort alleen voor in ziekenhuizen. Als dit wordt geconstateerd wordt vaak een quarantaine afgekondigd. Nu worden er ook MRSA-stammen aangetroffen buiten het ziekenhuis. Uit een onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat MRSA bij 40% van de varkens voorkomt.

Zie ook[bewerken]