Salmonella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salmonella
Ingekleurde foto met een elektronenmicroscoop waarop in rood Salmonella Typhimurium te zien is terwijl het menselijke cellen binnendringt.
Ingekleurde foto met een elektronenmicroscoop waarop in rood Salmonella Typhimurium te zien is terwijl het menselijke cellen binnendringt.
Taxonomische indeling
Rijk: Bacteria
Stam: Proteobacteria
Klasse: Gamma Proteobacteria
Orde: Enterobacteriales
Familie: Enterobacteriaceae
Geslacht
Salmonella
Lignieres 1900
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Salmonella is een geslacht van gram-negatieve staafvormige bacteriën die onderdeel zijn van de natuurlijke darmflora van pluimvee, varkens, runderen, reptielen en huisdieren. Salmonellasoorten worden dus zowel in koud- als warmbloedige dieren teruggevonden, maar evenwel in de omgeving. De bacterie is vernoemd naar de Amerikaanse diergeneeskundige Daniel Elmer Salmon (1850-1914).

Salmonella kan bij de mens via de orale route (besmet voedsel, zoals onvoldoende verhitte eieren, kip of vlees en rauwe groenten en fruit) ziekte induceren zoals gastro-enteritis (maagdarmpathologie), systeemziekten van organen (beenmerg) en buiktyfus en paratyfus. Ongeveer 85% van de besmettingen vindt op deze wijze plaats en 5 tot 10% door direct contact met dieren. In ernstige gevallen kan longontsteking, gewrichtsontsteking, nierfalen, bloedvergiftiging en shock optreden. Het grootste risico lopen jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met een lage weerstand. Een (voedsel)infectie veroorzaakt door Salmonella wordt Salmonellose genoemd. De incubatieperiode is 12-24 uur, maar kan oplopen tot 72 uur. Bij de dieren treden vaak geen ziekteverschijnselen op.

Salmonellasoorten[bewerken]

Het geslacht Salmonella bestaat uit twee soorten, Salmonella enterica en Salmonella bongori. Salmonella enterica heeft enkele ondersoorten en zo'n 1500 verschillende serotypen. Daarom wordt veelal het serotype als naam gebruikt, terwijl de soortnaam verzwegen wordt. De belangrijkste serotypes van S. enterica in Nederland zijn:

  • Salmonella Typhimurium
  • Salmonella Enteritidis

Minder vaak voorkomend (maar soms ernstiger in beloop) zijn:

  • Salmonella Typhi
  • Salmonella Paratyphi

Salmonella bongori werd vroeger ingedeeld als ondersoort van S. enterica. Sinds 2005 heeft het de status van soort. S. bongori veroorzaakt ook Salmonellose, maar dan voornamelijk bij koudbloedige dieren, zoals reptielen.

Externe links[bewerken]